Ankieta

Czy jesteś zadowolony, że powstało takie forum traktujące o turystyce rowerowej?

Zdecydowanie tak
17 (94.4%)
Raczej tak
1 (5.6%)
Jest mi to obojętne
0 (0%)
Nie pomogło mi wcale
0 (0%)
Nie zainteresowało mnie
0 (0%)

Głosów w sumie: 12

Głosowanie skończone: 28 Lis 2007, 17:02

Autor Wątek: ANKIETA  (Przeczytany 3659 razy)

Offline Mężczyzna mordimer

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 15.06.2006
    • http://www.wyprawy.yoyo.pl
ANKIETA
« 28 Lis 2007, 17:02 »
Zbieram informacje na temat zainteresowania wyprawami rowerowymi (od razu chcę zaznaczyć, że uznaję tutaj wycieczki/podróże/wyjazdy, które wiążą się z przygotowaniem do wyjazdu conajmniej 2-dniowego, czyli wiadomo - sakwy, ubrania, niezbędny ekwipunek). Jeśli masz chwilę odpowiedz na poniższe pytania, przepisując nr odpowiedzi.

Dla osób, które już uczestniczyły w takich wyjazdach:
1. Jak długo uprawiasz taki styl podróżowania?
2. Częściej są to wyjazdy za granice czy na terenie Polski?
3. Jak długo trwają przeważnie? (w tygodniach)
4. Jakim rowerem jeździsz? ewentualnie, z grubsza jaki masz też osprzęt?
5. Jak Twoim zdaniem należy się przygotować? Na co zwrócić uwagę?
6. Czy preferujesz jazdę samotnie czy w zorganizowanej podróży?
7. Co w/g Ciebie decyduje, o tym że ludzie decydują się na wyjazd?
8. Na co trzeba zwrócić szczególną uwagę w trakcie takiej podróży, czego się wystrzegać?
9. Czy uważasz, że w Polsce następuje wzrost zainteresowania takimi wyjazdami? Że coraz więcej osób chcę tak spędzać czas, np w czasie wakacji zwiedzając po drodze? Jeśli znasz to podaj przykłady.
10. Celem dla Ciebie jest zdobycie jakiegoś miasta? Czy raczej traktujesz to jako przygodę, raczej nie biorąc pod uwagę celu, do którego się jedzie?
11. Ile przeciętnie pokonujesz km na dzień?
12. Podczas swoich podróży pewnie zdarzyło się coś niespodziewanego. Jakie w związku z tym przekazałbyś uwagi, refleksje biorąc pod uwagę Twoje doświadczenie, początkującym rowerzystom chcących udać się w taką podróż? Jakieś wskazówki lub rady?
13. Jak uważasz czy więcej osób młodych czy starszych jeździ na wyjazdy?

Pytania do osób, które nie brały udziału w wyprawie:
13. Czy planujesz w najbliższym czasie zorganizować wyjazd?
14. Byłaby to wycieczka poza granice kraju czy raczej w ich obrębie?
15. Ile osób wziąłbyś/wzięłabyś ze sobą?
16. Jakbyś się przygotował/a do wyjazdu?
17. Czego nie wiesz a chciałbyś się dowiedzieć, żeby lepiej się przygotować? Jakie pytania byś zadał/a?

Ankieta jest oczywiście dobrowolna, ale za każdą odpowiedź serdecznie dziękuję. Proszę nie dodawać komentarzy, chciałbym, aby odpowiedzi były szczere i subiektywne, a nie oceniały odpowiedzi innych. Nie będę podawał przy opracowywaniu podsumowania powyższej ankiety żadnych nicków, pseudonimów czy nazw użytkownika. Nie wymagam również metryczki, choć chciałbym uwzględnić mniej więcej proporcjonalnie zakres wiekowy użytkowników forum. Proszę jeśli macie znajomych którzy mogli by coś swojego dorzucić będę wdzięczny :D

Anonymous

• Gość
ANKIETA
« 28 Lis 2007, 20:18 »
1. Obecnie  1 rok, w latach siedemdziesiątych - ze 3 lata.
2. Obecnie preferuję zagranicę.
3. Od 3 dni  do 2 tygodni.
4. Author Stratos, przerzutka Shimano.
5. - Podstawą jest kondycja,trzeba mierzyć zamiary na siły.
    - Niezwykle ważny jest sprawdzony sprzęt i podręczna reperaturka.
    - Dla mnie niezwykle ważne są mapy.
    - Bardzo ważne są drobiazgi : igła z nitką, latarka, okularki do pływania, scyzoryk
      i coś do jego ostrzenia, zapalniczka(nie palę),ładowarka do telefonu. Brak takich
      drobiazgów znacznie pogarsza komfort podczas podróży.
6. Samotnie.
7. - ciekawość świata
    - chęć sprawdzenia siebie
    - oczekiwanie przygody
8. - staram się nie popaść w konflikt z obcym prawem ( np. z "drogówką"), bo tam
      kłopoty mogą być większe, kary dtkliwsze, do tego bariera językowa - lepiej
      na zimne dmuchać.
    - nie wpakować się w jakiś konflikt z tubylcami
    - starać się zjednywać sobie ludzi, na przykład jadąc przez jakiś kraj mam na
      kierownicy jego flagę ( polska z tyłu), to spotyka się na ogół z sympatią
    - pilnować jak oka w głowie dokumentów i pieniędzy
9.  Jest ogólne otwarcie na świat, a więc na rowerach też się tam jeździ.
10. Raczej jest konkretny cel, do którego chcę dotrzeć. Np. przed wielu laty byłem na
      wspaniałym studenckim obozie kajakowym w Jugosławii. Zakochałem się wtedy
      w Adriatyku. No więc wsiadłem w tym roku na rower i dojechałem do Senj i przez   dwa dni pławiłem się w Adriatyku. Zwiedzanie przy samotnej podróży jest
      utrudnione. Sporo wrażeń i przemyśleń dają spotkania z ludźmi - czasem fantas-
      tycznymi , czasem beznadziejnymi, najczęściej innymi niż spotykani na codzien.
11. Setka musi paść, zdarzało się 250. Dla mnie jednym z istotnych składników tej
      zabawy jest pokonywanie przestrzeni. Krótkie przejazdy nie dają mi satysfakcji.
      Tak mam.
12. Nie wpadać w panikę przy kłopotach. Na ogół znajduje się wyjście, można liczyć
      na pomoc nawet obcych ludzi. Zła pogoda też mija. Myślenie pozytywne pomaga
      - choć może to dla niektórych wyświechtany banał.
13. Częściej spotykam młodych - studentów lub ciut starszych.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
ANKIETA
« 28 Lis 2007, 20:20 »
nie wiem czemu system mnie wylogował przy wysyłaniu odpowiedzi na ankietę.
Ten "Gość" to ja.

Offline Maciek

• Miasto: WM / WB
  • Na forum od: 08.08.2006
Re: ANKIETA
« 1 Gru 2007, 13:20 »
Maciek - rocznik 1988

1. Od 2005 r.
2. Za granicę
3. Na razie 10-20 dni
4. Cross Koga Miyata, na sztywnym widelcu, bagazniki polskiej firmy na C., sakwy też. Osprzet LX.
5. Na początek trzeba trochę zainwestowac w sprzęt, przed wyjazdem - przyzwyczaic się do siodełka, kondycji nabierze się podczas wyprawy ;) chyba ze jedziesz na maraton, dzień w dzień 200 km...
6. Samotnie czy w zorganizowanej podróży - nie dokońca rozumiem "zorganizowana podróz" - czy coś takiego jak organizuje firma bodajze Crotos? Placisz 10E dziennie i w droge ;) Jak tak to "komercja" mnie nie interesuje, zdecydowanie wyjazd na wlasna reke - minimum 2 osoby wchodzą w rachubę.
7. Prawdopodobnie zamiłowanie do roweru, który daje w pewnym sensie swobodę...
8. Nalezy wystrzegac się brzydkiej pogody ;) Zwrocic uwage na noclegi (najlepiej u kogoś)
9. Być może następuje wzrost zainteresowania, ja go nie zaobserwowałem.
10. Jeżeli wyznaczam sobie cel - miejsce do którego chcę dotrzeć to robię wszystko, aby tak się stało :)
11. ~100-120 km.
12. Jak nie ma pogody, czasem warto złapać stopa ;) chociaż może być czasami ciężko...
Nie załamywać się, gdy cały czas jest pod górkę :)
13. Wydaje mi się że młodych (przedział ~20-30 lat), być może mi się wydaje, ponieważ starsi nie robią stron, na których opisują wyjazdy? Poza tym prawdopodobnie ze względu na większą ilość czasu (studenci mają wakacje etc.).
Pozdrawiam,

Maciek

ANKIETA
« 10 Gru 2007, 13:42 »
Czy ktoś jeszcze chciałby coś napisać?
Poświęćcie chwile na ankietke, please! :D
Powoli zbieram wyniki, ale chcialem jeszcze poznac kilka opinii...

Anonymous

• Gość
ANKIETA
« 10 Gru 2007, 14:47 »
Nie byłem jeszcze na kilkudniowej wyprawie rowerowej

4. Arkus Lite Trek, z amortyzowanym widelcem i giętą kierownicą Zoom, przerzutki Shimano

13. Tak, w wakacje
14. Polska, najpierw morze, możliwe że potem góry
15. Planuje jechać z jedną osobą, ale jeśli ktoś będzie chciał się przyłączyć to nie zabronię ;)
16. Na razie szukam namiotu i reszty sprzętu, pracuje nad kondycją i przeglądam mapy
17. Pomoc w wyborze namiotu i informacje o ciekawych miejscach w okolicy naszego wybrzeża

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
ANKIETA
« 10 Gru 2007, 14:51 »
Mnie też wylogowało :). Powyższy post należy do mnie (my treasure :) )

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
ANKIETA
« 10 Gru 2007, 15:04 »
no to może jeszcze ja :)
1. od 8 lat
2. za granicę
3. 4-5 tygodni
4. Giant x-1500 z 1998 roku, ale tak naprawdę została z niego już tylko rama i kilka innych dupereli.
5. wystarczy tylko chcieć. Nie jest potrzebny ani super sprzęt ani super kondycja.
6. najlepiej w 2-4 osoby.
7. ile ludzi, tyle powodów. Dla mnie jest to prostu swoboda, jaką daje rower. Żaden inny sposób podróży tego nie oferuje.
8. należy zwrócić uwagę na obieraną drogę. Wystrzegać się tych głównych i ruchliwych.
9. nie wiem czy następuje wzrost czy spadek. Coraz więcej podróżników można znaleźć w internecie, ale to tylko dowód, że coraz wiecej osób ma dostęp do internetu.
10. mieć cel, do którego się dąży, a potem osiąga (lub nie), daje rowerowej podróży znamiona wyprawy, a co za tym idzie jest bardziej ekscytująca.
11. średnio 100, chociaż bywają dzienne przebiegi po 200 i więcej km.
12. niespodzianki podczas wyprawy są konieczne, bez tego byłoby nudno. Z każdej opresji znajdzie się wyjście, trzeba tylko chcieć i się nie załamywać.
13. to zależy z jakiego państwa. Polacy jeżdżą, gdy są młodzi, ale Niemcy lub Holendrzy dopiero na emeryturze.

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
ANKIETA
« 10 Gru 2007, 17:11 »
1. od 1994
2. 50/50
3.  kiedyś 3-4 tygodnie, od 3 lat ... miesiące
4.  sam go złożyłem, przeciętny sprzęt, za wyjątkiem opon bagażników i siodełka
5.  tak jak już pisał romal: wystarczy tylko chcieć. Nie jest potrzebny ani super sprzęt ani super kondycja.
6. sam ale w parze też jst ciekawie .. inaczej ...
7. przygoda, brak pieniędzy na motocykl :-), wyzwanie
8. być otwartym na ludzi i zmiany, wystrzegać się ściśle określonego planu
9. tak ... przykładem jest ilość stron www, nasze forum, oraz ilość nominacji do różnych nagród
10. droga jest celem ...
11. 80-100
12. wyluzuj ... bądź otwarty/a
13. 50/50 ... ale wydaje mi się że starsi mniej zwracają uwagi DOKĄD jadą
… why so serious ?

Anonymous

• Gość
Re: ANKIETA
« 10 Gru 2007, 20:46 »
1. od 2000r
2. Częściej na terenie Polski z oczywistych przyczyn finansowo-czasowych
3. ok 2-3 tygodni
4. Trekingowy. Zaczynałem na "makrokeszowym", na wiosne skoncze składać trekinga na osprzęcie klasy XT
5. Najlepszym przygotowaniem do kolejnego wyjazdu są...wszystkie poprzednie.
6. W małej, kilkuosobowej grupie znajomych
7. Co w/g Ciebie decyduje, o tym że ludzie decydują się na wyjazd?
8. Nie odnotowałem żadnych szczególnych zagrożeń ;)
9. Tak
10. "Nie liczy się cel, tylko sama droga"
11. 80-150
12. Być otwartym na nowe doświadczenia i sytuacje i improwizować
13. 50/50

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
ANKIETA
« 11 Gru 2007, 11:50 »
Wysłałem Ci ją wcześniej jako wiadomośc na forum.

1. 7lat
2. za granicę
3. 3-4tygodnie
4. najpierw górskim, obecnei trekingowym, osprzęt to mix deore i lx
5. siłownia, basen i wycieczki rowerowe
6. 2osoby, maksymalnie 3,4.
7. potrzeba zmiany codzienności
8. na przyrodę, ludzi.
9. powolny wzrost.
10. zobaczenie pewnych miejsc, ale również spontaniczność
11. 80-100, zależy od składu i terenu.
12. dobre bagażniki, dobre sakwy, mieć podstawowe klucze i części zamienne.
13. starszych (30-40lat)
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

ANKIETA
« 11 Gru 2007, 13:27 »
Tak, wiem :] jeszcze raz THX

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
ANKIETA
« 28 Gru 2007, 14:23 »
Jeżeli jeszcze nie jest za poźno, to też się dopiszę.
1. 17 lat
2. Od siedmiu lat wyjazdy zagraniczne, wcześniej tylko po Polsce.
3. 3 tygodnie
4. Mongoose Crossway (sztywna rama cro-mo). Z oryginału pozostała tylko rama. Osprzęt - żadnych fajerwerków, stawiam na wytrzymałość (kasety ciągle 7-rzędowe Acery, przód szosowa Sora, pancerne tylne koło: obręcz Vuelta Airline1 i szprychy DT Champion, baranek, bagażnik Tubus).
5. Jeżdżę by jak najwięcej zobaczyć, więc należy bardzo dokładnie poznać teren wyprawy i jeszcze dokładniej zaplanować trasę. Dobre mapy to podstawa (skala minimum 1:300.000, najlepiej setki).
6. Bardzo nie lubię jazdy samotnej i na szczęście mam wspaniałą towarzyszkę, a ostatnio nawet dwie :)
7. Trudna do wytłumaczenia magia wypraw wielodniowych, satysfakcja z pokonywania trasy o własnych siłach z całym dobytkiem na pace.
8. Trzeba wiedzieć z kim się jedzie i wystrzegać się egoizmu. Tempo wyprawy (nie tylko samej jazdy) musi być dostosowane do najsłabszego uczestnika.
9. Zdecydowanie następuje wzrost zainteresowania wyjazdami zagranicznymi, często w bardzo egzotyczne rejony świata. Jeszcze niedawno tego nie było.
10. Celem jest jak najlepsze poznanie pewnego obszaru świata, najczęściej jednego lub sąsiadujących państw. Nie jeżdżę po to, by gdzieś dojechać, tylko po to by coś po drodze zobaczyć. Uważam, że na ogół jedno się z drugim nie łączy (wniosek po obejrzeniu dziesiątek galerii zdjęć z wypraw rowerowych).
11. średnio 70 km, tylko czasami ponad 100 km.
12. Większość tzw. niespodziewanych zdarzeń można przewidzieć i zabezpieczyć się przed konsekwencjami zabierając z domu odpowiednie wyposarzenie.
13. A ja to młody jeszcze jestem, czy już stary? :) Uważam, że w Polsce młodzi są w większości.

witex

• Gość
ANKIETA
« 1 Lut 2008, 07:32 »
Witam .

1. 2 lata
2. zagraniczne
3. 2-3 tygodnie
4. osprzet acera, rama wheeler 8-letnia , sakwy crosso dry
5. wybór dróg i rodzaj terenu jaki bedziemy przemierzac.
6 w dwie osoby chyba najlepiej. samemu nie lubie nigdzie jezdzic.
7. uczucie niczym nie skrempowanej wolnosci, a przynajmniej namiastka,aktywne spedzenia swoich wakacji.
8. wystrzegac sie ruchliwych dróg, w miare przestrzegac zasad w kraju w ktorym sie aktualnie znajdujemy.
9. mysle ze nastepuje wzrost, przykladem jestem ja i wielu moich znajomych. coraz modniejsze staje sie aktywne i zdrowe spedzanie swoich wakacji-mam taka nadzieje.
10. jak jest jakis cel jest wieksza motywacja.
11 80-120 km
12. za wiele przygód nie miałem , ale w końcu min. po nie sie jedzie.
13. chyba mlodych.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum