Autor Wątek: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?  (Przeczytany 1200783 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?
« 25 Gru 2024, 19:01 »
Co za kaseta, łańcuchy, bo magic?
Też bym chciał.

Zwykłe Shimano, 105 (łańcuchy) i Ultegra (kaseta). Tylko ja ich nie czyszczę, nie myję - i pewnie stąd takie wyniki, bo częste mycie skraca życie  :P

Offline Mężczyzna Rowerownik

• Miasto: Okolice Wrocławia
  • Na forum od: 18.05.2014
« 25 Gru 2024, 19:12 »
Świąteczny stół zastawiłem lodami Śnieżka ;D ...

... i to we wszystkich możliwych odmianach.

Po wyżerce zjechałem niżej na przepalenie kalorii.

Do Rudaw Janowickich podszedłem dzisiaj z dystansem.
Jak człowiek stanie z boku to nagle się okazuje, że górki kojarzone z dwoma cyckami mają ich o wiele więcej.

Wpadła też fajna miejscówka kolejowa i czerwony robal 14:16 Jelenia Góra -Kraków Główny

Po ostatniej kiszce pogodowej w końcu jest poezja :icon_exclaim: :icon_exclaim: :icon_exclaim:

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
« 25 Gru 2024, 19:35 »
no przepięknie , elegancja !
robisz fajne zdjęcia oddające klimat miejsca .. lubię oglądać..
nigdy nie byłem w tych okolicach , mam nadzieję że to zmienię

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 25 Gru 2024, 19:51 »
Pozazdrościć. Na nizinach ani śniegu ani słońca
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 52%]

Offline Mężczyzna Cokeman

• Na forum od: 24.05.2013
« 25 Gru 2024, 20:15 »

Czyli na długość nocy wygrywam jednak :icon_smile:
No chyba, że jest jeszcze tutaj jakiś inny wariat co robi zimą nocami dystanse ultra, ale szczerze mówiąc nie kojarzę.

Zgłaszam się :icon_mrgreen: Co prawda to nie dzisiaj, ale jest.
http://marecky.bikestats.pl/1548363,CHOPIN-MARATON.html

Ok. Wynik zacny, aczkolwiek noc byla krótsza

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 25 Gru 2024, 20:40 »
wiele razy już się dowiadywałem, że te napędy żyją u nich sporo krócej niż u mnie. Na swojej obecnej kasecie to mam już zrobione koło 30tys km, łańcuchy zmieniam z reguły co 6-8tys.

Wilku, bo Twoje łańcuchy boją się, że je ten prąd z elektronicznych przerzutek kopnie i ze strachu dłużej/lepiej działają  :icon_twisted:

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 25 Gru 2024, 20:42 »
Zwykłe Shimano, 105 (łańcuchy) i Ultegra (kaseta). Tylko ja ich nie czyszczę, nie myję - i pewnie stąd takie wyniki, bo częste mycie skraca życie  :P

I ja nie, jednak bez takich wyników - ok. 7 na 2 łańcuchach.
Próbowałem i co 1.ooo mieniać.
Fu*k.

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
« 25 Gru 2024, 21:22 »
Co za kaseta, łańcuchy, bo magic?
Też bym chciał.

A nie przeszkadza Ci, że masz uwalone ręce, jak robisz coś przy napędzie? Np. kapeć gdzieś w trasie i trzeba ściągać koło?

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 25 Gru 2024, 21:42 »
A nie przeszkadza Ci, że masz uwalone ręce, jak robisz coś przy napędzie? Np. kapeć gdzieś w trasie i trzeba ściągać koło?

A czy to taki wielki problem? Jakoś nauczyłem się z tym żyć :P
Zresztą teraz sporo osób używa wosków do łańcucha, przy takim typie smaru łańcuch jest dużo czystszy, choć finansowo drożej wychodzi.

Offline Mężczyzna Rowerownik

• Miasto: Okolice Wrocławia
  • Na forum od: 18.05.2014
« 26 Gru 2024, 09:14 »
A Qbusiowa fota to się mnie skojarzyła z ...

Tam się można wybrać nawet drogą wodną, start na Odrze ;P
To nie jest głupi pomysł...
https://katowice.tvp.pl/20552900/malzenska-wyprawa-kajakiem-do-paryza

no przepięknie , elegancja !
robisz fajne zdjęcia oddające klimat miejsca .. lubię oglądać..
nigdy nie byłem w tych okolicach , mam nadzieję że to zmienię
Ty Rufiano opowiadaj czy już próbowałeś %soku z agawy ??? ??? ??? :)

Pozazdrościć. Na nizinach ani śniegu ani słońca
Macie fajne, nocne połączenie do Jeleniej Góry. Warto przyjechać zobaczyć zimę w Izerach i Karkonoszach, nawet z asfaltu a na najbliższy czas Czesi szykują coś ekstra :icon_exclaim:
4 dni kolejowego szaleństwa przy granicy PL/CZ...

i kółeczka od przerzutki zaszpachlowane czarną mazią,  brrrr

Offline Mężczyzna Cokeman

• Na forum od: 24.05.2013
« 26 Gru 2024, 16:40 »
łańcuchy zmieniam z reguły co 6-8tys.

Zimy z roku na rok mamy coraz słabsze, coraz mniej śniegu, więc i argument przewagi paska maleje. A pasek wymaga specjalnej ramy, jest rozwiązaniem droższym, do tego mniej wydajnym w sensie efektywności jazdy, jakiś procent tej siły którą wkładamy w korbę nam pasek zabiera, bo jest jednak miękki. I dlatego w rowerach o sportowym charakterze pasków się nie stosuje, bo zabierają waty.

Też tak robiłem i w połowie marca 2020 jak mi nagle pękł łańcuch w Pyrzycach to nie było co zbierać. A bawiłem się w najlepsze łańcuchy 8rz typu connex 8sx charakteryzujące się ponoć większą trwałością. W dodatku nie mam tendencji do ostrego kręcenia, a i tak po ok 6-7k pękło.
Miałem mega farta, bo było zimno, ale na szczęście to była sobota przed południem i 300m dalej był czynny sklep rowerowy więc od razu kupiłem nowego.
U mnie łańcuchy wytrzymywały średnio 3-4k czyli standard. To na rok musiałbym 4x zmieniać. I dlatego poszedłem w pasek i Piniona. Pasek jak mówisz przegrywa z łańcuchem na waty. Owszem - ale przegrywa z czystym świeżym łańcuchem. Jak jest łańcuch ufajdany to jednak pasek wygrywa.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 26 Gru 2024, 17:07 »
/.../ i pewnie stąd takie wyniki, /.../

Rowerując, rozpoznałem odpowiedź:
Ciebie niesie bardziej.

Połapałem się dopiero dziś, choć, przyznaję, Ty już wielokrotnie o tym: "jedzie/-ździ się głową".
Rzecz w Stanie Umysłu, uniesieniu.
Gnieść musisz więc tylko tego część (, co "zwykłe proszki").

Mniej przesz, łańcucha, kasety mniejsze zużycie.
Bardziej niesie, dalej, dłużej jedziesz.
- "Fizyki nie oszukasz."

###

Wilkowi odebrałem laur Local Legend.
Od dziś w tych sprawach znowu do mnie.

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 26 Gru 2024, 23:37 »
U mnie łańcuchy wytrzymywały średnio 3-4k czyli standard.

Co??? Jakbym musiał zmieniać łańcuch co 3k km, to bym tu na forum ostrzegał wszystkich przed zakupem takiego badziewia. Ja zwykle zmieniam co 10k km, dla pewności razem z kasetą i jadę dalej. Obecny łańcuch ma ok 5k km, i przymiar tym krótszym ramieniem nawet nie wpada do końca. Przejedzie drugie tyle, zanim go wymienię (czyli standard).

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 26 Gru 2024, 23:57 »
Też tak robiłem i w połowie marca 2020 jak mi nagle pękł łańcuch w Pyrzycach to nie było co zbierać. A bawiłem się w najlepsze łańcuchy 8rz typu connex 8sx charakteryzujące się ponoć większą trwałością. W dodatku nie mam tendencji do ostrego kręcenia, a i tak po ok 6-7k pękło.
Miałem mega farta, bo było zimno, ale na szczęście to była sobota przed południem i 300m dalej był czynny sklep rowerowy więc od razu kupiłem nowego.

Łańcuchy pękają niesłychanie rzadko i nie sądzę, żeby wiele częściej niż paski, w 70-80% jest to kwestia źle założonego łańcucha, lub uszkodzonego bocznie przez chainsuck. Mam internetowego znajomego, który jechał z paskiem szlakiem Europa Divide i właśnie w Szwecji pękł mu pasek, co jest dużo większym problemem niż pęknięcie łańcucha. Pęknięty łańcuch po prostu skracasz o 2 ogniwa i jedziesz dalej, a pęknięty pasek jest do wyrzucenia, a jak nie masz zapasowego to dostać go dużo ciężej niż łańcuch.
U mnie łańcuchy wytrzymywały średnio 3-4k czyli standard. To na rok musiałbym 4x zmieniać. I dlatego poszedłem w pasek i Piniona. .
Tylko powiedz na jakiej zasadzie Ci te łańcuchy 3-4tys wytrzymywały, na jakiej podstawie decydowałeś się na założenie nowego? Bo Łatosia przypadek pamiętam - on mierzył te łańcuchy przymiarem i zmieniał, gdy przymiar to wskazywał, dlatego mu wychodzą tak niskie wartości. A ja nie używam przymiarów, oceniam na podstawie swojego doświadczenia, na zmianę łańcucha decyduję się dopiero jak widzę pierwsze objawy jego mocnego zużycia typu pierwsze przeskakiwanie, czy optyczne stwierdzam wyciągnięcie, gdy da się go wyraźnie odgiąć na dużej tarczy. I w takim systemie kaseta z reguły wytrzymuje 3 łańcuchy.

Pasek jak mówisz przegrywa z łańcuchem na waty. Owszem - ale przegrywa z czystym świeżym łańcuchem
Jak jest łańcuch ufajdany to jednak pasek wygrywa.

W osiągach pomiędzy brudnym, a czystym łańcuchem w moim przypadku różnica jest pomijalna. Wyraźną różnicę czuję dopiero w terenie, gdy łańcuch jest ostro zabłocony, czy zapiaszczony. Tak więc w moim przypadku pasek osiągami zdecydowanie przegrywa na szosie w każdej sytuacji. Weź pod uwagę, ze mówisz o systemie 8 rzędowym, który kulturą pracy nawet nie ma podejścia do systemu 11 czy 12-rzędowego. Nie mówiąc już o przerzutkach elektronicznych, które bardzo znacząco podnoszą kulturę pracy przy złej pogodzie.

Cały czas polecam popróbowanie jazdy na dobrej klasy sprzęcie szosowym, np. na wypożyczenie takiego roweru. Bo tak to porównujesz nieporównywalne rzeczy, zestawiasz niskiej klasy napęd z tym z dużo wyższej półki i na tej podstawie stwierdzasz, że pasek jest lepszy.

Offline Mężczyzna michal.je

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 24.10.2024
« 27 Gru 2024, 06:00 »

W osiągach pomiędzy brudnym, a czystym łańcuchem w moim przypadku różnica jest pomijalna. Wyraźną różnicę czuję dopiero w terenie, gdy łańcuch jest ostro zabłocony, czy zapiaszczony. Tak więc w moim przypadku pasek osiągami zdecydowanie przegrywa na szosie w każdej sytuacji. Weź pod uwagę, ze mówisz o systemie 8 rzędowym, który kulturą pracy nawet nie ma podejścia do systemu 11 czy 12-rzędowego. Nie mówiąc już o przerzutkach elektronicznych, które bardzo znacząco podnoszą kulturę pracy przy złej pogodzie.

Kiedyś starałem się podejść do tematu metodą excelową. Jeden pacjent to łańcuch SRAM PC-850 (8 rzędów), drugi to Shimano 105 (11 rzędów, nie chce mi się szukać dokładnego numerka). W obu procedura podobna. Kupione 6 sztuk na raz od jednego sprzedawcy (niestety zdarząją się podróbki). 3 sztuki jeżdżone jak zwykle, czyli smaruje i myje jeśli myje rower, ale go nie pucuje jak niektórzy... Ot spryskuje Akrą po kilku minutach spłukuje, potem smaruje, a jak rower nie uwalony to tylko przecieram szmatą i smaruje. Kolejne 3 sztuki dbane tak, że prawie zawsze można było je lizać bo takie czyste były...  ;)

Wyniki między "brudnym" a "czystym"? Największa różnica w przebiegu to 14%, a średnia 11%... A czasu na pierdzielenie się nikt mi nie zwróci. Jakie dokładnie wartości w kilometrach? To jest pomijalne. Jednemu wyjdzie na jednym łańcuchu 4 tys innemu 8 tys. Widać to wyraźnie między mną a moją żoną, mnie dla przykładu łańcuch 1110 srama wytrzymuje 4-5 tys, mojej żonie spokojnie 6-8 tys. A o oba "dbam" ja.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum