Autor Wątek: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?  (Przeczytany 1129166 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?
« 25 Sty 2022, 14:28 »
Będę musiał też lepiej zaznajomić się z przyczepnością Marathonów, bo dotychczas zawsze na przodzie miałem Vittorie Randonneur Pro II, które wybaczały o wiele bardziej brawurową jazdę na śliskim.
Opony dużo wyjaśniają, używałem przez chwilę turystycznych Vittoria. Moim zdaniem są zdecydowanie miększe i bardziej przyczepne. Marathony zaliczyłbym do kategorii skrajnie śliskich.

Straty materialne brzmią paskudnie :( Haki od sakwy to takie?

E: tu są dosyć podobne kształtem
https://www.lomo.co.uk/acatalog/replacement-pannier-bag-clip.html

i identyczne:
https://www.burley.com/product/upper-pannier-bag-clip/
« Ostatnia zmiana: 25 Sty 2022, 14:36 worek_foliowy »
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
« 25 Sty 2022, 14:34 »
Dokładnie te haki. Poszukałem trochę i doszedłem do wniosku, że chińczycy skopiowali stary system Ortlieba QL1, tylko wyrzeźbili na górze spust na palec zamiast na tasiemkę:

Kupiłem Ortliebowe - Rockbrosy będą miały upgrade, bo same sakwy są bardzo dobre.

A opony Vittorii jak piszesz, miękkie i bardzo przyjemne na drodze, ale nawet na przodzie wycierają się do wkładki w ciągu paru miesięcy, a jak już to zrobią to co chwilę łapią dziury. Znudziło mi się ciągłe gapienie w asfalt, żebym nie wjechał w jakieś szkiełko, więc założyłem pancerniaka. Teraz tylko nauczyć się jeździć ostrożniej na mokrym...
« Ostatnia zmiana: 25 Sty 2022, 14:40 Siara_iwj »

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 25 Sty 2022, 14:49 »
Właśnie jakbym sobie coś złamał to było by chociaż chorobowe, a tak to sam muszę dopłacać do porwanych ubrań, ech ;)

Nawet jak nie złamiesz, to potem same problemy. Ostatnio upierdliwie mnie boli bark, przy spaniu, przy pływaniu, przy łapami wymachiwaniu. Pamiątka po siarczystym wyłożeniu się na szosie, też niby tylko stłuczone. Cholernie upierdliwe, zestaw ciuchów z pocałowaniem w rękę bym oddał, żeby tego bólu nie nabyć.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 25 Sty 2022, 15:46 »
Najpierw z @RowerowePabianice zrobiliśmy rundkę nad stawy, południowych dzielnic Łodzi.
Pokręciłeś się na Młynku , potem przejazd ul. Śląską. Dawne "moje" tereny z dzieciństwa. Jeździłem tam rowerem dziadka - jeszcze na drewnianych obręczach. Raz na Młynku wjechałem na zamarznięty staw. Nie powtarzałem tego już więcej. :)

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
« 30 Sty 2022, 02:23 »
Przyszły mi ortliebowe haki i pasują idealnie jako zamiennik/ulepszenie haków wklejonych przez worka, więc gdyby ktoś miał chińskie sakwy z takim mocowaniem to wszystko pasuje, a te Ortlieba łatwiej dostać.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 30 Sty 2022, 09:21 »
Pokręciłeś się na Młynku , potem przejazd ul. Śląską. Dawne "moje" tereny z dzieciństwa. Jeździłem tam rowerem dziadka - jeszcze na drewnianych obręczach. Raz na Młynku wjechałem na zamarznięty staw. Nie powtarzałem tego już więcej. :)

Wow! To mi zaimponiłeś :)
Teraz Młynek zrewitalizowany. Dostał nowe życie.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna zieluk

• Miasto: Frankfurt am Main
  • Na forum od: 26.10.2019
« 30 Sty 2022, 10:23 »
Założyłem nowy łańcuch (CN-HG93) do roweru. Wczoraj w nocy, jadąc do pracy, stary łańcuch stracił zapinkę i ostatnie 2 km dawałem z buta. Po przyłożeniu nowego do starego, okazało się,  że 116 ogniw pasuje jak ulał.

Offline Mężczyzna Rowerownik

• Miasto: Okolice Wrocławia
  • Na forum od: 18.05.2014
« 30 Sty 2022, 21:03 »
Włóczyłem się wokół Nowej Rudy.

Tropiłem miejscówki kolejowe.

Buszowałem w ruinach starej cegielni.

I po raz pierwszy zdobyłem Wesołą Górę

Ale najfajniejsza była dzicza kąpiółka wypatrzona w lesie i drzewa wysmarowane przez utytłane dziki  :) Ciekawe jak wyglądają chrumki zafarbowane na czerwono?

Więcej fot:
https://photos.app.goo.gl/4HS7oqT6d9TPwU8S9

Offline Mężczyzna zieluk

• Miasto: Frankfurt am Main
  • Na forum od: 26.10.2019
Wymieniłem napęd w rowerze (9x3): nowa kaseta Deore XT CS-M770 (11-34T), blat z przodu Truvativ MTB 48 zębów 104 BCD, Shimano Alivio FC-M431 36T, Truvativ MTB 64mm Aluminum 24 zęby. No i nowy łańcuch Shimano Ultegra/XT CN-HG93.

Problem miałem tylko z zapinką, bo FSA Chain Link na 9/10 rzędów, nie dało się w ogóle zapiąć. Wprawdzie dawno nie wymieniałem łańcucha, ale z tego co pamiętam, to zapinkę zapina/rozpina się bardzo łatwo. Nawet podjechałem do sklepu rowerowego, i pan mi powiedział, że 1) zapinka FSA pasuje do łańcucha Shimano, 2) mam na siłę zamknąć zapinkę 3) i że jemu nie wolno stosować zapinek, tylko łańuch ma być zakuty na amen; no może w Niemczech są takie przepisy ;). Co ciekawe nawet na "sucho", bez łańcucha nie dało się jej zapiąć. A kupiłem ich (zapinek) dwa komplety.

W częściach zapasowych znalazłem zapinkę do łańcucha 7/8. Z ciekawości założyłem i na razie działa. Zamknąłem oczywiście bez problemu. Na wszelki wypadek zamówiłem zapinkę KMC 9R EPT. Może będzie się dała zapiąć bez problemu. Tą od FSA odesłałem do sklepu.

Z ciekawostek, to przyłożyłem najbardziej zużytą środkową tarczę do nowej i wyglądało to koszmarnie:

Poza tym, od czasu do czasu, podczas czyszczenia napędu, w celu lepszego usunięcia brudu, odkręcałem blat i średnią tarczę. Dziś pierwszy raz odkręciłem też najmniejszą i okazało się, że żeby ją ściągnąć to muszę odkręcić korbę.

Druga rzecz, która mnie przeraziła jest wielość kombinacji, na które trzeba uważać kupując poszczególne elementy:

Chwilę to wszystko trwało, bo nie mogłem znaleźć bacika i klucza do kasety. Jak to zwykle bywa były w ostatnim miejscu, które przeszukałem  :D

Update - może jeszcze ceny: łańcuch € 18,99, spinka € 6,99, kaseta € 78,47, blatt € 32,00, tarcza 36 zębów € 6,95, tarcza 24 zęby € 9,99
« Ostatnia zmiana: 5 Lut 2022, 09:38 zieluk »

Przejechałem się ze Srerbnej Góry do Nowej Wsi Kłodzkiej po śladzie dawnej kolei zębatej.

Szlak jest bogaty w mosty wiadukty i piękne odsłonięcia geologiczne.

Nastawiałem się na przedzieranie przez jeżyny i dzikie róże a tu niespodzianka i świetnie przejezdna droga pokolejowa.

Zdobyłem kilka szczytów Gór Bardzkich...

... i w miksie słońca z zadymką śnieżną wróciłem do Srebrnej Góry

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
@Rowerownik, wspominałem już byś mi pożyczył terenów do jazdy?  ::)

U mnie wciąż nudno.. nawet się żadna nowa skała nie chce wypietrzyć...

Offline Mężczyzna Włod

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.04.2011
@roweronik
Super okolice masz do jazdy. Masz ślad gpx? U mnie płasko i nudno.

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
A szwendam się w ciepełku

@Rowerownik, wspominałem już byś mi pożyczył terenów do jazdy?  ::)

U mnie wciąż nudno.. nawet się żadna nowa skała nie chce wypietrzyć...

O widzisz a ja codziennie zerkam na komórkowy regał z pamiątkami z wycieczek i doczekać się nie mogę wiosennych poszukiwań jurajskich stworów.

@roweronik
Super okolice masz do jazdy. Masz ślad gpx? U mnie płasko i nudno.
Nie, nie zapisuję tras, szkoda mi prądu w telefonie :)
Wypunktowanie
1-2 to trasa kolejowa (polecam, jest genialna)
2-3 asfaltówka
3-1 włóczęga polniakami (na mape polniaki urywają się ale po przelączeniu obrazu na satkę widać że łączą kolejne wioski)

Najwyższy odcinek kolejowy, czyli dawny przystanek Srebrna Góra Twierdza jest w głębokim zacienionym wąwozie więc śnieg może tu jeszcze trochę poleżeć.

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 12 Lut 2022, 18:36 »
Piękna pogoda, dłuższy dzień. Wybrałem się nad Jeziorsko. Cel jak zwykle ostatnio - remizy OSP (doszło 26). Były też malunki lokalnych prymitywistów. Pykło 160 km.

Remizy nowe (Malyń). Z tabliczkami o dofinansowaniu

I stare. Nieużytkowana - Łaskowice (Łódź)

rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum