Autor Wątek: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?  (Przeczytany 1128316 razy)

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Odebrałem dziś przesyłkę zawierającą torbę z lisa

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
Dzisiaj wybrałem się do znajdującego się w pobliżu Piątku Lasu Witkowskiego do znajdującego się w tym lesie jeziora polodowcowego Silne Błoto.

Jezioro jak jezioro być może interesujące z punktu widzenia geologicznego w tym rejonie kraju. Ot otoczone porośniętymi sosnowymi lasem pagórkami zarastające trzcinami bajorko. Nawet nie warto było robić jakiejkolwiek fotki.

Warunki dość ekstremalne (poniżej - 10st). Do południa wyciąganie aparatu i robienie zdjęć było swojego rodzaju wyzwaniem. Szczęśliwie było bezwietrznie więc pozostałe części mojej osobowości za bardzo nie ucierpiały. Chyba wiek robi swoje bo kiedyś dłonie wytrzymywały całonocną jazdę przy ok.-15 st. w tych samych narciarskich trójwarstwowych rękawicach bez problemu.

Tą drewnianą ruinę fotografuję zawsze kiedy obok niej przjeżdżam już od kilku lat.

Znalazł się też akcent świateczny.

Jazda na granicy komfortu cieplnego sprawiła, że wycieczkę zakończyłem przed czasem na dworcu w Głownie. Ponieważ na pociąg musiałem czekać jedynie 20 minut nawet się nie zastanawiałem.

.

rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
Wybierałem się na rower, a poszedłem na narty😋

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna Rowerownik

• Miasto: Okolice Wrocławia
  • Na forum od: 18.05.2014
Warunki dość ekstremalne (poniżej - 10st). Do południa wyciąganie aparatu i robienie zdjęć było swojego rodzaju wyzwaniem.
Nom ja dzisiaj po dwu godzinach wymiękłem a po każdej fotce było nadmuchiwanie rękawiczek. Przy okazji kręcenia po okolicy, odwiedziłem działkę i bezdomniaka.
Grunt że od jutro mają być tropiki :icon_exclaim:

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
Odp: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?
« 10 Sty 2024, 07:40 »

.

Miało być -12, o 6:30 termometr za oknem wskazywał -17, kwadrans na ósmą, gdy ruszałem z sąsiedniej wioski, było -2o. Garmin padł po ok. 3 km, próby przywrócenia go do życia - próżne. I przy mniejszym mrozie wywala (do -1o jednak zaskakuje). - Nie na zimę, więc - słabo.

No właśnie! Mnie też wczoraj Garmin Explore 2 padł przy -16. Musiałem go w kieszeni trzymać.

Ciekawym czy etrex by wytrzymał. No, ale idzie ocieplenie, chyba na razie nie będzie okazji przetestowania.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 10 Sty 2024, 08:20 »
To są te słynne Garminy z baterią niewymienną co działają tydzień bez ładowania? Bo 60 csx działał cały dzień na parze aa w 2006 roku przy -22, zaś 64 st podobnie przy kilkunastu na minusie kilka lat temu.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
« 10 Sty 2024, 11:25 »
Explore 2 to komputerek stricte rowerowy. Coś jak Edge, ale bez zaawansowanych opcji terenowych.
W specyfikacji technicznej ma pracę do -20C. Ale już przy 0C daje ostrzeżenie o ograniczonej funkcjonalności, a przy -16 wczoraj (w niższych temp jeszcze z nim nie jeździłem) to już się resetował i musiałem go "grzać" w kieszeni spodni.
Swoją drogą etrexy (te na paluszki) też w specyfikacji mają pracę do -20C.

Co do poważnych garminów typu gpsmap to się nie znam, więc się nie wypowiem :) Ale ciekawe w jakich temperaturach je ludzie bezproblemowo wykorzystują...

• niech tak się stanie
« 10 Sty 2024, 11:37 »
Jak dasz solidne baterie to i przy -40 powinny działać. Kwestia zasilania. Niestety Garmin odszedł od zasilania na baterie przy produkcji nowszych urządzeń.

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
« 10 Sty 2024, 17:44 »

Przez trzy mosty dwie rzeki przekraczałem skute lub krawe.

Uwaga natury techniczno-technologicznej dziedziny akumulacji prądu:
Przy -17 na starcie dojazdu do ro Edge 83o już po godzinie się wziął wyłączył.

Może zbyt blisko wartości granicznej. Za manualem:
Zakres temperatury roboczej: Od -20ºC do 60ºC (od -4ºF do 140ºF)
Faktycznie, bateria dawała trochę więcej elastyczności kosztem, rzecz jasna, wagi i wymiarów urządzenia. Przy wczorajszym popołudniowo-wieczornym -8 mój 830 zachowywał poprawnie, ale to jednak istotnie wyższa temperatura, a i urządzenie chyba nowsze, raptem 2-letnie.

• niech tak się stanie
« 10 Sty 2024, 18:04 »
Faktycznie, bateria dawała trochę więcej elastyczności kosztem, rzecz jasna, wagi i wymiarów urządzenia. Przy wczorajszym popołudniowo-wieczornym -8 mój 830 zachowywał poprawnie, ale to jednak istotnie wyższa temperatura, a i urządzenie chyba nowsze, raptem 2-letnie.
GPS jako urządzenie działa już kilkanaście lat, a baterie zwykle kilka lat i to te mniejsze kilka (3-4 a nie 8-9). Oczywiście z wymianą baterii okaże się, że to albo w cholerę drogo w autoryzowanym serwisie, gdzie 300 zł płaci się za samo otwarcie skrzynki z narzędziami i chwycenie w dłoń śrubokrętu albo - wcale.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 10 Sty 2024, 18:40 »
Może zbyt blisko wartości granicznej. Za manualem:
Zakres temperatury roboczej: Od -20ºC do 60ºC (od -4ºF do 140ºF)
/.../

Wskazuję, dni zimą - tu - bywają zbyt mroźne dla tego sprzętu.
W te dni nie mam zastępstwa (gdzieś się wala 62st, gdzie indziej tegoż mocowanie - gdzie jednak te są, nikt z nas nie wie).

Formułuję pytanie:
Z czym jeżdżą/czym zliczają, rejestrują cykliści w krajach, porach roku mrozem skutych?
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Rowerownik

• Miasto: Okolice Wrocławia
  • Na forum od: 18.05.2014
« 10 Sty 2024, 20:39 »
Dzisiaj ruszyłem z przysowiogórskich Pieszyc na...

...Przełęcz Jugowską. Tu mnie wryło na 5 minut a jak się pozbierałem to...

...zacząłem wspinaczkę na Wielką Sowę ale że na drodze stanęła mi rzekę lodu to odpuściłem Wielką Sowę i...

bokami czmychnąłem w kierunku Przełęczy Walimskiej.
Śnieg był fajnie zmrożony więc mimo grubej warstwy spokojnie można było po nim jechać.

Cały dzionek miałem z takimi widoki i dreszczami jak na dobrym koncercie.

Pod koniec dnia Królowa Śniegu podkręciła lodówkę i dreszcze były już tylko z zimna ale dla takiej trasy warto było marznąć.

Offline Mężczyzna lary

• Miasto: polska
  • Na forum od: 05.06.2013
« 12 Sty 2024, 11:32 »
Przejechałem 100 km, 20 km przed domem zjeżdżałem ze ścieżki rowerowej na drogę asfaltową, niestety nie zauważyłem że była zamarznięta , pierdolnąłem aż miło, wylądowałem na środku drogi, zbity nadgarstek i kolano, no o dziura w spodniach windstopper. Temperatura -4 stopnie . Byłem w zwykłych butach. Wywrotka była tak szybka że jestem prawi pewien że w spd nogi zostałyby w pedałach
Mam nadzieję że taka nagła zmiana trakcji na drodze nie spotka ekipy jadącej dla WOŚP

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
« 13 Sty 2024, 11:11 »
Na zimę (lato, jesień i wiosnę zresztą też) tylko napęd na pasek .
Można się utaplać w błocie i śniegu, a potem po prostu nic nie czyścić.

Offline Mężczyzna lary

• Miasto: polska
  • Na forum od: 05.06.2013
« 13 Sty 2024, 11:25 »
Na zimę (lato, jesień i wiosnę zresztą też) tylko napęd na pasek .
Można się utaplać w błocie i śniegu, a potem po prostu nic nie czyścić.

zgadza się, ale ja na przykład tak czy siak czyszczę rower z soli i innego syfu, a przelecenie łańcucha pianką fenwick zajmuje mi chwilę tylko. przy okazji jaki masz prześwit miedzy oponą a błotnikiem w najwęższym miejscu i czy zimą jakaś breja lodowo-błotna narobiła Ci kłopotu?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum