Autor Wątek: Amortyzator a bagażnik low-rider  (Przeczytany 5042 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Amortyzator a bagażnik low-rider
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.
« Ostatnia zmiana: 13 Sty 2017, 12:39 Wilk »

Offline Mężczyzna mordimer

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 15.06.2006
    • http://www.wyprawy.yoyo.pl
« 29 Lis 2007, 18:12 »
Mnie się wydaje, że amortyzatory są jedynie dostosowane tylko do warunków górskich, gdzie nie ma zastosowania dla sakw i bagażników. Chyba że się uda wybrać inny amorek z piwotami albo znaleźć bagażnik 'odwrócony' - taki jak na tył, ale w drugą stronę zamontowany. Obejmy sądzę, że bez trudu można znaleźć w castoramie albo praktikerze. Bałbym się montować prowizorkę, nigdy nie wiadomo kiedy konstrukcja nie wytrzyma...

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 29 Lis 2007, 20:15 »
Te obejmy z Castoramy są z badziewnego materiału, bardzo elastycznego. Jak już coś wymyślisz to kup porządne śruby, bo mi w tym roku zwykła śruba radośnie pękła.

Może coś z tego http://www.faiv.de  :D , ale cena jest miażdząca. Jest jeszcze tubus swing, ale go pewnie już znasz. Ewentualnie jakiś uzdolniony mechanik z pomysłami.

Może to będzie pomocne, ale pewnie znasz tą stronę... - http://www.grelus.yoyo.pl/temp/ergo/

Jak jak już coś wymyślisz to daj znać na forum, bo też czeka mnie konieczność ożenienia amortyzatora z bagażnikiem. U mnie jest jeszcze ciekawiej, bo przekrój goleni amortyzatora nie jest okrągły, a bagażnik crosso odpada, bo mam szczękowe magury.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

« 29 Lis 2007, 20:21 »
W tym roku pierwszy raz pojechałem na wyprawę na trekingu, która w sporej częsci przebiegała po bezdrożach. Przy trudniejszych momentach zdecydowanie wolałbym mieć górala. Chociaż opony 1.6 cala w zupełności mi wystarczyły (szerszy byłby zbyt dużym utrudnieniem na asflacie).

P.S.
Kolejny pomysł jaki mi przyszedł to zakup porządnych obejm i zrobienie bagażnika na zamówienie.

« 29 Lis 2007, 22:06 »
Z chęcią poznałbym opinię na temat tego tubusa swinga. Wszyscy piszą, że środek ciężkości jest za wysoko (też się mi tak wydaje), ale chyba nikt nie używał tego bagażnika. Może i jest wysoko, ale na przodzie nie wozi się jakichś kosmicznych ciężarów.

« 30 Lis 2007, 07:09 »
Rozumiem, że wtedy awaryjnie przełozyłeś tylne sakwy na przód?
Co do doświadczeń Baltazara, to z tego co pamiętam on wozi ze sobą bardzo dużo rzeczy, a ja wręcz przeciwnie - staram się jak najmniej. Może to też potęgowało jego odczucia.
   Jak nic nie wymyślę to chyba zdecyduje się na tgo swinga. W więkoszości jeżdzę po takich drogach (nawet asfaltowych), że amortyzator jest przydatny.
  Ten faiv.de wisi zdecyodwanie niżej niż tubus swing, ale cena jest IMHO mocno przesadzona.

Online Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
« 1 Gru 2007, 11:45 »
Cytat: "Michał Wolff"
Czy gdzieś można dostać gotowe obejmy do takiego amora (z tego co wiem to te Tubusa to maks. 40mm - więc mogą być za małe, bo amor raczej jest trochę szerszy, nigdzie nie mogłem znaleźć zewnetrznej średnicy goleni).

Michał! Myślę, że niepotrzebnie się martwisz. Średnica zewnętrzna dolnych goleni nie powinna być większa od 40 mm. Rura o ściance grubości 4 mm byłaby bardzo ciężka (nawet aluminiowa). Próbowałem zmierzyć średnicę goleni na ekranie komputera ze zdjęcia amora RS Reba Team i wyszło mi (z proporcji), że nie ma więcej niż 40 mm więc standardowe obejmy do low-ridera Tubusa będą pasowały. Wyglądają bardzo solidnie i pewnie takie są.
O osuwanie się bagażnika w dół nie ma się co obawiać bo dolne golenie mają przecież haki do mocowania koła i na nich w ostateczności obejmy sie zatrzymają. Kolega z którym w tym roku byłem na wyprawie na Nordkapp (już sam nie wiem czy to na pewno była wyprawa czy tylko wycieczka?) tak miał właśnie zrobione i nic sie nie psuło.
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline bighunter

• Miasto: Suwałki
  • Na forum od: 14.06.2006
« 16 Gru 2007, 18:51 »
Michal a nie myslales o kupnie jakiegos amora taniego specialnie pod sakwy z piwotami itd i klasyczny bagaznik. Nie szkoda Ci tej reby obdzierac obejmami ? :P

Offline Mężczyzna muzycom

• Miasto: Świeradów - Zdrój
  • Na forum od: 19.05.2009
« 23 Cze 2009, 23:17 »
Mam podobny problem  :(
Chce zamontować dodatkowe sakwy na przód do Reby Team.
Używa ktoś bagażnik do amortyzatora bez otworów pod vki + hamulec tarczowy?
Z tańszych znalazłem coś takiego:
http://www.alpinbike.pl/arsenalsport.php?photo_id=7
Może ktoś posiada takowy?

Offline Mężczyzna robertrobert1

• Na forum od: 19.04.2009
« 25 Cze 2009, 21:18 »
Od 10 lat jeżdżę na wyprawy z amortyzowanym przodem i z low-riderem. Jak do tej pory miałem 2 awarie polegające na pęknięciu śrub więc myślę sobie, że moje konstrukcje są idealne.

Są 2 metody aby zamocować bagażnik:
Metoda pierwsza to na cybanty. Sęk w tym aby dobrać odpowiedni rozmiar cybantu. Mnie się to nie udało więc cybant zrobiłem z pręta gwintowanego. Metoda ta dosyć mocno niszczy lakier więc nie polecam jej estetom.
Metoda druga na obejmy metalowe. Są one do dostania w sklepie hydraulicznym. Do kompletu są gumowe podkładki więc lakier sie nie porysuje.

lub

Jeśli chodzi o Tubowskie obejmy to porażka!

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 29 Cze 2009, 01:37 »
Czemu twierdzisz, że są tak fatalne?
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
« 29 Cze 2009, 02:06 »
Na pierwszej fotce pomysłowo użyty profil prostokątny. Podoba mi się ;)
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

Offline Mężczyzna robertrobert1

• Na forum od: 19.04.2009
« 29 Cze 2009, 17:16 »
Cytat: "Daniel"
Czemu twierdzisz, że są tak fatalne?

Bo nie ma pewnego mocowania. Ot kawał blaszki, która jest wetknięta pod metalowy cybant.

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
« 29 Cze 2009, 18:01 »
miałem takie obejmy w swoim tubusie ... 12.000 km bez najmniejszego drgnięcia i problemu
… why so serious ?

Offline Mężczyzna muzycom

• Miasto: Świeradów - Zdrój
  • Na forum od: 19.05.2009
« 30 Cze 2009, 15:26 »
Ja na wyroby własnej produkcji już nie mam czasu niestety. Natomiast jak wrócę to z chęcią podłubie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum