Autor Wątek: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?  (Przeczytany 1129767 razy)

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Tylko jedna firma... przyjedź na szkolenia a zobaczysz, ze łatki z Deca tez dają radę.

Ja się piszę - nie udało mi się kiedykolwiek w życiu załatać dętki (po czterech próbach, w tym trzech w warunkach warsztatowych się poddałem). Teraz po prostu wkładam nową dętkę i koniec zabawy.

Oduczyłem się takich oszczędności

Czasami zamawiam przy okazji inncyh szpargałów losowe dętki i sam nie wiem, czy taki ciężki lać np. Rometa jest lepszy od 30-40g leżejszego conti? Wszystko niby butylowe...

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Trzeba zaczekać, aż klej wyschnie i dopiero wtedy przykładać.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
/.../ fasuję łatkę, /.../

Moc!
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Trzeba zaczekać, aż klej wyschnie i dopiero wtedy przykładać.
Przykładać? Przykładać to na początek, potem stara technika szewska - walić. W warsztacie młotkiem, na trasie raczej czym się da obić/dociskać dokładnie.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Jeśli się przesuwa to znaczy że przyłożyłeś łatkę za wcześnie.
Przyłożona w odpowiednim momencie walisz młotkiem i nic się nie ma prawa przesunąć.
Przyciskanie palcami... a potem piszesz że tylko jedna firma robi dobre łatki

Offline Mężczyzna MCsubi

Pompujesz dętkę w oponce i wszystko ładnie się dociska. Technicznie. A nie zaraz walić młotem.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
paczką łatek za dolara z ebay łatam do dziś, jeszcze nie zużyłem (wtedy aliexpress nie istniało).
Jeśli robi się to poprawnie i ma się świeży "klej", to łatka nie ma większego znaczenia. Z kawałków starej dętki też będzie działać, byleby obie powierzchnie były "zmatowione" (aby istniała szansa na dobre zwulkanizowanie się tego fragmentu).

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna MCsubi

To się nie wulkanizuje, tylko klei(obcy materiał). Do wulkanizowana są łatki na gorąco ( dzieci komuny pamiętają wulkanizatorki ze ściskiem śrubowym i kostką paliwa stałego). Wtedy guma jest surowa, łatka dopiero wulkanizuje na dętce.
Naturalnie-w rowerze to ma sens taki, jak gotowanie łańcucha w parafinie.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
Dziwne co piszecie o tych dętkach.  :o Ja używam tych ultralight, ale głównie dlatego, że po prostu zajmują mało miejsca w podsiodłówce i w miejsce jednej wchodzą dwie. Jak już gumę złapię, to do opony idzie nowa dętka i zostaje tam na dłużej. Jeśli jednak jestem gdzieś w świecie i do celu mam daleko, to oszczędniej podchodzę do dętek i łatam. Nigdy problemów nie miałem, zawsze jednak zgodnie z instrukcją. Żadnego dociskania ani zagryzania nie stosuję. Kiedyś nie zdjąłem tej folijki przeźroczystej z łatki i przetarła mi dętkę zaraz obok łatki. Może to jest problem?

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Jestem pod wrażeniem dogłębności analizy techniki łatania. Pięknie robił to Global na "mini Wyprawce w terminie". A tak na serio, to kluczowe są dwa elementy. Klej musi przyschnąć (Borafu) i ścisnąć trzeba każdym dostępnych chamskim sposobem (Podjazdy). I tyle. A zapasową dętkę i tak trzeba mieć, bo jak w Lubuskiem złapałem pięknego, symetrycznego, snaka (jak to się pisze?) w tym roku, to tego, żadne łatki nie posklejają.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
THX

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
  • Na forum od: 12.10.2020

Gadu gadu o pękających gumkach, tymczasem ja dziś rower na dwór wyprowadziłem. A nawet na pole.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Uprawiasz asfalt na polu?

I tak Wam nie wierzę w to łatanie - przecież ciśnienie bez problemów przebije się przez warstewkę ~1cm kleju od środka dziury do krawędzi łatki. Jeszcze rozumiem, jakby na gorąco się to zgrzewało...

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
  • Na forum od: 12.10.2020
Ja uprawiam płotki, asfalt sam wyrasta.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019

I tak Wam nie wierzę w to łatanie - przecież ciśnienie bez problemów przebije się przez warstewkę ~1cm kleju od środka dziury do krawędzi łatki. Jeszcze rozumiem, jakby na gorąco się to zgrzewało...

Nie tak zaraz bez problemów. Przykładowo 8 barów dociśnie łatkę na każdym centymetrze kwadratowym siłą równą ciężarowi 8kg, czyli 8kg leży sobie na każdym centymetrze kwadratowym łatki i i dociska. Dałeś kiedy nura na 8m, to nie są żarty takie ciśnienie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum