Autor Wątek: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?  (Przeczytany 1128772 razy)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Odp: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?
« 17 Kwi 2023, 21:26 »
Widzę, że garminowcy nie potrafią wziąć na klatę prawdy o swoich urządzonkach. Po co to szydzenie? One naprawdę są małe. Największy model ma raptem 3,5" przekątnej ekranu. To ma być dużo? To ma wyświetlać mapę, a nie pokazywać kreskę i kilka parametrów jazdy! Ja akurat używam do nawigacji telefonu, a jednym z powodów dla których nie przesiądę się na Garmina jest właśnie ten mikroskopijny ekranik.

Jako garminowiec biorę to na klatę. Ostatnimi czasy bardzo pogorszył mi się wzrok. Na mojej 530 w dzień jeszcze jest ok, ale w nocy - masakra. Za mały wyświetlacz. Następna nawigacja to na pewno będzie coś z dużo większym wyświetlaczem.

Tablet sobie kup  :P

Nie wykluczam...

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
« 17 Kwi 2023, 21:31 »
A i jest pierwsza głupota, która zaobserwowałem - jak patrzę na stronie Garmina to niektóre urządzenia mają w parametrach wyznaczania trasy wybór profilu 'Touring', który wybiera drogi utwardzone i nieutwardzone. Sprawdzam Explore 2 i tego profilu tu nie ma. Jest jazda drogowa, jest jazda  g r a v e l o w a  , profil na rowery górskie, dla aut, motocykli, dla pieszych i w linii prostej.
Jest też powierzchnia mieszana, która wg. strony może poprowadzić po jakichś ścieżkach czy cięższych szlakach i ją odczytuję jako coś dla bikepackerów. Ale nawigacja turystyczna Garmin Edge Explore 2 nie ma w opcjach wyznaczania trasy o profilu touringowym, dla klasycznego sakwiarstwa. Zabawne.

Teraz co mam wybrać, żeby było najlepsze..? Chyba tego nieszczęsnego gravela, bo jest najbliżej tego gdzie będzie się dało wjechać klasycznym turystykiem.

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 17 Kwi 2023, 21:40 »
Ale na jakiej podstawie zakładasz, że Twoje wymagania są takie same jak wymagania innych ludzi?

A gdzie ja coś takiego zakładam? Stwierdziłem tylko fakt. Wyświetlacz w Garminach jest mały. Kropka. Jak komuś to pasuje, to ok, niech kupuje. Mi nie pasuje i nie kupuję. Też kropka.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 17 Kwi 2023, 22:14 »
A gdzie ja coś takiego zakładam? Stwierdziłem tylko fakt. Wyświetlacz w Garminach jest mały. Kropka. Jak komuś to pasuje, to ok, niech kupuje. Mi nie pasuje i nie kupuję. Też kropka.

Dobrze zrozumiałem co chciałeś napisać, bo już parę dyskusji z Tobą w tym zakresie przerabiałem, zawsze wykorzystać okazję by wykazać wyższość Twojego rozwiązania nad tym strasznym Garminem  ;). Pośmiać się z tego jak to rzekomo Garminy są słabe bo mają małe ekraniki, więc jak to można tego używać. W tym samym formacie można się też pośmiać, że to są urządzenia dla aktywnych ludzi, a nie starych pierników co ze wzrokiem mają problemy i dla których 3,5 calowy ekran jest "mikroskopijny" ;). Nawigacja służy nawigowaniu - i do tego mały ekran spokojnie starczy, mnóstwo ludzi planuje trasy na kompie i w czasie jazdy mapy wcale nie muszą przeglądać.

A ja pisałem tu o czymś zupełnie innym. Jeśli kogoś zaskakuje mały rozmiar urządzenia, które od wielu miesięcy jest na rynku - to pretensje może mieć tylko do siebie.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 17 Kwi 2023, 22:33 »
Miałem przyjemność prezentować dzisiaj przed słuchaczami Uniwersytetu Trzeciego Wieku, zeszłoroczną wyprawę szlakiem Alpe Adria i dalej do Wenecji. Przejechałem ją wraz m.in z Wujem Tomem i Tezasem z naszego forum.
Miło było wrócić do tych chwil. Piękna trasa, piękne wspomnienia. Sama przyjemność.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 18 Kwi 2023, 12:08 »
Kupiłem bilet kolejowy na dojazd na zlot. Po poznańsku wyszło niewiele ponad 11 groszy/kilometr. Myślę, że całkiem przyzwoicie.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 18 Kwi 2023, 16:10 »
Zejdź na ziemię, zapotrzebowanie na nawigacje rowerowe ze zginanymi ekranami to jest minimalne, natomiast zapotrzebowanie na bardzo małe nawigacje kolarskie - właśnie bardzo duże.  Mnóstwo osób się przesiadło z większych nawigacji turystycznych na mniejsze nawigacje rowerowe właśnie ze względu na kompaktowe gabaryty.

Nie znam rynku, by stwierdzić jakie jest zapotrzebowanie.
Wiem za to co mnie by skusiło do zakupu takiej nawigacji i powiedzmy jeśli w cenie 2-3k otrzymałbym urządzenie zasilane wymiennymi łatwo dostępnymi ogniwami np. 18650 (które w razie potrzeby da się sztukować np. CR123A), do tego właśnie składany ekran e-ink kolorowy, a nie wymagające ciagłego podświetlenia guano pokroju LCD, no i minimum te 6" bym coś zobaczył dalej niż pierwszy zakręt, to bym się skusił.

Ale, że na rynku nawigacji bida, za kilka stów kupuje się telefon z mapy.cz i nawet się go z uchwytu nie wyciąga, bo pod sklepem taki budżetowiec Pana Żula nie zainteresuje...

Piszę to z perspektywy szwędania się w celach piwno-turystyczno-zdjęciowych, nie sportowych, bo może cisnąc 70 km/h jest lepiej z mała nawigacją i niewiele nań widzieć  ::)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 18 Kwi 2023, 17:51 »
Kupiłem bilet kolejowy na dojazd na zlot. Po poznańsku wyszło niewiele ponad 11 groszy/kilometr. Myślę, że całkiem przyzwoicie.
Ale przepłaciłeś. Lekko licząc o 1/3. Ja też dzisiaj kupiłem bilet na zlot. Jednak nie dałem się tak ewidentnie złupić. Wynegocjowałem cenę 8,45 groszy za kilometr. Do tego zażyczyłem sobie podstawienie pociągu na dworzec w rodzinnej wiosce, co by mieć blisko na dworzec :)

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna maper

« 18 Kwi 2023, 18:13 »
Wyszłoby taniej, gdyby obyło się bez przesiadki. Jest nawet taki jeden bezpośredni pociąg z Gdańska, zwany włóczęgą wschodu, ale nie uśmiechało mi się spędzić w nim aż dziewięciu godzin w podróży. Jadąc naokoło przez Warszawę dystans ten mogę pokonać w niewiele więcej, niż połowę tego czasu. I godziny połączeń dla mnie lepsze, bo zostanie jeszcze prawie cały dzień na jazdę rowerem.

« 18 Kwi 2023, 18:32 »
Kiedy jakiś zlot w Taterach albo na Ślunsku? To może bym wreszcie się wybrał ;P

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 18 Kwi 2023, 19:01 »
Kiedy jakiś zlot w Taterach albo na Ślunsku? To może bym wreszcie się wybrał ;P
Przygotuj kandydaturę, wygrasz wybory, zrobisz Zlot, będziemy jechać na Śląsk.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 18 Kwi 2023, 19:02 »
Jadąc naokoło przez Warszawę dystans ten mogę pokonać w niewiele więcej, niż połowę tego czasu. I godziny połączeń dla mnie lepsze, bo zostanie jeszcze prawie cały dzień na jazdę rowerem.
A masz normalną przesiadkę, czy kombinowanie z Gdańskiej na Centralną? Bo jak na dwa różne dworce, to jak się jeden spóźni, drugi nie zaczeka.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna maper

« 18 Kwi 2023, 19:49 »
Przesiadka jest ok. Na Wschodnim, prawie pół godziny czasu i nawet peronu nie trzeba zmieniać.

« 18 Kwi 2023, 20:12 »
Przygotuj kandydaturę, wygrasz wybory, zrobisz Zlot, będziemy jechać na Śląsk.

Kiedyś sam wpadłem na taki pomysł, po czym zderzyłem się z regulaminem

3. Miejsce Zlotu ustalane jest w drodze ankiety, w której biorą udział tylko osoby, które były przynajmniej na jednym zlocie

No i tak się koło zamyka...

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 18 Kwi 2023, 20:18 »
Ale OIDP nie ma tam że przedstawić ofertę może tylko ktoś kto był na zlocie.
Nie ma też zakazu przyjeżdżania na Zlot ze Śląska

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum