Autor Wątek: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?  (Przeczytany 1129574 razy)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Odp: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?
« 21 Mar 2021, 08:43 »

Te minęły? - Moje Sugino ma się świetnie!
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 21 Mar 2021, 14:26 »

Również pozbyłem się tego dziadostwa z prawie wszystkich rowerów Za dużu grzebania przy demontażu.

Że co? Korby HT2 to zło. Z tymi swoimi łożyskami na zewnątrz i zintegrowaną osią sprawiają tylko problemy. Supporty na kwadrat wymieniało się raz na 10 lat. Teraz nie na już tak dobrze. Ani to lżejsze, ani wygodniejsze. Po prostu nowe.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 21 Mar 2021, 14:51 »
Suporty na kwadrat wytrzymawały dłuuugo (moje kinexy padały tak po 30-40tyś km).
Jakoś nie widzę tego, że łożyska aktualnie używanego HT2, dożyją takiego przebiegu :)

Jedyna wada kwadratu, to ściąganie korb.
Jak sie trochę zapiekły i a gwint się zerwał, to pozostawał młotek.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 21 Mar 2021, 14:56 »
Nie doceniłem kałuży.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 21 Mar 2021, 15:04 »
Że co? Korby HT2 to zło. Z tymi swoimi łożyskami na zewnątrz i zintegrowaną osią sprawiają tylko problemy. Supporty na kwadrat wymieniało się raz na 10 lat. Teraz nie na już tak dobrze. Ani to lżejsze, ani wygodniejsze. Po prostu nowe.

Jakby tak rzeczywiście było to HT2 by nie zawojował świata. Wymienia się i ściąga korbę w banalny sposób, podczas gdy zdejmowanie korby na kwadrat by zmienić np. zębatkę to była męka. A jak się ruszyło gwint pod ściągacz to już w ogóle szkoda gadać. Do tego korba jest przez to w oczywisty sposób sztywniejsza, co ma pewne znaczenie, bo tam działają spore siły.

Poza tym chyba żyjesz w przeświadczeniu, że takie korby to mają łożyska na zewnątrz. A to już powoli odchodzący standard, obecnie w tańszych rowerach głównie. W tych wyższej klasy razem z korbami HT2 masz  suporty press-fit, gdzie łożysko jest często schowane w mufie suportowej i wcale tak nie obrywa wodą i syfem z drogi, do tego pozwala większe łożyska zamontować.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 21 Mar 2021, 15:05 »
Suport wymieniało się raz na 10 lat jeśli miało się niskie wymagania. Z czasem korba przestawała być sztywna, choć od biedy można było jeździć.

..a suport HT2 można kupić w ciucharni za 80 gr. Można też wymieniać same łożyska, też bardzo tanio. Nie ma też problemu z długością osi. Korby są lekkie, ale tylko te najwyższej klasy, tu widzę największą wagę.

E: press-fit to zło
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 21 Mar 2021, 15:17 »
Nie ma też problemu z długością osi.

BTW - każdy kij ma dwa końce. W przypadku suportu na kwadrat są dostępne pakiety z osiami różnej długości, co pozwalało na banalne przesuwanie linii łańcucha i niemal dowolne mieszanie ze sobą części z różnych grup - np. szosowa przerzutka przednia z korbą MTB, itp. W przypadku osi zintegrowanej z korbą to dużo trudniejsze.

zdejmowanie korby na kwadrat by zmienić np. zębatkę to była męka

Nigdy nie miałem z tym problemu, a trochę jeżdżę i często muszę wymieniać części.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 21 Mar 2021, 15:21 »
..a suport HT2 można kupić w ciucharni za 80 gr. Można też wymieniać same łożyska, też bardzo tanio. Nie ma też problemu z długością osi. Korby są lekkie, ale tylko te najwyższej klasy, tu widzę największą wagę.

No właśnie, jeszcze kwestia szerokości - co w wielu rowerach prowadziło do mało optymalnej linii łańcucha, bo niekoniecznie dobierano pod tym kątem suport do ramy. A i różne mechanizmy korbowe miały różną budowę i wymagały innej długości osi.

E: press-fit to zło

To zalezy gdzie i w jakiej ramie. W szosówce mam press-fit i sprawuje się bardzo przyzwoicie, ze 40tys wytrzymuje. Właśnie dlatego, że jest dobrze schowany w ramie. A są i press-fity rozkręcane, gdzie możesz łatwo wymienić same łożyska bez potrzeby wybijania samego suportu.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 21 Mar 2021, 15:29 »
w wielu rowerach prowadziło do mało optymalnej linii łańcucha, bo niekoniecznie dobierano pod tym kątem suport do ramy

Długość osi suportu dobiera się do korby, a nie do ramy ...

« 21 Mar 2021, 15:33 »
BTW - każdy kij ma dwa końce. W przypadku suportu na kwadrat są dostępne pakiety z osiami różnej długości, co pozwalało na banalne przesuwanie linii łańcucha i niemal dowolne mieszanie ze sobą części z różnych grup - np. szosowa przerzutka przednia z korbą MTB, itp. W przypadku osi zintegrowanej z korbą to dużo trudniejsze.
Słuszna uwaga, choć problem mieszania może dałoby się rozwiązać użyciem przerzutki 3rz zamiast 2rz. Mnie problemy omijają, bo zawsze przerabiam korby 3rz do 2rz.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

« 21 Mar 2021, 15:38 »
To zalezy gdzie i w jakiej ramie. W szosówce mam press-fit i sprawuje się bardzo przyzwoicie, ze 40tys wytrzymuje. Właśnie dlatego, że jest dobrze schowany w ramie. A są i press-fity rozkręcane, gdzie możesz łatwo wymienić same łożyska bez potrzeby wybijania samego suportu.
Nigdy nie miałem suportu PF, ale z tego co wiem rama musi być bardzo dokładnie wykonana, bo inaczej pojawiają się problemu z trzaskami. W dodatku jest to tylko kwestią czasu, aż miejsce gdzie coś się wciska nabierze luzów. W takim wypadku trzeba bawić się klejami do gwintów.

Przerażająca perspektywa, choć możliwe, że jeśli nie ma się pecha, to wszystko będzie działało prawidłowo.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 21 Mar 2021, 17:16 »
Torowcy, stukilowe potwory, nadal jeżdżą na kwadracie. Ale szczypiorki mulące turystycznie na mięciutkich przełożeniach uwierzyły, że brakuje im sztywności ;D ;D

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
« 21 Mar 2021, 19:34 »
Nikt poza mną nie kocha octalinka..?

Octalink kochany, nic innego mi nie trzeba - wszystkie zalety kwadratu plus ściągasz korbę ile chcesz bez wyrabiania gniazda.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 21 Mar 2021, 19:39 »
Chyba 7710 (jeśli pamiętam dobrze) - najlepszy octalink i jeden z lepszych wkładów suportu w ogóle w historii, łożyska kulkowe i igiełkowe, całkiem rozbieralny, przy odrobinie konserwacji - niezniszczalny. Ale znów - poza torowym DA ten standard chyba wymarł.

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
« 21 Mar 2021, 19:48 »
Niestety 7700 to jeszcze wersja 1 octalinka - z płytszymi wycięciami, która na rynku była dość krótko, poza tym wychodził tylko z długością osi 109,5 mm, więc na tyrustykę trochę za krótki (już szczególnie do korb 3x, na 1x by jakoś podszedł z dostosowaną pod jeden rząd starszą korbą).

Z ogólnie dostępnych na dziś octalinków to BB-ES51 oferuje chyba najlepszy stosunek żywotności do ceny - przejeździłem na moim ponad 30 tys. bez problemów w dość mokrych, brytyjskich warunkach.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum