Autor Wątek: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?  (Przeczytany 1128882 razy)

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
Odp: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?
« 16 Gru 2022, 10:56 »
Dzisiaj to się długawo jechało do pracy. Powrót zapewne będzie jeszcze bardziej wciągający.

Po drodze 19 rowerzystów/rowerzystek. Co ciekawe - zwykli ludzie, tacy co to codziennie dojeżdżają do pracy/uczelni, wiozą dzieci do przedszkola, itp. Ciekawe gdzie się podziali ci z wyższej półki, w Assosach i Raphach, skarpetkach pod kolor owijki i innych technicznych ubrankach co to są przecież na każde warunki.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 16 Gru 2022, 11:27 »
Chyba nie wymaga tłumaczenia, że po pierwsze jest spory zbiór wspólny między tymi dwiema grupami i jadąc rano do pracy spotykasz ludzi głównie dojeżdżających gdzieś, a nie trenujacych.
A po drugie trening zimą sporo ludzi po prostu robi na trenażerze. Co nie znaczy, że na rower nie wsiadają z innych powodów.
Wracam do jeżdżenia.

Offline PABLO

« 16 Gru 2022, 12:12 »
Tak wyglądała dziś ścieżka na KEN (...) ileś odcinków z solidnymi zalodzeniami

Dzisiaj rano, z tych którymi jechałem, jedyna DDR jaka była czarna i prawie bez zalodzeń to była droga wzdłuż Alei Stanów Zjednoczonych. Przynajmniej na odcinku Kinowa - Most Łazienkowski. Poza tym orka.

od jutra jeżdżę szosami, gdzie w jakiś niezwykły sposób wszystko daje się idealnie odśnieżyć.

Dzisiaj rano odpuściłem szosy. Ślisko, mnóstwo błota pośniegowego i masa bezmózgów za kierownicami. Pojechałem dookoła.

Nic z tym nie zrobisz - maszyną warstwy lodu przecież nie zdejmiesz.
Lód byś musiał skuwać/zbijać.

Sypią sól.

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 16 Gru 2022, 12:48 »
Nie znam aktualnej sytuacji prawnej, ale niedawno widziałem jakiś artykuł w necie, z którego wynikało, że nawet jak DDR jest zasypana śniegiem to masz obowiązek z tego korzystać i nie możesz jechać jezdnią.
To musiał jakiś geniusz wymyślić.

Offline PABLO

« 16 Gru 2022, 13:03 »
Nie znam aktualnej sytuacji prawnej, ale niedawno widziałem jakiś artykuł w necie, z którego wynikało, że nawet jak DDR jest zasypana śniegiem to masz obowiązek z tego korzystać i nie możesz jechać jezdnią.
To musiał jakiś geniusz wymyślić.

Przepisy czy interpretację?

Biorąc pod uwagę geniuszy projektujących i zatwierdzających wiele dróg dla rowerów to wcale bym się nie zdziwił, gdyby i z przepisów wynikało, że jest obowiązek poruszania się rowerem po nieodśnieżonej drodze dla rowerów.

Przecież nieodśnieżona jezdnia nie uprawnia kierowców do poruszania się samochodami po odśnieżonym chodniku dla pieszych.

Nie pomogło tłumaczenie, że ścieżka rowerowa biegnąca wzdłuż ulicy jest oblodzona i nie zapewnia mu bezpieczeństwa, dlatego zjechał na ulicę. Później odwołał się od tej decyzji i sprawą zajął się sąd. Ten jednak mandat utrzymał w mocy, a sędzia - rzecznik bydgoskiego Sądu Okręgowego tłumaczyła, że nie było innej możliwości, bowiem takie jest prawo.

Odwieczny problem ze zrozumieniem rowerzystów
« Ostatnia zmiana: 16 Gru 2022, 13:14 PABLO »

Offline PABLO

« 16 Gru 2022, 13:08 »
Miasto ma na odśnieżanie ścieżek rowerowych wydać aż 79mln zł. Tyle państwowych pieniędzy pójdzie (niemal dosłownie) w błoto.

Nie państwowych tylko samorządowych. Państwowe już się rozeszły na stanowiska dla partyjnych działaczy i ich rodzin.

To ja już wolę, żeby odśnieżali.

W mojej opinii Piękny Rafał zajdzie w polskiej polityce na sam szczyt - ma prawdziwy gest, charakteryzujący najważniejszych polskich polityków, będzie się idealnie nadawał na gospodarza kraju  ;)

79mln! Więcej niż na słynne wybory kopertowe!

W zeszłym sezonie aktywiści straszyli sądem:

Rowerzyści pozwą Rafała Trzaskowskiego? Chodzi o nieodśnieżone ścieżki rowerowe. "Zgłosiło się kilkunastu poszkodowanych"

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 16 Gru 2022, 13:14 »
Sypią sól.

I ja sypałem (będąc placowym).
Na łącznej powierzchni ciągu sól przecież wszystkiego do kostki/asfaltu nie stopi (chyba że sól wiadrami po całości).

Jeśli nie zbierzesz do czysta, nim zamarznie, do roztopów tak masz.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 16 Gru 2022, 13:54 »
Dzisiaj rano, z tych którymi jechałem, jedyna DDR jaka była czarna i prawie bez zalodzeń to była droga wzdłuż Alei Stanów Zjednoczonych. Przynajmniej na odcinku Kinowa - Most Łazienkowski. Poza tym orka.
W czasie opadów śniegu to już nie ma cudów, to żaden kraj na świecie nie da rady tego idealnie odśnieżyć. Ale wieczorem to obawiam się, że będzie sajgon, bo ścieżek to pewnie nawet nie ruszą i zbiorą się opady z całego dnia. A co najgorsze pod ta warstwą świeżego śniegu będą niewidoczne  wcześniejsze koleiny lodowe.
Dzisiaj rano odpuściłem szosy. Ślisko, mnóstwo błota pośniegowego i masa bezmózgów za kierownicami. Pojechałem dookoła.
Przy grubych oponach jeszcze tak się da, ale na węższych przy takich warunkach jak dziś to poza szosami już się praktycznie nie da jechać. A kierowcy to bym powiedział, że jadą sensowniej niż przy dobrych warunkach - bo jednak prędkość bardzo ograniczają. Niemniej to sporo zależy od drogi i jej układu.

Nic z tym nie zrobisz - maszyną warstwy lodu przecież nie zdejmiesz.
Lód byś musiał skuwać/zbijać.

Jeśli da się całkowicie zlikwidować lód na szosach - to i da się na drogach rowerowych. Problem w tym, że to się traktuje trochę jak dopust boży i firmy za to odpowiadające robią to na odwal się.

Inna sprawa to ekologia, sypanie ton soli strasznie niszczy roślinność przy drogach (a tej w Warszawie wbrew pozorom jest sporo); napęd roweru też bardzo obrywa. Jak jeździłem zimą po Finlandii - to tam w ogóle soli nie stosuje. Tam przejeżdża pług z takim "frezem" na łopacie, w bardziej śliskich miejscach sypie piasek. I po takiej drodze naprawdę dobrze się jedzie, to jest twardo ubity, równy śnieg. Choć w mieście wielkości Warszawy to już nie wiem czy by się cos takiego sprawdziło.

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 16 Gru 2022, 14:00 »
Jest różnica, czy jest zaśnieżona i przez to nieprzejezdna, czy też oblodzona.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 16 Gru 2022, 15:49 »
Ciężko było dzisiaj wracać z pracy.

Niby główna szosa "posolona", ale i tak zdarzały się łachy piasku śniegowego.
Najlepiej mi się jechało bocznymi, osiedlowymi drogami które soli nie widziały.
Utrzymane na biało, utwardzone przez rzadko jeżdżące samochody.
Oczywiście rower MTB, klockowane opony 2" dawały radę.

Posolone DDRy?
Nie widzę tego.
Po soli powstaje błoto które trzeba odrzucić - bez pługa się nie obejdzie.
Wolałbym uttrzymane na biało i wyratrakowane - ale chyba w Polsce nie mają takich urządzeń.

Offline PABLO

« 16 Gru 2022, 16:11 »
Posolone DDRy?
Nie widzę tego.
Po soli powstaje błoto które trzeba odrzucić - bez pługa się nie obejdzie.
Wolałbym uttrzymane na biało i wyratrakowane - ale chyba w Polsce nie mają takich urządzeń.

Niestety w W-wie solili. Może w tym roku nie będą bo sól mocno zdrożała.

Idealnie by było posypywać drobnym ostrym żwirkiem, jak na leśnych górskich drogach na Słowacji lub w Czechach.

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 16 Gru 2022, 18:08 »

Wybrałem się na szybkie 100+ po "asfaltowych" drogach. Warunki wspaniałe. Tylko mocno nie doszacowałem czas przejazdu i na obiad spóźniłem się 2 godziny.

rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Mężczyzna Navi

• Na forum od: 08.05.2015
« 16 Gru 2022, 18:09 »
Codzienna jazda rowerem do pracy, po mojej kochanej stolicy, to walka o przetrwanie kiedy nie ma śniegu w zimę.

Kiedy jest śnieg, to już jest walka o życie! Odśnieżanie to pic na wodę, taki sam jak system ścieżek/tras/pasów rowerowych, który się buduje od dwóch dekad w Warszawie i nadal go nie ma.

Offline PABLO

« 16 Gru 2022, 19:00 »
Powrót całkiem spoko. Spodziewałem się, że będzie gorzej. Najgorszy to żywy lód przysypany warstwą świeżego śniegu. Trudno ustać, ale jechać nawet się dawało.

13 rowerzystów spotkanych na trasie.

Odcinki, które miały być odśnieżane zasypane śniegiem. Łącznie z mniej bezpiecznymi - np. rampy n a wiaduktach, itp.

Odśnieżania się nie domagam bo to nie ma sensu. Szkoda kasy i zasobów.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 16 Gru 2022, 19:44 »
Co z tą informacją o 79 milionach wydanych na odśnieżanie ścieżek? Będzie jakieś źródło?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum