Autor Wątek: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?  (Przeczytany 1128883 razy)

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
Odp: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?
« 20 Gru 2022, 11:05 »
Trochę pojeździłem, było ciepło, 31⁰C
« Ostatnia zmiana: 20 Gru 2022, 11:11 liftlodz »

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 20 Gru 2022, 19:58 »
U Ciebie w Szwecji to może inaczej wygląda, ale przy obecnych zimach w Polsce, gdzie jest tydzień mrozu, później odwilż i 3-4 tygodnie na plusie (ewentualnie mróz w nocy) - nie bardzo opłaca się robić przesiadki na kolce.

U mnie jest podobnie z pogodą, myślę że to bardziej kwestia nastawienia. Na kolcach da się przecież spokojnie jeździć po zwykłej nawierzchni, natomiast na lodzie podniosą komfort i zaoszczędzą kilku wyjebek. Jeśli dobrze Cię rozumiem, to bardziej stawiasz na osiągi niż ja i starasz się jeździć na oponach szosowych kiedy tylko się da, więc musiałbyś często zmieniać laczki. Chociaż nawet jeśli tak jest, to moim zdaniem lepiej mieć jakiś stary komplet kół z założonymi kolcami i zmienić szybko przed wyjazdem do pracy, niż męczyć się na zalodzonych ścieżkach.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 20 Gru 2022, 21:01 »
lepiej mieć jakiś stary komplet kół z założonymi kolcami i zmienić szybko przed wyjazdem do pracy, niż męczyć się na zalodzonych ścieżkach

Na zimę (a nawet na cały rok na dni z gorszą pogodą) to lepiej mieć drugi rower. Jakiś tani oldschool z tanim napędem, prostym osprzętem, pancernymi oponami, błotnikami, solidnym bagażnikiem, itp. Przydaje się też na zakupy - nie trzeba przypinać, można zabrać dużo zakupów, itp.

Rower na wyjazdy musi być na chodzie i często jest dedykowany pod konkretne zastosowania, a w rowerze na miasto można jeździć, aż coś się rozpadnie.

Oczywiście trzeba mieć gdzie go trzymać. Koszty eksploatacji i tak będą niższe niż wymiana droższych części w lepszym rowerze.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Gru 2022, 22:04 »
U mnie jest podobnie z pogodą, myślę że to bardziej kwestia nastawienia. Na kolcach da się przecież spokojnie jeździć po zwykłej nawierzchni, natomiast na lodzie podniosą komfort i zaoszczędzą kilku wyjebek. Jeśli dobrze Cię rozumiem, to bardziej stawiasz na osiągi niż ja i starasz się jeździć na oponach szosowych kiedy tylko się da, więc musiałbyś często zmieniać laczki. Chociaż nawet jeśli tak jest, to moim zdaniem lepiej mieć jakiś stary komplet kół z założonymi kolcami i zmienić szybko przed wyjazdem do pracy, niż męczyć się na zalodzonych ścieżkach.

Dla mnie to jest niejako kwestia procentów, czyli tego jak często spotykasz się z lodem. A w Warszawie jest to na tyle rzadkie na tych trasach co nimi jeżdżę, że nie ma to większego sensu, jak jest naprawdę ślisko to jadę po prostu ulicą, gdzie sypią sól. Oczywiście jakby dłużej się takie warunki utrzymywały to bym się zmobilizował do założenia opony z kolcami, czy ewentualnie na parudniowy zimowy wyjazd, jak ten co kiedyś razem jechaliśmy. A teraz gdy zanotowałem wywrotkę akurat nie spodziewałem się lodu, większość trasy było w terenie, gdzie jechało się elegancko, natomiast na bocznych szosach był lód. A do tego w rowerze górskim mam system tubeless, gdzie zmiana opon jest dość upierdliwa, więc robię to gdy muszę.

Offline PABLO

« 20 Gru 2022, 22:18 »
w Warszawie jest to na tyle rzadkie na tych trasach co nimi jeżdżę, że nie ma to większego sensu, jak jest naprawdę ślisko to jadę po prostu ulicą, gdzie sypią sól.

Ja jeżdżę w W-wie po mieście dzień w dzień przez ostatnie 18 lat. Zimy bywały w tym czasie różne, ale nigdy nie miałem potrzeby używania opon z kolcami.

Jak jest lód to i tak lepiej jechać ulicami. Skupiam się na dostosowaniu trasy do spodziewanych warunków.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 22 Gru 2022, 15:54 »

Te haki z Aliexpres to niekoniecznie dobry pomysł. Może i są tanie, ale hak powinień mieć odpowiednią, obliczoną wytrzymałość, czyli wykonany z właściwego stopu alu.
Jakoś nie wierzę że chińczycy projektują te haki. Robią podróby, z przypadkowego materiału. A później pęka to, albio łatwo wygina u klienta.
Z tą obliczoną wytrzymałością to brzmi dobrze w teorii i faktycznie powinno się tak robić.

Po pierwsze nowsze przerzutki są słabsze, bo wiszą na cienkiej blaszce, więc w zależności od przerzutki wytrzymałość musiałby być inna. W nowych ramach haki są raczej mocniejsze, a nie słabsze. Możliwe, że ta blaszka przejmuje rolę haka.

Po drugie haki znacznie różnią się konstrukcyjnie. W jednej z ram miałem wyjątkowo durny hak, który był w krytycznym punkcie cienki i wąski. Już ten oryginalny był zbyt wiotki. Jakoś trudno mi uwierzyć, że kiedyś cokolwiek liczył, bo na oko było bez sensu :D O ile przy zwykłej przerzutce do napędu 2x było ok, to napęd 1x o szerokim zakresie byłyby ryzykowny ze względu na na długi wózek przerzutki.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline PABLO

« 22 Gru 2022, 19:54 »
Warszawa, ciąg pieszo-rowerowy przy ulicy Przyczółkowiej dzisiaj po południu.

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
« 23 Gru 2022, 08:28 »
Warszawa, ciąg pieszo-rowerowy przy ulicy Przyczółkowiej dzisiaj po południu.
Przynajmniej da się przejść i przejechać

Offline Mężczyzna gimak

• Miasto: Nowy Sącz
  • Na forum od: 07.05.2017
« 24 Gru 2022, 00:17 »
Tak jak czytam o problemach jakie macie z rowerami, to stwierdzam, że biegi w piaście, to strzał w dziesiątkę. Jeżdżę na swoim mieszczuchu z taką piastą już 14 lat, okrągły rok, prawie codziennie i ma nawinięte ok. 50 tys. km. Przez ten okres wymieniałem głównie opony, raz łańcuch (ale muszę się przymierzyć do ponownej wymiany), 1 raz linkę do zmiany biegów oraz trzy siodełka i zapomniałbym 2 razy złamałem korbę. Hamulec tylny mam w piaście i z nim mogę mieć problem, bo obecnie nie są dostępne klocki hamulcowe (nie wiem jak to się fachowo nazywa) do tej piasty.W okresie zimowym, jak jest ślisko lub spodziewam się, że może być ślisko, to obniżam tylko siodełko do takiego poziomu, abym siedząc na nim mógł oprzeć nogi na ziemi. Nie lubię takiej pozycji, bo jest dla mnie męcząca, ale zabezpiecza mnie skutecznie przed wywrotkami. W sytuacji podbramkowej, nogi lądują na ziemi, a rower ucieka spode mnie. Od kiedy zacząłem stosować tą metodę, to nie zaliczyłem gleby.Najgorzej mi się jeździ, jak wcześniej była odwilż i zrobiła się taka kasza, w której odciśnięte są ślady stóp, ślady po rowerach i to zamarznie.W tym roku wyjątkowo ciężko mi się jechało w kopnym śniegu (20-30 cm), niby sypki był, ale w sumie ciężki. 

« 24 Gru 2022, 11:39 »
Wróciłem do Polski, zastałem sporą różnica temperatur i deszcz, ale nie mogłem się oprzeć pokusie jazdy o świcie

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
« 24 Gru 2022, 13:25 »
Zrobiłem zerowy przegląd RockShox Gold Paragona. Straszyli, że trzeba, bo w goleniach może być sucho. Okazuje się, że olej był, a uszczelki kurzowe wkłada się faktycznie tak upierdliwie, jak ostrzegają na jutubie.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 25 Gru 2022, 21:25 »
Ale się dziś przyjemnie jeździło... I jakimś dziwnym trafem mały ruch wszelaki na ulicach/szlakach

@marek.dembowski
Coś Ty za kupę złomu postawił nad zamkiem, wstydziłbyś się!

« 26 Gru 2022, 10:20 »
Wymieniłem suport... o 6 rano

Offline Mężczyzna Rowerownik

• Miasto: Okolice Wrocławia
  • Na forum od: 18.05.2014
« 27 Gru 2022, 17:55 »
Przyatakowałem Kalenicę w Górach Sowich.  Pod samym szczytem było ślisko ale udało się nie zaliczyć gleby.

Odwiedziłem startowisko paralotniowe pod Kalenicą...

... a potem rozjeżdżałem okoliczne szlaki: błotne prószone śniegiem, ...

...skalne wyciszane igliwiem,...

... i leśnotransportowe.
Do południa ostro wiało aż łzy leciały ciurkiem a po południu nadciągnęły tłuste białe chmury i sypnęły puchem.
...

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
« 28 Gru 2022, 20:52 »
Znalazłem w promocyjnej cenie gumy naciągu sakw crosso.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum