W ubiegły weekend wybrałem się na przejażdżkę, która okazała się przechadzką z rowerem, bo warunki śniegowe nie pozwalały na jazdę. Jutro wybieram się na powtórkę
Pokręcone kilka godzin, testowanie spodni windstopper Gore Wear i kurtki Pedaled. Temperatura -3 , spodnie bez kalesonów pod spodem, Pod kurtką cienki polartec power grid i pierwsza warstwa merino 200. Super komfort
Na kopnym śniegu zachowują się tak samo jak zwykłe, ale pokazują pazur na lodzie i mocno ubitym śniegu
Ja zimą mam merynosa, na to cienką jak halka koszulę i kurtkę Gore-Tex, ale laminat tylko 2-2,5 (nie 3). Poniżej -10 zaczynają się problemy, bo trzeba polar wziąć, a to oznacza pot i zimny biwak
Cytat: podjazdy w 9 Gru 2023, 19:07Ja zimą mam merynosa, na to cienką jak halka koszulę i kurtkę Gore-Tex, ale laminat tylko 2-2,5 (nie 3). Poniżej -10 zaczynają się problemy, bo trzeba polar wziąć, a to oznacza pot i zimny biwakNie boicie się, że te merynosy Was w zimie wychłodzą. W sensie: zgrzejesz się trochę, i na postoju dostaniesz "strzała" zimna. Przecież merino zawilgocony to tak szybko nie wysycha (a jak rozumiem używacie jako pierwszej warstwy).
Cytat: bzyk69 w 9 Gru 2023, 19:12Cytat: podjazdy w 9 Gru 2023, 19:07Ja zimą mam merynosa, na to cienką jak halka koszulę i kurtkę Gore-Tex, ale laminat tylko 2-2,5 (nie 3). Poniżej -10 zaczynają się problemy, bo trzeba polar wziąć, a to oznacza pot i zimny biwakNie boicie się, że te merynosy Was w zimie wychłodzą. W sensie: zgrzejesz się trochę, i na postoju dostaniesz "strzała" zimna. Przecież merino zawilgocony to tak szybko nie wysycha (a jak rozumiem używacie jako pierwszej warstwy).Dokładnie Merino to pierwsza warstwa, w tym zestawie co wymieniłem powyżej mam komfort podczas jazdy, ale tak jak ktoś napisał u mnie na postoju kurtka puchowa obowiązkowa, bo inaczej wychładzam się dość szybko. Więc jak postój to od razu puchówka ląduje na grzbiet . Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Dlaczego ja w cienkim merino i na nim w swetrze z czystej, polskiej lub norweskiej owczej wełnie nie marznę, nawet spocony jak szczur, kiedy na wierzch mam wiatroszczelną szmatę?