Na wschód racja, ale zapomniałeś o tym że jedziesz na północ i to dzień wyraźnie skraca. Noc w grudniu w Wilnie jest dłuższa o ok. pół godziny w stosunku do nocy w Warszawie. Choć do Gdyni to prawie na to samo wychodzi, bo niewiele mniej na północy leży od Wilna.
Cytat: Wilk w 23 Gru 2024, 19:11Wymiana łańcucha ze spinką czy kasety to są rozwiązania banalne, do ogarnięcia nawet dla każdego laika technicznego. Poza tym łańcuch wymieniasz raz na parę tysięcy, kasetę raz na parenaście. Więc rocznie będą powiedzmy 3 wymiany łańcucha i 1 kasety.Ja co prawda paski mam tylko w mieszczuchach, ale główną zaletą jest brak 'codziennej' troski o rower, a nie brak serwisów co parę tysięcy W sensie teraz zimą rzucam po użyciu rower w kąt, nie smaruję czegokolwiek, zwykle też nie myję z soli, jedynie jak się ubłoci to spryskam wężem w 10 sekund i tyle.Jeśli miałbym jechać w trasę podczas niepogody, niesportowo, pasek oszczędza wiele irytacji i pielęgnacji, a rower sunie bezgłośnie, piach i syf na ulicach mu niestraszne - jedyne co, to przy lepki śniegu zdarza się zapchać błotniki...
Wymiana łańcucha ze spinką czy kasety to są rozwiązania banalne, do ogarnięcia nawet dla każdego laika technicznego. Poza tym łańcuch wymieniasz raz na parę tysięcy, kasetę raz na parenaście. Więc rocznie będą powiedzmy 3 wymiany łańcucha i 1 kasety.
z łańcuchami bowiem mam tak, jak Wy z paskami. Moje rowery nadto latami pod ścianą stoją na polu. Deszcz je łoi, śnieg obsiada, lód mrozi, mróz ściska ... i nic.
i nic z nich nie zostało? Ni rdzy kruszyna?
Ja co prawda paski mam tylko w mieszczuchach, ale główną zaletą jest brak 'codziennej' troski o rower, a nie brak serwisów co parę tysięcy W sensie teraz zimą rzucam po użyciu rower w kąt, nie smaruję czegokolwiek, zwykle też nie myję z soli, jedynie jak się ubłoci to spryskam wężem w 10 sekund i tyle.
/.../Na swojej obecnej kasecie to mam już zrobione koło 30tys km, łańcuchy zmieniam z reguły co 6-8tys./.../
Niski?
Czyli na długość nocy wygrywam jednak No chyba, że jest jeszcze tutaj jakiś inny wariat co robi zimą nocami dystanse ultra, ale szczerze mówiąc nie kojarzę.