Autor Wątek: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?  (Przeczytany 1129877 razy)

Offline Mężczyzna szalonykolarz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 29.01.2017
Odp: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?
« 29 Lip 2020, 18:34 »
@up dlatego ja dziewczynie gaz pieprzowy kupiłem.
Mam nadzieję że sobie przypomnę chociaż zdarzenie by być mądrzejszym na przyszłość.

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
« 29 Lip 2020, 18:49 »
o kurde...ale z obrażeń jesteś w stanie wywnioskowac czy to raczej napaść (coś Ci zginęło?) czy raczej wypadek drogowy?
"Never argue with idiots"

Offline Mężczyzna Piotr St

• Wszystko jest tymczasowe
  • Miasto: Nowa Sól
  • Na forum od: 30.06.2016
« 29 Lip 2020, 20:17 »
@up dlatego ja dziewczynie gaz pieprzowy kupiłem.
Mam nadzieję że sobie przypomnę chociaż zdarzenie by być mądrzejszym na przyszłość.

Zycze Ci  abyś  zdołał odtworzyc przebieg wydarzen , aczkolwiek nie spodziewaj sie powrotu pomięci . Od mojego zdarzenia mineło 6 miesiecy i dalej nic nie pamiętam .Jego przebieg   znam  ponieważ mam nagranie z monitoringu . Moze jakbys sie zwrócił do słuzb to udałoby się znależc jakies nagranie z kamery , a zacząłbym od miejsca które pamiętasz jako ostanie .Choc jesli to było potrącenie przez auto to rower powinien nosic jakies slady uderzenia ?
« Ostatnia zmiana: 29 Lip 2020, 21:56 Piotr St »
kolarz wybitny

Offline Mężczyzna Piotr St

• Wszystko jest tymczasowe
  • Miasto: Nowa Sól
  • Na forum od: 30.06.2016
« 29 Lip 2020, 22:15 »
o kurde...ale z obrażeń jesteś w stanie wywnioskowac czy to raczej napaść (coś Ci zginęło?) czy raczej wypadek drogowy?

Po rodzaju obrażen ciała  i uszkodzeniach roweru  mozna się domyslic czy to był napad czy potrącenie przez auto  . Choc biegłym ani detektywem nie jestem wiec może sie mysle ?
kolarz wybitny

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
« 29 Lip 2020, 22:20 »
Byłem też kontaktowy, nie potrafiłem tylko wytłumaczyć co się wydarzyło.

Niestety, też mam za sobą takie doświadczenie - na podstawie śladów (w szczególności rozwalony kask) wiem, że się wywaliłem i coś mi majaczy, że ktoś mi pomógł zejść z jezdni. Niestety udało mi się chyba tego kogoś przekonać, że nic mi nie jest bo zostałem na ławce przez pół godziny (z zapisu gps) zastanawiając się gdzie jestem, co ja tam robię i co powinienem zrobić. Wreszcie jakoś na czuja wróciłem parę km do domu (też nie bardzo pamiętam jak) i położyłem się do łóżka - dopiero żona po paru godzinach wróciła do domu i mnie zawiozła na pogotowie...

Najważniejsza z takich przypadków lekcja dla wszystkich. Jak widzicie kogoś po wypadku gdzie mógł być uraz głowy - to mu nie wierzcie, jak mówi, że wszystko jest ok i że da sobie radę. Zostańcie z nim, porozmawiajcie żeby wyłapać czy faktycznie jest przytomny, wie jak się nazywa, gdzie jest, co się stało. Jeśli coś nie będzie grało wzywajcie pogotowie.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 30 Lip 2020, 09:21 »
kolega zrobił mi parę fajnych zdjęć

Offline Mężczyzna szalonykolarz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 29.01.2017
« 30 Lip 2020, 10:37 »
EASYRIDER77
No i masz profilowe :)

marcin_g
Ostatni akapit - święte słowa

Piotr St
Obrażenie przede wszystkim koncentrują się na prawej stronie ciała, ale w rowerze tylko lewa klamka jest dość mocno wykrzywiona. Łuk briowy prawy rozcięty prawdopodobnie szkłem okularów, którego nie ma.
Z Gpsu do skrzyżowania dojechałem a potem to już prowadziłem rower raczej. Wygląda to tak jakbym uderzył w coś przednim kołem (raczej nikt we mnie nie wjechał bo rower nie ma żadnych uszkodzeń po za tą manetką), lub ostro zahamował przednim hamulcem, fiknął przez kierę na lewą klamkomanetkę i lewe kolano i wyhamował prawym policzkiem  :P Na całe szczęscie asfalt zamortyzował upadek :P

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 30 Lip 2020, 11:23 »
szalony kolarz, dziękuję. Uważaj na siebie.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 30 Lip 2020, 11:44 »
Jurek! Szybko sprzedaj magazynom rowerowym. Zostaniesz gwiazdą i jeszcze zarobisz :)

@szalonykolarz - jestem zdumiony i skonfundowany tym co piszesz. I jeszcze inni przytaczają podobne przypadki. Mój niepokój budzi fakt, że mozliwe jest, ze w wyniku jakiegoś zdarzenia na drodze możemy ulec obrażeniom i nawet nie pamiętać sytuacji. Mało komfortowa myśl.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 30 Lip 2020, 12:13 »
Mój niepokój budzi fakt, że mozliwe jest, ze w wyniku jakiegoś zdarzenia na drodze możemy ulec obrażeniom i nawet nie pamiętać sytuacji. Mało komfortowa myśl.
Ale to przecież absolutnie standardowe objawy wstrząsu (wstrząśnienia) mózgu.

Te wszystkie opowieści typu "usłyszałam, że ktoś za mną idzie, potem poczułam uderzenie i następne co pamiętam to kiedy się ocknęłam w szpitalu" to zwykła ściema.
NB bokserzy doskonale wiedzą że nikt nie pamięta ciosu który go znokautował (tak porządnie, a nie że dotknął maty i zaraz wstał).

Cytat: www.poradnikzdrowie.pl
Wstrząśnienie mózgu - objawy
Objawy wstrząśnienia mózgu: wstrząs mózgu możemy podejrzewać, jeśli w wyniku urazu ktoś na krótki czas traci przytomność (od 15 minut do godziny). Mogą o nim świadczyć także:
- ból głowy
- niepamięć wydarzeń, które wystąpiły tuż przed urazem lub/i wydarzeń, które nastąpiły tuż po urazie
...
Dodać należy, że nie będzie niczym nadzwyczajnym jeśli przy tym kask ochroni głowę w tym sensie że nie będzie żadnych obrażeń zewnętrznych, a wstrząs mózgu jak malowanie.
I nie mam tu na myśli że kask nie chroni głowy, ale akurat wstrząśnienie mózgu nie wymaga żadnych uszkodzeń zewnętrznych.
« Ostatnia zmiana: 30 Lip 2020, 12:19 Borafu »

Offline Mężczyzna docent161

• Miasto: KWA ....
  • Na forum od: 06.05.2018
« 30 Lip 2020, 13:42 »
Jakaś niewidzialna siła powstrzymała Cię przed... zakupem obrączek  ;)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 30 Lip 2020, 14:03 »
Dokładnie, to był wyraźny znak z góry, żeby jeszcze raz rozważyć ten krok  :lol:

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 30 Lip 2020, 17:07 »
2 dni się powstrzymywałem, ale... Koledzy mają rację.

Offline Mężczyzna docent161

• Miasto: KWA ....
  • Na forum od: 06.05.2018
« 30 Lip 2020, 18:09 »
 :D ;D

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 30 Lip 2020, 20:36 »
Wychodzi na  to, że wszyscy to samo pomyśleli, ale się powstrzymali :D
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum