wymienne haki są celowo osłabiane - takie mam podejrzenie
(...)W stalowej ramie zgięty hak da się wyprostować, dlatego stalowe zwykle nie mają wymiennych haków a aluminiowe, jako niedające się giąć i prostować wymagają haków.
Cytat: PABLO w 13 Mar 2022, 23:53Ostatnio jest coraz więcej duperelnych części, pasujących tylko do konkretnej ramy, bez których (zgubienie, uszkodzenie) cała rama staje się niemal bezużyteczna.Akurat z hakami to zawsze tak było. (...)
Ostatnio jest coraz więcej duperelnych części, pasujących tylko do konkretnej ramy, bez których (zgubienie, uszkodzenie) cała rama staje się niemal bezużyteczna.
Używam niewymiennago haka (w głównym rowere) i chyba to jest optymalne rozwiązanie (wymienne haki są celowo osłabiane - takie mam podejrzenie)
Przykładowo dla ramy Canyon Grizl CF. Wystarczy spojrzeć na rysunek. Nawet jeżeli niektóre z tych części można kupić, to trudno zrobić zapasy bo tanio nie jest. Zapewne te części nie będą dostępne dożywotnio, a są nietypowe i dedykowane do konkretnej ramy (czasem rodziny ram).
A co do haka, zawsze, jak kupuję nowy rower, od razu zamawiam dwa zapasowe haki. Po latach może być trudniej o zakup.
Jak złamałem hak w swoim Fuji, to okazało się, że pasuje od Krossa Eskera 6.0. Tak btw, gdyby ktoś miał problem
A ja złamałem ramę w Treku X Caliber 8, ale to było tydzień temu tylko zapomniałem się pochwalić. Po 3 złamanych ramach w KTM, pora na Treka.