Autor Wątek: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?  (Przeczytany 1128414 razy)

Offline Mężczyzna roweras

• Nabijacz kilometrów :)
  • Miasto: Szczekociny
  • Na forum od: 01.09.2011
Dziś po mieście i okolicach - 15.7 kaem :) Miałem jechać dalej, ale deszczyk pokropił :P No i średnia wyniosła 18.47 km/h - nareszcie :)

Offline Kobieta dewunska

• Miasto: Kołobrzeg | Wrocław
  • Na forum od: 11.04.2011
to cud ;)
Tourists don\'t know where they were yesterday, travellers don\'t know where they will be tomorrow.

A no tak, bo do tej pory nie była większa niż 16.55 km/h ;D Jednak czasem wiatr jest korzystny ;)

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
to cud ;)
dewunska już Ci lubie
Pozdrawiam

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008

Mały offtop jak na ten wątek: analogicznie tragedia się dzieje w Dolnośląskim - niby Wrocek pakuje forsę w miasto maksymalnie, ale wystarczy wyjechać do Wschowy lub inne rejony i szok. jest bardzo niebezpiecznie. Po czym wystarczy przekroczyć granicę i wjechać do Lubuskiego i nagle okazuje się, że drogi sa gładkie i ładne :P

A teraz pytanie za 100 punktów: w jakim województwie leży Wschowa?

A z gładkimi drogami w lubuskim, to oczywiście żartujesz, prawda? Brukowane drogi to tylko w skansenach tam przecież można spotkać ;)

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
Masz rację - Wschowa leży w lubuskim. Pomyliłem się, bo zawsze Wschowę kojarzyłem już bardziej z Głogowem, który jest w dolnośląskim, a pomiędzy Bytomiem odrzańskim a Wschową jest gmina Kotla, która również należy do dolnośląskiego.

Vilqu - ja przedstawiam to co pamiętam, kiedy jeździłem po dolnośląskim, po drogach, które są jednymi z bardziej uczęszczanych. Nie twierdzę, że tak jest wszędzie.
Brukowane drogi w lubuskim są, ale nie są to drogi o dużym natężeniu ruchu.
Zresztą nie mówię o drogach brukowanych w dolnośląskim tylko o tym, że w dolnośląskim niektóre istotne drogi są zaniedbane i że pomiędzy lubuskim a dolnośląskim wyraźnie zauważałem, że stan nawierzchni w lubuskim jest lepszy. Nie wiem jak w całokształcie. Mówię o tych, po których jeździłem i które są zaklasyfikowane jako "żółte".

Już od 2 lat nie jeździłem po dolnośląskim szerzej, więc dziś może być inaczej i mam nadzieję, że jest inaczej :P. W końcu były na to dotacje UE :P Prawda?

Tak czy inaczej jeździłem sporo na trasie ZG, Głogów, Bytom Odrzański, Wschowa, Sława, itd. i jak się przekracza granicę województw lubuskiego i dolnośląskiego, jadąc z Bytomia Odrzańskiego w stronę Głogowa, to kontrast stanu dróg jest bardzo wyraźny.
Jest nawet do dziś odczuwalny "zeskok" na samej granicy województw. Dalej są wieloletnie koleiny i wyczuwalne płyty pod asfaltem (na wysokości HMG).

Są to drogi żółte, dość często używane przez samochody ciężarowe jako skrót.

Tak też pamiętam inne drogi w dolnośląskim. Przykładowo trasa do Wałbrzycha, który też należy do dolnośląskiego. Jechałem w jego stronę trzykrotnie. Drogi w nim to też dramat. W Głogowie drogę wjazdową do miasta od strony Bytomia Odrzańskiego niedawno zrobili, ale wiele lat miała takie dziury, że szkoda słów.
Pamiętam, że na trasie do Wałbrzycha z Bytomia Odrzańskiego (gdzieś bliżej Wałbrzycha) dwa samochody ciężarowe się otarły naczepami - było tak wąsko. Posypały się jakieś kawałki naczep :P

Tak czy inaczej stan dróg k. Wschowy (tych w stronę Sławy) to dramat - aż dziwie się, że nic się z nimi nie robi.
Droga Wschowa-Głogów przez Szlichtyngową już jest dobra, a nawet b. dobra momentami.
Z kolei do Sławy ze wszystkich stron jeździ wiele osób nad jezioro. Dosyć, że dziurawa, wąska to dłuższymi kawałkami bez pobocza.
Jadąc tamtędy z żoną chcieliśmy sobie skrócić drogę, a tylko sobie wydłużyliśmy :D
Na klasyfikację jako droga "żółta" się nie nadaje zdecodywanie.

Zawsze kiedy jeździłem drogami po dolnośląskim to zapadały mi w pamięci jako dziurawe.
Jeździłem raczej tymi, które są główne ;) :P

Ktoś na forum zrobił taką mapkę ze stanem nawierzchni dróg w Gdańsku i okolicach - ciekawe jakby to wyszło w województwach, o których rozmawiamy.
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
Ja o dolnośląskich drogach nawet słowem nie wspomniałem, jeszcze tego brakuje bym dziadostwo promował ;). O lubuskim wypowiedziałem się, bo tam akurat co i rusz natykałem się tam na drogi brukowane, po których obładowanym rowerem na wąskich kołach (opony 28mm) nie dało się po prostu jechać (chyba, że szutrowym poboczem, jeśli takie akurat było). I nie mam tu na myśli dróg lokalnych, tylko wojewódzkie, dla przykładu pierwsze lepsze zdjęcie z serwisu Panoramino, DW350, okolice - nomen omen - Przewozu. Wiem, po prostu miałem pecha 8)

« Ostatnia zmiana: 8 Wrz 2012, 11:13 vilqu »

Offline Mężczyzna Freud

To tak wygląda w lubuskim, jakby drogi, które nie są często używane nie były brane pod uwagę w poprawie ich nawierzchni. A są żółtymi :)

Jadąc na rowerze do Kołobrzegu miałem w kilku miejscowościach kocie łby - myślałem, że skrócę sobie w ten sposób czas jazdy a trzeba było jechać głównymi. Żółte zółtym nierówne.
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna Rado

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 25.05.2011
"Zamontowałem" w rowerku system SPD - po raz pierwszy - przejechałem 40 km i wywróciłem się tylko (aż) raz ...  To dobry wynik  ???  ;)

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Zależy ile razy musiałeś się zatrzymać. ;-)
Jeszcze się wywrócisz :-D

Offline Mężczyzna Freud

U mnie skończyło się na trzech wywrotkach. Zawsze przy zatrzymywaniu :lol:

Dziś skromne 63.6 kaem :) I leżeliśmy w parku na ławkach ;D

Offline Mężczyzna Rado

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 25.05.2011
Zatrzymałem się tylko parę razy ... a na czas się nie wypiąłem, bo się zatrzymałem i "zapatrzyłem" na ... nieważne - jeszcze Henia przeczyta  ;)

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Cyclocross jest lepszy niż seks!

Spróbowałem i zbieram na przełajówkę!
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Kobieta magdad

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.08.2006
    • http://www.bajkers.com
zmazałam plamę na honorze, pólnocne gminy stykające się z Krakowem w końcu zaliczone ;) http://mdudi.bikestats.pl/807244,Popoludniowe-gminobranie-na-polnocy-Krakowa.html

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum