Autor Wątek: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?  (Przeczytany 1128385 razy)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Do Działu ds. realizacji zamówień przekazałem zapotrzebowanie na oponę zimową jn.:

https://www.rowertour.com/p/50967/opona-schwalbe-ice-spiker-pro-26-x-2.10-rg-ls-361k

Obecnie użytkowana obustronnie po obwodzie jest rozpęknięta zupełnie, obawiam się, strzeli, nieszczęście na mnie sprowadzi większe od ceny zakupu.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna lary

• Miasto: polska
  • Na forum od: 05.06.2013
Pokręcone kilka godzin, testowanie spodni windstopper Gore Wear i kurtki Pedaled. Temperatura -3 , spodnie bez kalesonów pod spodem, Pod kurtką cienki polartec power grid i pierwsza warstwa merino 200. Super komfort

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
Fischery poległy (w zasadzie jeden z nich).
Dwa kilometry z buta w śniegu po kolana

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
Pojeździłem na rolce, pierwszy raz od roku.

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021

W ubiegły weekend wybrałem się na przejażdżkę, która okazała się przechadzką z rowerem, bo warunki śniegowe nie pozwalały na jazdę. Jutro wybieram się na powtórkę  ;D

To ja kupiłem opony z kolcami. Marathon winter coś tam (te na bogato, co to więcej kolców mają). I na dzień dobry wylądowałem w rowie, bom myślał że one to same za mnie będą myślały i jechały ;-) Na kopnym śniegu zachowują się tak samo jak zwykłe, ale pokazują pazur na lodzie i mocno ubitym śniegu.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Pokręcone kilka godzin, testowanie spodni windstopper Gore Wear i kurtki Pedaled. Temperatura -3 , spodnie bez kalesonów pod spodem, Pod kurtką cienki polartec power grid i pierwsza warstwa merino 200. Super komfort
Ja zimą mam merynosa, na to cienką jak halka koszulę i kurtkę Gore-Tex, ale laminat tylko 2-2,5 (nie 3). Poniżej -10 zaczynają się problemy, bo trzeba polar wziąć, a to oznacza pot i zimny biwak
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

• niech tak się stanie
Na kopnym śniegu zachowują się tak samo jak zwykłe, ale pokazują pazur na lodzie i mocno ubitym śniegu
Poszukaj dużego kompleksu leśnego, gdzie są długie trakty po 40-50 km. Tam opony z kolcami docenisz :-) Niestety teraz odwilż, ale mróz tej zimy jeszcze wróci.

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021

Ja zimą mam merynosa, na to cienką jak halka koszulę i kurtkę Gore-Tex, ale laminat tylko 2-2,5 (nie 3). Poniżej -10 zaczynają się problemy, bo trzeba polar wziąć, a to oznacza pot i zimny biwak

Nie boicie się, że te merynosy Was w zimie wychłodzą. W sensie: zgrzejesz się trochę, i na postoju dostaniesz "strzała" zimna. Przecież merino zawilgocony to tak szybko nie wysycha (a jak rozumiem używacie jako pierwszej warstwy).

• niech tak się stanie
Na dłuższe postoje mam kurtkę puchową z laminatem aluminiowym od środka na szybkie ogrzanie. Zakładam na merynosa zamiast Gore TeX. Jak wieje przy mocnym mrozie, to pod Gore TeX.

Problemy z potem pojawiają się, gdy na merynosa trzeba założyć polar ,(-10, -15, -20).

Offline Mężczyzna lary

• Miasto: polska
  • Na forum od: 05.06.2013

Nie boicie się, że te merynosy Was w zimie wychłodzą. W sensie: zgrzejesz się trochę, i na postoju dostaniesz "strzała" zimna. Przecież merino zawilgocony to tak szybko nie wysycha (a jak rozumiem używacie jako pierwszej warstwy).
Dokładnie Merino to pierwsza warstwa, w tym zestawie co wymieniłem powyżej mam komfort podczas jazdy, ale tak jak ktoś napisał u mnie na postoju kurtka puchowa obowiązkowa, bo inaczej wychładzam się dość szybko. Więc jak postój to od razu puchówka ląduje na grzbiet .

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
A gdzie Wy te kurtki wozicie? Przecież to z 7-8 litrów zajmuje po spakowaniu... no i ubierać puch na spocony polar, to wilgoć od razu w pióra wejdzie...

Offline Mężczyzna yurek55

• 2015-11217; 2016-11305; 2017-12740 (Rapha500)
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.09.2013
    • Jurek rowerowy
Przejechałem 50 km w różnych warunkach: po wodzie, śniegu i błocie pośniegowym. na zdj podjazd Agrykolą

Rower to dziwny pojazd, jego pasażer jest jednocześnie jego silnikiem.
"Drzwi mego domu to magiczna furtka między krainą lenia a rowerem" - eranis

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
  • Miasto: Przystanek Oliwa
  • Na forum od: 07.02.2023
Odp: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?
« 10 Gru 2023, 00:01 »

Dokładnie Merino to pierwsza warstwa, w tym zestawie co wymieniłem powyżej mam komfort podczas jazdy, ale tak jak ktoś napisał u mnie na postoju kurtka puchowa obowiązkowa, bo inaczej wychładzam się dość szybko. Więc jak postój to od razu puchówka ląduje na grzbiet .

To dziwne.
Wychładza nie mokra wełna a konwekcja. Mokra wełna zachowuje swoje własciwosci termiczne przy odpowiedniej warstwie.
Dlaczego ja w cienkim merino i na nim w swetrze z czystej, polskiej lub norweskiej owczej wełnie nie marznę, nawet spocony jak szczur, kiedy na wierzch mam wiatroszczelną szmatę?
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, przez dobę uchodzi za idiotę.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 10 Gru 2023, 00:55 »
Dlaczego ja w cienkim merino i na nim w swetrze z czystej, polskiej lub norweskiej owczej wełnie nie marznę, nawet spocony jak szczur, kiedy na wierzch mam wiatroszczelną szmatę?

Po pierwsze parowanie, po drugie po prostu trasport ciepła. Pi razy drzwi to samo zjawisko które wykorzystujesz dmuchając na łyżeczkę gorącej zupy. No jak byś ją przykrył to by nic z tego nie było prawda?

Offline Mężczyzna yurek55

• 2015-11217; 2016-11305; 2017-12740 (Rapha500)
  • Na forum od: 06.09.2013
    • Jurek rowerowy
« 10 Gru 2023, 11:59 »
Przed śniadaniem zrobiłem 41 km
Rower to dziwny pojazd, jego pasażer jest jednocześnie jego silnikiem.
"Drzwi mego domu to magiczna furtka między krainą lenia a rowerem" - eranis

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum