Autor Wątek: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?  (Przeczytany 1129275 razy)

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
Ta moja przeskakiwała przy najlżejszym naciśnięciu na pedały, szczególnie trzecia największa - mój bieg do ruszania, ale też trzecia najmniejsza, bieg na płaskie na dużą i średnią tarczę i najmniejsza 11z, do zjazdów. Właściwie to łańcuch ślizgał się po szczytach zebów i musiałbym szukać po necie łańcuchów z 0,75 wyciągnięcia, żeby to jakoś chodziło, albo czekać aż ekspresowo wyciągnę każdy nowy łańcuch, aż będzie się dogadywał z zajechaną kasetą. A tak bawić to mi się nie chce, bo jeżdżę w bardzo gęstym ruchu gdzie potrzebuję szybkich reakcji roweru bez uślizgów w napędzie.
« Ostatnia zmiana: 5 Gru 2021, 02:55 Siara_iwj »

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Możesz też pojeździć chwilę na nowej kasecie i nowym łańcuchu, a po jakimś czasie ten łańcuch wykorzystać - tak jak napisałeś.

Nie przekonuję, kasety nie widziałem, dzielę się tylko własnym jednorazowym sukcesem. Byłem mocno zaskoczony, że się udało. U mnie po 100 km było już dosyć akceptowalnie. Możliwe też, że mniej zajechałem kasetę, albo łańcuch był od "nowości" nieco wyciągnięty.

A tak z ciekawości, ile łańcuchów przeżywa kaseta i jakie robisz przebiegi?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

E, kaseta poleciała do śmieci i już o niej zapomniałem :D

Rocznie robię jakieś 8 tys. km, ale to w ruchu miejskim, więc dużo ruszania, hamowania (moja trasa jest najeżona światłami) i mocne ciśnięcie, żeby jechać mniej-więcej z prędkością ruchu ulicznego. Ciężki rower, ciężki ja, ciężka noga, więc wszystko się szybko zużywa.

Ile łańcuchów/kasetę..? Nie wiem nawet. Łańcuch przeważnie wystarcza mi na jakieś 1500-2000 km (staram się nie dopuszczać do 0,75 na podziałce, wymieniam niedługo po zobaczeniu 0,5 w pięciu miejscach pomiaru). Kaseta starcza mi na jakieś półtora, dwa lata może, więc powiedzmy średnio te 13tys. km z jednej wyciągnę przy częstych zmianach łańcuchów.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Mam zdanie odrębne w kwesti zakładania nowego łańcucha do zajechanej kasety.

Szkoda nowego łańcucha (takiego, co przeskakuje na starej kasecie).
On się z czasem dopasuje - czyli naciągnie :)

Już lepiej kupić tani, nowy łańcuch na Aliexpress, one są już "fabrycznie naciągnięte"  do używanych kaset.
I klient jest zadowolony, że kaseta przyjęła "nowy" łańcuch.

Ostatnio  sprawdzam sobie naciągnięcie nowych łańcuchów (KMC, Sunrace) ktore kupuję, i rzadko który ma wyciągnięcie poniżej 0.5 (na przyrządzie).
0.5 to taka wartość graniczna dla mnie. Wszystkie co powyżej zwracam.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Kiedyś zrobiłem próbę na zajechanej kasecie Alivio i nowym łańcuchu KMC X9. Zestaw na początku lekko przeskakiwał, potem jeszcze kilkaset km chrupał. Ostatecznie okazało się, że przebieg łańcucha  nie odbiegał od przypadku zestawienia z nową kasetą. Zatem szybsze zużycie łańcucha na starej kasecie to niestety kolejny rowerowy mit.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
@Siara_iwj Ciekawe.

Ja takich przebiegów nigdy nie robię, poza tym jestem lekki, mam dosyć lekkie rowery i mam lekką nogę. Szacuje, że te 12-14 tys. km zrobiłbym na dwóch dobrej klasy łańcuchach, ale to przypuszczenia. Przebiegi mam teraz śmiesznie niskie, że zużycie napędu przestało dla mnie istnieć.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
Zrobiliśmy rajd rodzinny. Nie było do końca wiadomo, czy ludkowie się stawią, bo mokro i nasypało śniegu, ale się udało :)
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna Rowerownik

• Miasto: Okolice Wrocławia
  • Na forum od: 18.05.2014
Zrobiliśmy rajd rodzinny. Nie było do końca wiadomo, czy ludkowie się stawią, bo mokro i nasypało śniegu, ale się udało :)
Fajny obrazek :)

Spędziłem dzień w raju czyli w Górach Izerskich i Jizerských horách.
Temperatura -1, zero wiatru, gdyby cała zima była taka to mógł bym zapomnieć o istnieniu ciepłych krajów.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Wypas... masz kolce?

Nie, nie są potrzebne. Wydeptana przez pieszych i narciarzy ścieżka pięknie trzyma, tylko trzeba uważać żeby z niej nie zjechać, bo wtedy grzęźnie się w puchu.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Odp: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?
« 10 Gru 2021, 10:33 »
A ja wczoraj pojechałem pokręcić się nocą po okolicznych polach i urwałem hak przerzutki. Gorsza od konieczności naprawy roweru była konieczność dostania się z powrotem do domu prowadząc rower, bo godzina 23:00 to trochę za późno na dzwonienie po wsparcie  :lol:

« 12 Gru 2021, 19:04 »
Błąkałem się po granicy w Górach Suchych.

Przy okazji kupiłem świąteczne prezenty ale nie wytrzymałem i wypiłem je po drodze :)

Będzie trzeba tu wrócić.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 12 Gru 2021, 19:23 »
Przewietrzyłem się po polach... a minęła mnie zgraja ~40 rowerzystów gdzieś  tłumnie cisnących przez las.

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 12 Gru 2021, 20:21 »
Przez dwa dni pokręciłem się po trasie styczniowej "Wataha Ultra Race - Zima"

rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

« 12 Gru 2021, 23:29 »
Kupiłem sobie mały prezencik na poprawienie humoru - nową, nieużywaną przednią przerzutkę Deore na 9rz. z czyichś zapasów. Będzie do nowej ramy.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum