Autor Wątek: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?  (Przeczytany 1226626 razy)

Offline Mężczyzna kouczan

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 14.07.2017
Odp: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?
« 23 Mar 2025, 18:53 »
W sobotę popełniliśmy rodzinnie Antywidokową wycieczkę krajoznawczą. Dlaczego antywidokowa? Ponieważ poruszaliśmy się głównie w terenie zurbanizowanym i to nie najładniejszym :) Wpadło kilkanaście miejsc do OK Znam Powiat Będziński i była okazja do przetestowania Edge Explore 2. Chyba się nie polubimy. Dopiero co go poznaję ale już zdążył mnie wkurzyć :) Parę irytujących mankamentów:
- to ciągłe pikanie (i to jeszcze dźwiękiem, nad którym pracowali chyba najlepsi inżynierowie w Garminie, żeby był jak najbardziej wkurzający) już pod koniec dnia mnie irytowało dość mocno
- nie ogarniam jak on czasami sygnalizuj trasę, parę razy minąłem skręt o 90 stopni bo na ekranie był komunikat: "Jedź drogą" czy coś w tym stylu
- mapa po powiększeniu w terenie miejskim jest praktycznie nieczytelna przez nagromadzenie symboli POI (po kiego grzyba mi wiedzieć gdzie jest parking jak jadę rowerem, a mam wrażenie że tam każde miejsce ma swój osobny symbol)
- wkurzające "oddalanie" mapy przed skrętem (powinno być chyba odwrotnie)
- na koniec zostawiam najlepsze - Garmin po 5h jazdy stwierdził że ma dosyć i się po prostu wyłączył - dobrze, że mi zostało jeszcze trochę baterii w telefonie (chociaż miałem cały czas włączonego Locus, bo Garmin nie ogarnia również sygnalizacji zbliżania się do ustalonych POI nie leżących stricte na śladzie).

Wracając do wycieczki to w linku poniżej, krótka relacja zdjęciowa:

https://photos.app.goo.gl/PcqnVw6Cw11etdG7A

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
« 23 Mar 2025, 20:51 »
Ostatnio się rozsmakowałem w chlebku z soczewicy  ;D
Proszę o przepis!!

Ja dodaję jeszcze łyżkę stołową ziaren słonecznika (w fazie dodawania siemienia) i eksperymentuje z ilością oliwy (mniej niż podawana).
Smacznego

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 25 Mar 2025, 20:51 »
1. to ciągłe pikanie (i to jeszcze dźwiękiem, nad którym pracowali chyba najlepsi inżynierowie w Garminie, żeby był jak najbardziej wkurzający) już pod koniec dnia mnie irytowało dość mocno
2. nie ogarniam jak on czasami sygnalizuj trasę, parę razy minąłem skręt o 90 stopni bo na ekranie był komunikat: "Jedź drogą" czy coś w tym stylu
3. mapa po powiększeniu w terenie miejskim jest praktycznie nieczytelna przez nagromadzenie symboli POI (po kiego grzyba mi wiedzieć gdzie jest parking jak jadę rowerem, a mam wrażenie że tam każde miejsce ma swój osobny symbol)
4. wkurzające "oddalanie" mapy przed skrętem (powinno być chyba odwrotnie)
5. na koniec zostawiam najlepsze - Garmin po 5h jazdy stwierdził że ma dosyć i się po prostu wyłączył. [...]
6. nie ogarnia również sygnalizacji zbliżania się do ustalonych POI nie leżących stricte na śladzie

Ad 1. Da się wyłączyć, nie pamiętam jak, ale bardzo szybko to zakilowałem (w Edge 840)
Ad 2. Tryb nawigacji czy jazdy po śladzie? Zakładam, ze to pierwsze.  Nie używam, więc nie pomogę
Ad 3. Można ustawić szczegółowość mapy w ustawieniach mapy. A na szybko, po prostu zmniejszenie zoomu do 120m powinno pozostawić strawną ilość symboli. Ale z tego co wiem, to generalnie albo masz wszystkie symbole, albo żadne, więc parkingów nie wyfiltrujesz, niestety
Ad 4. Można wyłączyć auto zoom (polecam)
Ad 5. Dziwne. Mi się to zdarzyło raz, jak miałem wgrany (i bardzo usilnie próbowałem uruchomić) wadliwy ślad. Jeśli nie wgrywałeś własnych plików (np. śladów), to przeładuj urządzenie, ewentualnie zresetuj (przytrzymaj wyłącznik kilkanaście sekund). Jeśli nie pomoże, to może jeszcze pomóc przyszła aktualizacja. Jeśli nadal będzie problem, to prawdopodobnie masz wadliwy egzemplarz, niestety.
6. Niestety nie ogarnia, nawet tych, które leżą na śladzie. Trzeba sobie ręcznie zrobić "punkty kursu". To największa wada Edge'a, jaką wykryłem użytkując od września 2024 i chyba nie ma na to sposobu :(

PS. Jeśli nie prosiłeś o pomoc, to przepraszam, że się wciąłem. Ale ogólnie to fajne urządzenia są (choć mają swoje liczne wady, niestety), więc szkoda by było, żebyś się zraził z powodu niewiedzy, że coś się daje zmienić w ustawieniach.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna kouczan

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 14.07.2017
« 25 Mar 2025, 21:26 »
Dzięki, że się postarałeś odpowiedzieć. Jechałem po wgranym śladzie i trochę z partyzanta, więc nie wszystko miałem poustawiane pod siebie. Poki co to testuje i próbuje zracjonalizować zakup :) Odnośnie baterii to chyba wiem co było przyczyną - ekran ustawiony na 100% (chociaż gdzieś tam wyczytałem "do 16h intensywnego użytkowania"). Będę testował przy najbliższej okazji.

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
« 25 Mar 2025, 21:50 »
W dzień mam wyłączone podświetlenie kompletnie, dla mnie jest zbędne. Wieczorem sobie ustawiam, ale na jakieś minimum. Inna sprawa, że ja dość dokładnie planuję swoje trasy i tylko w newralgicznych momentach posiłkuję się nawigacją.

Ps. Nie wiem czy czytałeś instrukcję, ja zawsze czytam "od deski do deski", w przypadku Garmina E2 że szczególnym nastawieniem na zużycie baterii. Dzięki temu w sprzyjających warunkach urządzenie działa mi do 30 h.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 26 Mar 2025, 08:08 »
ekran ustawiony na 100%

No tak, to pewnie dlatego. W dzień jakiekolwiek podświetlenie jest kompletnie niepotrzebne. Ja mam z lenistwa ustawione na 10% przez pierwszych 10s od interakcji. Dzięki temu wieczorem nie muszę zmieniać. Ale coś czuję, że wkrótce wyłączę całkowicie, bo coraz mniej okazji będzie patrzeć na Edga po ciemku :)
Natomiast na ile mi wystarcza bateria, tego nigdy jeszcze nie zmierzyłem, ale na minimum 400 kilometrów na pewno.

ja zawsze czytam "od deski do deski"

Tak, polecam. To cholernie skomplikowane urządzonka są i nawet instrukcja IMO nie pokrywa wszystkiego.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 26 Mar 2025, 11:18 »
To cholernie skomplikowane urządzonka są i nawet instrukcja IMO nie pokrywa wszystkiego.

Patrząc na parametry, to raczej późny Gierek  ::)
Do turystyki się toto zupełnie nie nadaje, chyba, że tylko by schować do plecaka i transmitować obraz na jakiś nowożytny ekran umieszczony przy kokpicie.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 26 Mar 2025, 11:59 »
Patrząc na parametry, to raczej późny Gierek  ::)
Do turystyki się toto zupełnie nie nadaje, chyba, że tylko by schować do plecaka i transmitować obraz na jakiś nowożytny ekran umieszczony przy kokpicie.

I po co wstawiać takie głupiutkie teksty? Lepiej powiedz, że sam nie używasz/nie potrzebujesz i tyle.
O tym jak dla mnóstwa rowerzystów tego typu komputerki rowerowe są potrzebne to najlepiej widać po tym jak wielu ludzi tego używa. I świetnie się sprawdza w turystyce, jeżdżę tak od lat.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 26 Mar 2025, 13:19 »
O tym jak dla mnóstwa rowerzystów tego typu komputerki rowerowe są potrzebne to najlepiej widać po tym jak wielu ludzi tego używa. I świetnie się sprawdza w turystyce, jeżdżę tak od lat.

W moim odczuciu garmin robi sobie z rowerzystów jaja oferując tak przedpotopowy sprzęt pokroju edge'a, podczas, gdy motocykliści mogą kupić w tej samej cenie zūmo, które już nosi znamiona epoki nowożytnej. I nawet coś tam widać na ekranie, choć mapy w dalszym ciągu prezentują się nieczytelnie.

Ot taka Balenciaga wśród nawigacji/liczników, gdzie torbę z Ikei + Logo można wycenić na 900$ i jeszcze znaleźć kupców, którzy staną się jej fanami  :icon_twisted:

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 26 Mar 2025, 13:46 »
Masa, jak ktoś ma kupić pół kilo na kierownicę, to prędzej poszuka uchwytu do smartfona. Na motorze masa nie ma znaczenia w tym zakresie (do pół kilograma).
Wymiary, taki grat na kierownicy zajmuje cenne miejsce.

Ja osobiście wolę Garmin GPSMap, przymierzam się powoli do zakupu modelu 65s z 2020 roku, bo model 64s z 2014 roku już powoli się zacina. Na wyjazdy wolę mieć osobne urządzenie z nawigacją oprócz telefonu używanego jako backup.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
« 26 Mar 2025, 14:42 »
Trochę pokręciłem w zeszłym tygodniu na obczyźnie.

Offline Mężczyzna MEC

• Miasto: Nowy Tomyśl
  • Na forum od: 17.12.2016
« 26 Mar 2025, 16:31 »
Wymieniłem błotnik, bo stary się zużył

Offline Mężczyzna Rowerownik

• Miasto: Okolice Wrocławia
  • Na forum od: 18.05.2014
« 29 Mar 2025, 23:32 »
Za przewodnika wziąłem dzisiaj wiatr. On mnie pchał na południe a ja rozglądałem się dokoła.

Oprócz pysznych oznak wiosny (Czosnek Niedźwiedzi)....

... znalazłem też skarb :icon_exclaim: :icon_exclaim: :icon_exclaim:
Stuletni wieszak z miasta Breslau, radziecką łyżeczkę i porcelanę z pobliskiej fabryki w Jaworzynie Śląskiej.

Do Jaworzyny oczywiście zajrzałem a patom poleciałem poćwiczyć nogę na sowiogórskich pagórkach...

...spotykając po drodze przepiękną góralkę  ;D

Wycieczkę kończę w Bielawie Zachodniej

więcej fot: https://photos.app.goo.gl/eVzF5Zf3G3A1dVx19

Offline Mężczyzna Janekcichy

• Miasto: Opole
  • Na forum od: 19.01.2021
« 30 Mar 2025, 10:40 »
Super relacja. Napotkana góralka z kwiatkiem wymiata ;)

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
« 30 Mar 2025, 13:25 »
Pojechaliśmy rodzinnie nad Wisłę. Na ścieżce ktoś rozsypał pineski. 5 z nich wbiło się w 3 koła... przez godzinę wymieniałem dętki i kleiłem łatki. Dalsza część dnia przebiegła bez zakłóceń.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum