Autor Wątek: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?  (Przeczytany 1200779 razy)

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
Odp: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?
« 27 Gru 2024, 06:48 »

Tylko powiedz na jakiej zasadzie Ci te łańcuchy 3-4tys wytrzymywały, na jakiej podstawie decydowałeś się na założenie nowego? Bo Łatosia przypadek pamiętam - on mierzył te łańcuchy przymiarem i zmieniał, gdy przymiar to wskazywał, dlatego mu wychodzą tak niskie wartości. A ja nie używam przymiarów, oceniam na podstawie swojego doświadczenia, na zmianę łańcucha decyduję się dopiero jak widzę pierwsze objawy jego mocnego zużycia typu pierwsze przeskakiwanie, czy optyczne stwierdzam wyciągnięcie, gdy da się go wyraźnie odgiąć na dużej tarczy. I w takim systemie kaseta z reguły wytrzymuje 3 łańcuchy.

Mógłbyś coś więcej napisać jak sprawdzać wyciągnięcie łańcucha? Bo ja również sprawdzam przymiarem, i wychodzi mi po 3-4 kkm łańcuch do wymiany.
Jak dokładnie sprawdza się to odgięcie na dużej tarczy? Jak często zmieniasz tarczę w korbie, czy zmieniasz razem z kasetą? Czy oprócz przeskakiwania są jeszcze jakieś wyraźne objawy wyciągniętego łańcucha - takie do sprawdzenia na założonym łańcuchu?

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 27 Gru 2024, 08:10 »
Jak dokładnie sprawdza się to odgięcie na dużej tarczy? Jak często zmieniasz tarczę w korbie, czy zmieniasz razem z kasetą?

Właśnie - to odgięcie na dużej tarczy. Nie wiem o jakie odgięcie chodzi.
Tarcza w korbie wytrzymuje u mnie kilka kaset. Wymiana jej to już u mnie wydarzenie. Tłumaczę to sobie tym, że jest większa ilość zębów (w porównaniu z kasetą), więc "siła ciągu" łańcucha rozkłada się na więcej elementów i jest mniejsze zużycie zębów.

« Ostatnia zmiana: 27 Gru 2024, 09:37 transatlantyk »

Offline Mężczyzna Cokeman

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 24.05.2013
« 27 Gru 2024, 08:43 »
Wytrzymywały tak, że przeskakiwały i pomiar wskazywał wyciągnięcie.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 27 Gru 2024, 09:46 »
Właśnie - to odgięcie na dużej tarczy. Nie wiem o jakie odgięcie chodzi.
Tarcza w korbie wytrzymuje u mnie kilka kaset. Wymiana jej to już u mnie wydarzenie. Tłumaczę to sobie tym, że jest większa ilość zębów, więc "siła ciągu" łańcucha rozkłada się na więcej elementów i jest mniejsze zużycie zębów.

No bo tak jest.

Sila się rozkłada na 52/2 zęby  u mnie (jeżdżę na zwykle na dużej tarczy) - starcza na kilkadziesiąt tyś.
A jak się to porówna z koronką 11 na kasecie, opasanie łańucha uwzględni, to się okazuje że cała siła rozkłada się na 5 zębów.
No i takie (11-13) koronki schodzą bardzo szybko, jak ktoś piłuje na małych koronkach tylko (co się zdarza przy jednorzędowcach).

A propo łańcuchów i pomiarów przymiarem - nie sugerowałbym się tym za bardzo.
Używałem takiego (ze skalą) no i się okazało że większość łańcuchów, juz jako nowe, miała zużycie :)
Owszem długość łąńcucha była prawidłowa (ilość ogniw x 12.7), ale po sprawdzeniu na 10 ogniwkach suwmiarką (uwzględnia luz na rolkach) było zużycie.

Jedyny łańcuch jaki miałem w rękach, który wskazywał prawidłowy wymiar suwmiarką (na 10 ogniwach) to była campa Record C9.
Ten łańcuch był ciasnio spasowany na rolkach, no i wytrzymywał długo (kilkanaście tyś).
Jedyna wada, to C9 wymaga nowej kasety i korby. Nowy, na zużytych (nawet lekko) kasetach przeskakiwał.

Tak przypuszczam, że sprzedawane nowe,  lużne na rolkach łańcuchy, to właśnie po to by przyjmowały się na używanych kasetach, blatach.

« Ostatnia zmiana: 27 Gru 2024, 09:55 sinuche »

Offline Mężczyzna rafalini

• Miasto: Brwinów
  • Na forum od: 01.11.2022
« 27 Gru 2024, 09:59 »
Wyniki między "brudnym" a "czystym"? Największa różnica w przebiegu to 14%, a średnia 11%... A czasu na pierdzielenie się nikt mi nie zwróci.
Ale system ze zmienianiem trzech łańcuchów co 1000 km, czyszczeniem szmatką co 50 i szejkowaniem co 200 itd. itp. właśnie na tym polega, że niektórzy lubią to robić.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 27 Gru 2024, 10:26 »
Cytat: michal.je w Dzisiaj o 06:00
Wyniki między "brudnym" a "czystym"? Największa różnica w przebiegu to 14%, a średnia 11%... A czasu na pierdzielenie się nikt mi nie zwróci.
Ale system ze zmienianiem trzech łańcuchów co 1000 km, czyszczeniem szmatką co 50 i szejkowaniem co 200 itd. itp. właśnie na tym polega, że niektórzy lubią to robić.

;D

A ja myślę że jest różnica. Ale bardziej pomiędzy dobrze świeżo, nasmarowanym łańcuchem, a takim po jeździe w wodzie, przechodzonym, ucioranym.
Kiedyś tak miałem, nie chciało mi się czyścić więc siknąłem w pracy (akurat był w sprayu, molibdenowy), no i efekt był - czułem jak jechałem, że napęd lżej pracuj. Starczyło na kilkanaście km :)

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 27 Gru 2024, 10:40 »
Odgiecie na dużej tarczy to po prostu palcami sprawdzamy ile się lancuch odgina na tej tarczy, nowy trzyma sie mocno, zuzyty jest juz luźny i mozna odgiac na całe ogniwo.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 27 Gru 2024, 12:02 »
Bardejów.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 27 Gru 2024, 12:06 »

Ja nie lubię, lecz muszę, by napęd jako tako działał. Załóżmy sytuację, gdy nie zadbam o napęd - ten zacznie rzęzić od błota/piachu, przełożenia nie będą działać responsywnie, a wtedy nici z radości z jazdy, za to pojawi się wku**ienie.
Zwykłem jeździć dla przyjemności, nie dla tego drugiego...

A łańcuchy zmianiam, gdy te zaczynają przeskakiwać i dzieje się to często nawet przed wskoczeniem przymiaru na 0,75 - tak samo gięcie boczne, po 3k km różnica między nowym, a używanym łańcuchem osiąga dwukrotność kąta po łuku.
« Ostatnia zmiana: 27 Gru 2024, 12:30 qbotcenko »

Offline kobert

• Miasto:
  • Na forum od: 16.06.2023
« 27 Gru 2024, 14:32 »
Jedyny łańcuch jaki miałem w rękach, który wskazywał prawidłowy wymiar suwmiarką (na 10 ogniwach) to była campa Record C9.
Ten łańcuch był ciasnio spasowany na rolkach, no i wytrzymywał długo (kilkanaście tyś).
Jedyna wada, to C9 wymaga nowej kasety i korby. Nowy, na zużytych (nawet lekko) kasetach przeskakiwał.
U mnie nawet na kasecie z zerowym przebiegiem przeskakiwał na niektórych zębatkach; na szczęście dało się pilnikiem poprawić profile. Kaseta chińska.

Natomiast jeżeli wymienia się C9 -> C9 zgodnie z instrukcją Campy (132,6mm na suwmiarce), to używana kaseta nowy łańcuch przyjmuje.

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
« 27 Gru 2024, 15:34 »
W zły czas i niepogodę tylko pasek w napędzie  dowiezie cię wszędzie

Rohloff czy Alfine? I jakie trudności taka łamaga techniczna jak ja napotka w przypadku kapcia w głuszy?? Bo się zainteresowałem nie tylko na niepogodę (patrz niżej) :) I czy ten "składak" w tylnym, to wytrzymały jest? :P
https://www.olx.pl/d/oferta/stevens-super-flight-alfine-11-rama-64-okazja-CID767-ID13qP5f.html

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
« 27 Gru 2024, 15:40 »
Mój Hultaj jest na Rohloffie.
Na Alfine 8 mam Breezera.
Zdjęcie koła jest tak samo banalne jak w każdym innym rowerze i zajmuje tyle samo czasu.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 27 Gru 2024, 16:08 »
Prawdziwa stacja paliw, a nie żaden tam Orlen!

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
« 27 Gru 2024, 16:15 »

Dzięki, Mikołaju :D

Offline Mężczyzna KrzyDra

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 16.03.2024
« 27 Gru 2024, 16:20 »
Szybka rundka połączona z testem mocowania 😀