Autor Wątek: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?  (Przeczytany 1200612 razy)

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
Odp: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?
« 26 Sty 2025, 13:59 »
W piątek, w rowerze 'miejskim', po przejechaniu łącznie 45 850 km, ostatnie tchnienie wydał suport ACCENT BB40 (na kwadrat). Serwis i czyszczenie roweru miałem zaplanowane standardowo na wiosnę, ale w takiej sytuacji należało to zrobić szybciej. Zatem w weekend, uzupełniłem brakującą szprychę w przednim kole, wymieniłem suport (na ten sam model), odtłuściłem okładziny hamulcowe (niestety tylko tylne bo z przodu z uwagi na zapieczoną śrubkę, wyrobił się otwór w śrubce i tak chyba zostanie na amen, dopóki nie zmienię zacisku), pozbyłem się luzów w piastach i wymieniłem łańcuch (ten po 6 800 km), a z kasetą spróbuję jeszcze trochę pojeździć. Wypucowałem uprzednio całość najpierw standardowo myjką na stacji, a potem szmatką.

Strasznie się styrałem, bo przy niemal każdej czynności pojawiały się jakieś problemy, no ale parę groszy jakie zeszłoby w serwisie zostało w kieszeni. Już nawet zostawiłem w sobotę rower w pobliskim serwisie jak nie mogłem sobie z jedną rzeczą poradzić, ale po godzinie rower zabrałem z powrotem i udało mi się samemu ogarnąć temat. Satysfakcja jakaś tam jest, ale daleki jestem od stwierdzenia, że 'lubię grzebać przy rowerze'  ;)
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 26 Sty 2025, 14:17 »
Posmarowałem łańcuch smarem PTFE + wosk, ale w garażu zimno i smar był gęsty. Więc powiesiłem go na kaloryferze w łazience, żeby nabrał temperatury i ładnie się wciągnął w ogniwa. I byłoby pięknie gdyby nie żona. Wymyśliła sobie, ze łazienka i kaloryfer to nie jest miejsce na wieszanie nasmarowanych łańcuchów. I jak tu zrozumieć kobiety?

Kto to widział na kaloryfer łańcuch kłaść :)

Używam parafinowego smaru, nakładam palcem (mam taką pastę) i póżniej opalarka.
Smar wpływa w ogniwa w oczach.

Zresztą, na zimę to objechałem tym smarem wszystkie elementy (śruby, przerzutki, hamulce). Opalarka - i smar wpłynął we wszystkie zakamarki.
Takie zabezpieczenie antykorozyjne :)

Offline Mężczyzna Rydzu

• Miasto: Wieliczka & Bieruń
  • Na forum od: 22.09.2021
« 27 Sty 2025, 17:14 »
Rada na przyszłość: żona też może nie zrozumieć mycia napędu w zmywarce ;)

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 27 Sty 2025, 20:27 »
Rozumiem że osobiste doświadczenia z tą zmywarką ;)
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna Rowerownik

• Miasto: Okolice Wrocławia
  • Na forum od: 18.05.2014
« 27 Sty 2025, 21:58 »
Kręciłem między Bielawą i Bardem.
Przełęcz Woliborska przywitała mnie dzisiaj lodem, nie czekając na rozbitą łepetynę szybko obniżyłem loty...

... a nawet przeprosiłem się z asfaltem

Przy fortach w Srebrnej Górze szlak znów się zaświecił, tym razem niegroźnie.

Trasę kończyłem w śnieżno-świątecznej atmosferze...

… nie zapominając jednak o czujności, powalone drzewo i brak księżyca przypomniało mi nauki w wykonaniu Lady Pank  ;)

Ciekawostka ze szlaku.
Nieczynna od 50 lat linia kolejowa łącząca Bielawę ze Srebrną Górą...

...powraca do życia :icon_exclaim: Podobno roboty rewitalizacyjne ruszyły już od strony Bielawy :icon_exclaim:
Mam nadzieję, że za jakiś czas wrzucę fotki pociągu jadącego przez teren na którym dzisiaj rosną te krzaczory.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 27 Sty 2025, 22:12 »
Przetarg dopiero jest na odcinek Bielawa Nowa - Srebrna Góra.
https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-356eb1f0-52b2-4e60-82de-f4be6aac6590

A to co jest robione, to w ramach odcinka Bielawa Zachodnia - Bielawa Nowa.
https://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/dsdik-wybrala-wykonawce-kolei-miejskiej-w-bielawie-119685.html

https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-de4c88bc-e871-11ee-9c02-ce2b643d361d

Natomiast sama koncepcja jest bardzo ok, bo dodatkowo zaplanowali przystanek Camping Sudety nad zbiornikiem w Bielawie, więc w sezonie będzie to na pewno często odwiedzane miejsce ze względu na dogodny dojazd pociągiem. Z przystanku Bielawa Nowa będzie można wygodnie podjechać drogą szutrową na grzbiet Gór Sowich, a więc kolej będzie stanowić praktyczny dojazd w piątek wieczorem na nocny biwak na Kalenicy czy innymi widokowym miejscu.
« Ostatnia zmiana: 27 Sty 2025, 22:20 podjazdy »
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna OLDRIP

• Na forum od: 15.04.2021
« 28 Sty 2025, 10:58 »

Kto to widział na kaloryfer łańcuch kłaść :)

Używam parafinowego smaru, nakładam palcem (mam taką pastę) i póżniej opalarka.
Smar wpływa w ogniwa w oczach.

Zresztą, na zimę to objechałem tym smarem wszystkie elementy (śruby, przerzutki, hamulce). Opalarka - i smar wpłynął we wszystkie zakamarki.
Takie zabezpieczenie antykorozyjne :)

Stary, genialny patent. Thx.  Wczoraj byłem w podobnej sytuacji, nie mam opalarki, ale przedłużacz i suszarka do włosów na maxa dały radę. 

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum