Autor Wątek: Geocaching  (Przeczytany 4161 razy)

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Odp: Geocaching
« 6 Paź 2011, 21:21 »
Geocaching nas wciągnął i świetnie nam się łączy z rodzinnym rowerowaniem. Dzięki Popielu, za podzielenie się wrażeniami, właśnie o coś takiego mi chodziło :) Dla naszej córki odnajdywanie skrzynek wiąże sie z nieprawdopodobnymi emocjami, a o to przecież chodzi. Wszelkie odmiany poszukiwań skarbów w sumie zasadzają się na tej samej idei - szukanie pozornie bezwartościowej rzeczy dla niewymiernych korzyści typu radość z odnalezienia :) Ostatnio szperaliśmy na cmentarzu, otoczonym zewsząd domkami. Uczucie niemiłe, baliśmy się, że ktoś wezwie policję i oskarży nas o plądrowanie grobów :D

Co do wrzawy powyżej, to bezwzględnie uważam Giovanni, że powinieneś przeprosić Wilka. Po pierwsze za chamski najazd na jego prywatne życie - twoje pytanie jest skandaliczne, na poziomie kibola spod stadionu Cracovii. Wydaje ci się, że jesteś śmieszny? Druga sprawa to uparte nazywanie go Wolfem. Wiele razy tłumaczył się, że nie jest mu z tego powodu miło. Tymczasem wielu użytkowników tego forum uznało, że Achilles odsłonił piętę i dalej mu w ten słaby punkt!  Trzecia rzecz - napisał do ciebie wiadomość prywatną? Miej wiec na tyle klasy i dyskrecji aby prywatnie na nia odpowiedzieć. Kilka miesiecy temu Wilk groził mi ekskomuniką z kościoła katolickiego, zakończyliśmy sprawę w miarę pokojowo na prv... Księgowy - twojego wjazdu na Wilka też nie rozumiem. Kompletnie. Czasem piszesz super, a czasami ...szkoda słów. Fajnie napisałeś o poszukiwaniu skrzynek, namierzaniu ich, szkoda tylko, że dałeś się wciągnąć w tą żałosną dyskusję. 
I tu nawet nie chodzi o OT, tylko o poziom waszej pseudo-argumentacji.
Nie staję w obronie Wilka, bo sama się z nim nieraz ścięłam, wkurzył mnie niejeden raz i pewnie jeszcze nieraz nadszarpnie mój system nerwowy :D Chodzi raczej o tzw pryncypia.
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
« 6 Paź 2011, 21:27 »
Przykład skrzynki (kesza) Powrót do Przeszłości o których wspominałem:
http://opencaching.pl/viewcache.php?cacheid=5832
ps. hindiana masz całkowitą rację. Ale wyobraź sobie co bym napisał Michałowi Wolffowi gdyby nie zaczął mnie obrażać- nic bym mu nie napisał. Podyskutował bym sobie z nim o wpływie ilości szukanych skrzynek na dzienny przebieg wyjazdu rowerowego i tyle.
« Ostatnia zmiana: 6 Paź 2011, 21:35 Giovanni »

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Giovanni

• bikestats
« 6 Paź 2011, 22:03 »
Dla naszej córki odnajdywanie skrzynek wiąże sie z nieprawdopodobnymi emocjami, a o to przecież chodzi.
Emocjonujące bywa też ukrywanie swych poszukiwań przed przypadkowymi osobami- np. kilkuminutowe wiązanie buta przy jakieś rynnie w której może być ukryta skrzynka, ale udawanie, że robi się zdjęcia czy rozmawia przez telefon :)

p.s
Giovanni, tak w ogóle to skąd ta cała wrzawa? Przecież jakiś czas temu oznajmiłeś całemu Forum (kilka razy) że masz Wilka w ignorowanych? Czyżby natura pieniacza zwyciężyła?
Na nowym silniku jakoś nie potrafiłem sobie go dodać i teraz dramat się stał, na chama wyszedłem  O0
« Ostatnia zmiana: 6 Paź 2011, 22:05 Giovanni »

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 6 Paź 2011, 22:11 »
Giovanni, napisz kto jest autorem wątków. Napisałam pierwszy :D Li i jedynie.
Poza tym fajnie, że jednak przekierowujesz dyskusję na własciwe tory, choć nie wiem czy się uda - po prostu są takie watki, które offtopuje się bez litosci i już :D :D
« Ostatnia zmiana: 6 Paź 2011, 22:51 hindiana »
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 7 Paź 2011, 06:39 »
Właśnie, Memorek dobrze mówi.
Staram się jak mogę. Ale akurat w tym temacie, to nie przypominam sobie żebym coś mówił   ;D

Marek

Offline Giovanni

• bikestats
« 7 Paź 2011, 08:26 »
Poza tym fajnie, że jednak przekierowujesz dyskusję na własciwe tory, choć nie wiem czy się uda - po prostu są takie watki, które offtopuje się bez litosci i już
W ramach przekierowwywania postaram się niebawem wrzucić linki do najciekawszych skrzynek jakie znalazłem, może Cię coś natchnie i zaczniesz zakładać u siebie.
pzdr :)

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 9 Paź 2011, 21:00 »
Mianowicie jest to Waypoint game:  http://wpg.alleycat.pl/

Fajnie jakby dało się jakoś wyszukać wszystkie waypointy w swojej okolicy. Na mapie pokazują się tylko ostatnio dodane i aktywne. Ja natomiast chciałbym pojeździć po starych...ale przewalać 124 strony w poszukiwaniu tych z Trójmiasta...to mi się nie chce.

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
« 10 Paź 2011, 14:32 »
Masz na mapie zaznaczone - znajdujesz swój obszar na mapie google i masz;) Nie wiem czemu musisz tyle przeglądać. Waypointy są pokazane na zbiorczej mapie google z całej pl:D

ZNjadź na tej mapie swój rejon i szukaj co masz najbliżej:D
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Giovanni

• bikestats
« 26 Paź 2011, 07:46 »

Offline Mężczyzna Zakrzak

• Miasto: Opolskie
  • Na forum od: 09.03.2012
« 12 Mar 2012, 08:54 »
o proszę,nawet tutaj mamy Geokeszerów! Dziwi mnie tylko jednak taki słaby odzew w końcu podczas jazdy rowerem można tyyyleeeeeee skrzynek zgarnąć :)

ile macie znalezionych skrzynek? Ja ze swoją ekipą mamy już przeszło 220.

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
« 12 Mar 2012, 08:59 »
podczas jazdy rowerem można tyyyleeeeeee skrzynek zgarnąć

Tu wychodzimy z założenia, że podczas jazdy rowerem można tyyyleeee zgarnąć gmin.
« Ostatnia zmiana: 12 Mar 2012, 13:23 Księgowy »
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna Zakrzak

• Miasto: Opolskie
  • Na forum od: 09.03.2012
« 12 Mar 2012, 09:11 »
podczas jazdy rowerem można tyyyleeeeeee skrzynek zgarnąć

Tu wychodzimy z założenia, ze podczas jazdy rowerem można tyyyleeee zgarnąć gmin.

Ok, niech będzie tak:

Podczas jazdy rowerem można tyyyleeee zgarnąć gmin a przy okazji jeszcze "tyle" keszy :)

:D

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 8 Maj 2012, 14:05 »
ale o so chozi? tak w skrócie ;)

Mam na GPS'ie zakłądkę Geocoaching ale nic się tam chyba nie pokazuje jak w nią wchodzę...

Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Popiel

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
« 8 Maj 2012, 14:50 »
ale o so chozi? tak w skrócie ;)

Mam na GPS'ie zakłądkę Geocoaching ale nic się tam chyba nie pokazuje jak w nią wchodzę...

1. Jak chcesz spróbować Geocachingu krajowego rejestrujesz się na http://opencaching.pl/. Tam jest ładnie opisane co i jak.
2. Pobierasz sobie z tej stronki namiar na jakąś skrzynkę i do niej nawigujesz (dobrze jest wcześniej przeczytać jej opis).
3. Jak znajdziesz "Geokreta" i chcesz go zabrać w dalszą drogę to rejestrujesz się na http://geokrety.org. Geokret to "coś" np. moneta, mała maskotka przenoszona ze skrzynki do skrzynki i rejestrowana przez "nosiciela" na w/w portalu. Można dać potem śledzenie takiego "cosia" i patrzeć jak się przemieszcza po naszym kraju a czasami nawet po za jego granicami .
4. Jak chcesz spróbować Geocachingu międzynarodowego to rejestrujesz się na www.geocaching.com. Niestety międzynarodowe zabawy ze skrzynkami lubią być skomercjalizowane jak np. "Travelbug" odpowiednik polskiego "Geokreta".
5. Chcesz wiedzieć więcej? http://wiki.opencaching.pl/index.php/Strona_główna  ;)
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Offline Mężczyzna anu

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.05.2009
« 8 Maj 2012, 15:16 »
Na stronie opencaching - po zarejestrowaniu i zalogowaniu - wchodzisz do zakładki "szukaj skrzynki".
Tam ustawiasz sobie kryteria wyszukiwania np. 10 km od miejsca zamieszkania i "szukasz".
Potem zapisujesz wyniki w formacie gpx i wgrywasz do odbiornika np. za pomocą mapsource.

W twoim przypadku to gpx opencaching, bo masz zdaje się garmina ze starszej serii. Jest jeszcze gpx garmin, gdzie obok namiarów na skrzynki zapisuje się ich opis, zdjęcia i podpowiedzi, ale to coś dla nowszych urządzeń. Ale nic straconego, jest jeszcze tzw. baza filipsa, dzięki której można wyświetlać te dodatki w telefonie. Oczywiście do zabawy nadają się też telefony z gps ( z ich wadami - zasilanie, wrażliwość na deszcz, mało kontrastowy ekran, ale na miejskie i podmiejskie wycieczki wystarczą).

W mieście dominują skrzynki nieduże, za miastem można spotkać znacznie większe.  Po znalezieniu skrzynki wpisujesz się w kajeciku, który znajdziesz w skrzynce, potem to samo powtarzasz na swoim koncie elektronicznie. W skrzynkach znajdują się zwykle fanty - można je zabrać, ale należy zabraną rzecz wymienić na równie atrakcyjną. Można znaleźć też wspominanie już geokrety - te lubią wędrować ze skrzynki do skrzynki, choć można je u siebie trochę potrzymać.

Dobra skrzynka nie jest zwykle umieszczona przypadkowo. Doprowadza do jakiegoś ciekawego miejsca lub opowiada jakąś ciekawą historię - zwykle są to dane nie do znalezienia w "oficjalnych" przewodnikach. Są też skrzynki wieloetapowe lub będące nie lada łamigłówkami logicznymi.

Aha, skrzynki nie można zdekonspirować. Trzeba szukać jej i podjąć tak, żeby nie zwrócić uwagi osób postronnych. Oczywiście te same zasady obowiązują przy odkładaniu jej na miejsce.

Można oczywiście założyć też własną skrzynkę.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum