Autor Wątek: Pierwsze 100 km, droga której nie było, dzieci kukurydzy i totalna ciemność.  (Przeczytany 2015 razy)

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
Ha, znaczy poszliście na łatwiznę  ;D

Marek

Offline Mężczyzna Popiel

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
Teoretycznie można tak powiedzieć  :wink:
Niestety szerokość między poszczególnymi rzędami kukurydzy jest trochę mniejsza niż szerokość roweru. Szkoda że nie mam maczety :icon_twisted:
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
Do żniw kukurydzianych jeszcze chwila - jakby co jest szansa  :P

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
wstawisz jeszcze szerszą kierownicę i będziesz kombajn, jeszcze zarobisz... ;D

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Obwód koła wygląda ok.
Znaczy: zmierzyłeś, czy "wygląda" tak na oko? ;D

Na Geoportal.gov.pl jest gmina Skała miasto i Skała obszar wiejski. Tak samo jest z Krzeszowicami.
Podłączam się do pytania. W przypadku Skały są dwie gminy, a w przypadku Krzeszowic jedna. A na mapie oznaczone w identyczny sposób./ To jak to jest?

A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
Jest tylko jedna gmina Skała (miejsko-wiejska).
Mapka: http://www.krakowski.iap.pl/index.html?id=map

Na geoportalu dodatkowo zaznaczone są granice miast (a ściślej obszarów miejskich i wiejskich). Jeżeli istnieją dwie gminy (miejska i wiejska; jak kto jest w przypadku Ustki, Świdnicy czy Zgierza), to jest to tam zaznaczone przy nazwie miasta, np. "Ustka (gm. miejska)", a przy gminie wiejskie jest tylko "Ustka".
« Ostatnia zmiana: 29 Wrz 2011, 23:52 vilqu »

Offline Mężczyzna Popiel

-Obwód koła wygląda ok.
-Znaczy: zmierzyłeś, czy "wygląda" tak na oko?

Powiedzmy, że nie przyłożyłem się do mierzenia  :P

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Przy ostatnim mierzeniu zauważyłem znaczne różnice przy pomiarze obwodu na sucho od pomiaru pod obciążeniem. :)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Przy ostatnim mierzeniu zauważyłem znaczne różnice przy pomiarze obwodu na sucho od pomiaru pod obciążeniem. :)
A ja olbrzymie różnice (nawet prawie 2 cm!) w zależności od ciśnienia w dętce i to wahającego się w "normalnych" przedziałach (2,5-6 bar)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Popiel

A ja olbrzymie różnice (nawet prawie 2 cm!) w zależności od ciśnienia w dętce i to wahającego się w "normalnych" przedziałach (2,5-6 bar)
O tym nie pomyślałem. Dobrze wiedzieć.

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
Niby tak, ale dla kół 26 cali różnica 2 cm w obwodzie to mniej niż 10 m na dystansie 100 km. Dla kół 28 calowych to jest jeszcze mniej. Może nie warto więc tak bardzo tym się przejmować :roll:
(Chociaż z drugiej strony ja wprowadziłem do swojego licznika obwód zmierzony pod obciążeniem :P )
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
Masz rację Michał. Pomyliłem się co nieco :icon_redface: Czyli chcąc dokładnie mierzyć przebytą drogę może warto jednak wprowadzić poprawkę na ugięcie opony. Z drugiej strony kilometr w tą czy w tamtą stronę na dystansie 100 km :roll: :wink:
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
bardzo mi się to podobało w przeciwieństwie do Glizdawki
Popielu, widzisz co napisałeś? Weź to chłopie pozmieniaj, póki małżonka nie zauważy 8)

Są istotne różnice między gminami (gmina miejska, wiejska) podawanymi przez geoportal i przez arkusz stworzony przez Remigiusza (tu jest mniej gmin miejskich). Ktoś tu podawał jeszcze jakieś dane podawane przez ZUS i tam było też inaczej. Zauważyłem to jakiś czas temu, ale przyjąłem dane Remigiusza i nie zamierzam już tego zmieniać, nie będę dzielił włosa na czworo :icon_idea:

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Gratulacje dla was obojga :) A jazdy w ciemności nie cierpię, za to sumdetective bardzo lubi. Męczą mnie czasem wspomnienia z Ukrainy, kiedy to w bezksiężycową noc usiłowaliśmy odnaleźć dom polecanego nam Polaka gdzieś pod Beresteczkiem. POnieważ zgubliśmy się jak dzieci we mgle, dwóch miejscowych chłopaków nam pomogło. Też wsiedli na rowery i pojechaliśmy za nimi w nieznane, między krzakami i upiornymi domami bez świateł. Byłam pewna, że droga nasza dobiegła końca, dosłownie i w przenośni. Nie miałam jednak jak uciec od mordercvów (potencjalnych) bo sumdetective pozbawiony jest instynktu samozachowawczego i jechał za nimi przyjemnie gawędząc. Jechałam również, jak żony jechały za skazanymi mężami na Syberię. No. A potem po prostu dojechaliśmy do pana Stanisława i nic złego się nie wydarzyło, co dla sumdetectiva jest argumentem ZA jazdą nocą...
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna Popiel

Popielu, widzisz co napisałeś? Weź to chłopie pozmieniaj, póki małżonka nie zauważy
Już za późno... zauważyła  :P

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum