Autor Wątek: Nowy magazyn podróżorowerowy  (Przeczytany 11001 razy)

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
Odp: Nowy magazyn podróżorowerowy
« 30 Wrz 2011, 11:50 »
Przejdźmy od słów do czynów. Proponuję coś w tym stylu (mogę przekazać projekt np. Natalii niech zrobi porządne logo):

https://picasaweb.google.com/108240024294317166850/30Wrzesnia2011?authkey=Gv1sRgCPLa7I7WzYjojgE#5658085334505806274

Oczywiście tytuły wziąłem jak leci z forum wyprawy. Jeśli ktoś chciałby umieścić swoją wyprawę w magazynie, to ślijcie na pustelnik.eremita@gmail.com, w tytule dopiszcie PRIM 2011, abym znalazł w mailach.

Wyprawa musi zawierać:
1. Tytuł
2. Tekst
3. Liczbę dni/miesięcy
4. nick z forum uczestnika/ów (jeśli ktoś chce może być dodatkowo nazwisko)
5. Kilka zdjęć (najlepiej z podpisami)

Wyprawy muszą być z 2011 roku(kończyć się w nim lub zaczynać)

I najważniejsze metoda wyboru zdjęcia na okładkę - tu chyba będzie ankieta.
« Ostatnia zmiana: 30 Wrz 2011, 19:40 Pustelnik »
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Bitels

• Gość
« 30 Wrz 2011, 12:16 »
Zraz go zamknę za brak spójności... :wink:

PS: Może zrobić audycje radiową o podróżach rowerowych? :)

Yoshko jestem za tym, żebyś ją prowadził. Twoje jaaauuuu jest zabójcze :)
A tak w ogóle pomysł fajny, tylko pewnie będą jakieś nieporozumienia. Przy takim projekcie chyba nie da się uniknąć jakiegoś kolegium redakcyjnego, ale czy to źle, że kilka osób dbało by o porządek?
Zimą chciałoby się oprócz Rowertour'u poczytać/posłuchać o fajnych wyprawach.
Moim zdaniem pomysł ciekawy. Jeśli się przydam w jakiś sposób przy realizacji to chętnie pomogę.

Offline Mężczyzna salek

• Miasto: Górki
  • Na forum od: 29.08.2011
« 30 Wrz 2011, 13:04 »
To robimy czy nie robimy? :P
Ja jeszcze proponuję rubryczkę tematyczną pt. "Znasz li ten kraj", w którym będą opisywane "wycieczkoprawy" rowerowe po zakątkach w Polsce. Fajny był temat na forum o "ścianie wschodniej" :)

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
« 30 Wrz 2011, 13:04 »
Garść moich przemyśleń.
Pomysł mi się podoba. Taki rocznik byłby porządną i ciekawą pamiątką. Byłby też to swoisty dokument o czasach, w których powstał, jak się podróżowało, jaka była sytuacja w danym kraju,  jacy byli jego mieszkańcy, itd. PDF mógłby sobie ściągnąć każdy, a dla chętni złożyliby się na wydruk. Premiera oczywiście na zlocie (akurat wystarczy czasu na edycję zeszłorocznych wydarzeń), zresztą jakiś deadline musi być bo inaczej książeczka stałaby się nieregularnikiem :wink:

Sam chętnie bym w uczestniczył w tym przedsięwzięciu, mógłbym zająć się np. redakcją tekstu albo selekcją materiałów :wink: Natomiast uważam, że projekt nie ma prawa się udać, jeśli nie znajdzie się osoba, która będzie tym kierować (co roku może być ktoś inny). Ktoś musi poganiać innych i dołożyć starań by cały proces nie stał w miejscu, a także dokonywać wyborów, bo przecież nie będziemy wszystkiego poddawać ankiecie. Bo jeśli każdy będzie chciał tylko pomóc, to wyjdzie jak z koszulkami. Wstępnie trzeba by też ustalić jakąś wizję, tzn. format, technologię, ilość relacji, klucz ich doboru, ich długość, liczbę stron, proporcje tekstu i zdjęć, czy relacjonowane będą tylko wyprawy sensu stricto (tylko zagraniczne?) czy może też wyprawki albo imprezy typu Bałtyk - Bieszczady, albo jednodniowe wycieczki. A może dać redaktorowi naczelnemu trochę swobody w wyborze materiałów? A może dać mu zrobić wszystko według swojego uznania? A może poświęcić parę stron na uwiecznienie najciekawszych wątków, najlepszych postów? A może podarować sobie możliwość wersji drukowanej i publikować po prostu wszystko co zostanie zgłoszone, bez żadnej selekcji, tak by nikt nie czuł się pokrzywdzony?  Jakieś kolegium redakcyjne też by się przydało, nie można zrzucać wszystkiego na barki jednego tylko forumowicza. Jest o czym dyskutować :) Potencjał w każdym razie dostrzegam ;D
« Ostatnia zmiana: 30 Wrz 2011, 13:11 vilqu »

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 30 Wrz 2011, 13:29 »
Ja tylko bym apelował o nierobienie żadnej selekcji, żeby się nie zrobił plebiscyt na najlepsze wyprawy. Stąd byłby już tylko krok do stworzenia kapituły i przyznawania nagród  :wink:

PDF nie ma limitu rozmiaru, więc niech każdy chętny się dopisze. Można ewentualnie oddzielić wyprawy dalekie od bliskich, lub długie od krótkich, żeby czytelnik mógł łatwiej się odnaleźć.

Offline Mężczyzna salek

« 30 Wrz 2011, 13:31 »
a może Spis Treści:
Polska
- x
- y
- z
Europa
- x
- y
- z
Azja
- x
- y
-z
ITD ?

Offline Mężczyzna tranquilo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 21.01.2011
    • Na rowerowej ścieżce
« 30 Wrz 2011, 13:49 »

Oczywiście tytuły wziąłem jak leci z forum wyprawy. Jeśli ktoś chciałby umieścić swoją wyprawę w magazynie, to ślijcie na info@polskiemedia.com, w tytule dopiszcie PRIM 2011, abym znalazł w mailach.

Wyprawa musi zawierać:
1. Tytuł
2. Tekst
3. Liczbę dni/miesięcy
4. nick z forum uczestnika/ów (jeśli ktoś chce może być dodatkowo nazwisko)
5. Kilka zdjęć (najlepiej z podpisami)

Wyprawy muszą być z 2011 roku(kończyć się w nim lub zaczynać)

I najważniejsze metoda wyboru zdjęcia na okładkę - tu chyba będzie ankieta.

Czyżbyśmy zaczynali tworzyć konkurencję dla plebiscytu rowertouru? :)

« 30 Wrz 2011, 14:28 »
Ja bym zrezygnował z jakiejkolwiek selekcji, warunek że mają to być wyprawy a nie wycieczki i tyle. Jedyny element do wyboru to okładka. Można raz w roku zrobić konkurs na okładkę, na który każdy może przysłać projekt i forumowicze w ankiecie wybiorą. Ja z przyjemnością złożę taki magazyn, ale jak ktoś ma doświadczenie i czas, to z równą przyjemnością odstąpię.

Może zacznijmy od formatu: A4, A5, B5,...? Mniejszy format można wydrukować i zabrać w plecach, większy to duże zdjęcia.

EDIT: i oczywiście musi być relacja ze zlotu jako najważniejsze wydarzenie forum  :) też można zrobić konkurs i ankietę na najlepszą relację
« Ostatnia zmiana: 30 Wrz 2011, 14:38 Pustelnik »
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Kobieta magdad

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.08.2006
    • http://www.bajkers.com
« 30 Wrz 2011, 15:26 »
warunek że mają to być wyprawy a nie wycieczki i tyle
No to zaraz się zacznie  :icon_twisted:

Offline Mężczyzna salek

« 30 Wrz 2011, 15:45 »
Wg mnie pomysł Pustelnika jest ok. Relacja ze zlotu jest ok. Nawet to, że zaoferował się co do składu - też jest ok. Generalnie wszystko jest ok :P

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 30 Wrz 2011, 17:22 »
No to pięknie - zmuszacie mnie żebym pojechał w pierwszą w swoim życiu wyprawę  :icon_twisted:
Oj nieładnie ;) ;)
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

« 30 Wrz 2011, 19:23 »
No to zaraz się zacznie
Wycieczek jest tak dużo, że tego nie sposób ogarnąć. Warto jest zebrać wyprawy, gdzie jedzie się ponad tydzień, ogólnie mówiąc wybiera się w podróż. Proponuję termin do końca października, jeśli nie będzie chętnych to nie ma tematu.  :)

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
« 30 Wrz 2011, 19:34 »
Pustelniku, rzecz jest właśnie w tym, że nie mamy - mimo nieśmiałych wysiłków - ustalonej granicy gdzie kończy się wycieczka, a zaczyna wyprawa 8)

Offline Mężczyzna tranquilo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 21.01.2011
    • Na rowerowej ścieżce
« 30 Wrz 2011, 19:41 »
Pustelniku, rzecz jest właśnie w tym, że nie mamy - mimo nieśmiałych wysiłków - ustalonej granicy gdzie kończy się wycieczka, a zaczyna wyprawa 8)

Taką sprawę, można załatwić ankietą.

« 30 Wrz 2011, 19:43 »
Jestem za tym, aby zaokrąglać to w dół, czyli na korzyść wycieczkowiczów.  :) Na razie nie mam nic, więc przyjmę każdą relację, a jeśli będą setki to będziemy się martwić  :)

EDIT: relacje proszę wysyłać na pustelnik.eremita@gmail.com, nie będzie mi się myliło z inną pocztą.
« Ostatnia zmiana: 30 Wrz 2011, 19:46 Pustelnik »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum