Autor Wątek: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?  (Przeczytany 1231511 razy)

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
przez dwa lata zużyłem 10 par żywicznych klocków hamulcowych

Za dużo Waszmość hamujesz  ::)

Jak na polską cebulę przystało też zamawiam worki po 10-20 sztuk na aliexpressie, nie wspominają jakie, ale w cenie 40pln za worek chyba inne niż organiczne być nie mogą.
W Gravelach starczają na 1500km, jeżdżone do zdarcia, w miejskim około 2000.

Offline Mężczyzna michal.je

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 24.10.2024
przez dwa lata zużyłem 10 par żywicznych klocków hamulcowych

Za dużo Waszmość hamujesz  ::)

Jak na polską cebulę przystało też zamawiam worki po 10-20 sztuk na aliexpressie, nie wspominają jakie, ale w cenie 40pln za worek chyba inne niż organiczne być nie mogą.
W Gravelach starczają na 1500km, jeżdżone do zdarcia, w miejskim około 2000.

A możecie jakieś linki podesłać do Ali, bo teraz w nowych rowerach ceny klocków to jakiś kosmos jest...

https://www.centrumrowerowe.pl/okladziny-hamulcowe-shimano-l05a-rf-pd36502/?v_Id=203224
https://www.centrumrowerowe.pl/okladziny-hamulcowe-sram-force-etap-axs-red-etap-axs-pd38351/?v_Id=155409

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Cena katalogowa 139 zł :D To normalnie taki sam szwindel, jak kiedyś robili ludzi w wała z ekspresami do kawy na kapsułki, ekspres 200 zł kapsułka 10-15 zł. Taniej było iść na stację benzynową. Potem powstały zamienniki, w sensie kapsułki do samodzielnego napełnienia i cały plan biznesowy okradania ludzi się załamał.
Co do klocków to mi w układzie hamowania brakowało 0,2 mm na szerokość do powszechnie dostępnych klocków Shimano i po prostu zdjąłem po 0,12 mm z każdej strony pilnikiem i jest ok.
« Ostatnia zmiana: Wczoraj o 12:38 podjazdy »
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Kupujcie metaliczne. Nie widzę żadnych wad, a starczają na dłużej.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Topek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 08.01.2018
Bajkrafting - czy robię to dobrze? Przeprawa na drugą stronę Brdy

Offline Mężczyzna jedrucha

• Miasto: Łomianki
  • Na forum od: 02.09.2021
Zidentyfikowałem wreszcie problem systematycznie zapowietrzajcego się tylnego hamulca. Okazał się nim być uszkodzony tłoczek, przez który powolutku sączył się olej z układu:

Nowe tłoczki zmówione, mam nadzieję że na RTP wszystko będzie bezproblemowo hulać.

• niech tak się stanie
W górach, w stromym terenie, potrafią mocno zjeść tarcze. Wygodniej jednak częściej zmieniać klocki. Na szosie to może faktycznie nie problem, bo się mało hamuje (poza takimi przełęczami jak Stelvio czy inne z dziesiątkami zakrętów).

Offline Mężczyzna Cokeman

• Na forum od: 24.05.2013
Odkryłem, że moja rama
https://www.hilite-bikes.com/en/s-pinion-classic-adventure-titanium-bike.html

ma niemalże taką samą geometrię co wyścigowy gravel canyon grail

https://www.canyon.com/pl-pl/rower-gravel/wydajnosc/grail/cf-sl/grail-cf-sl-8/3577.html#productDetailModalTriggerGridContainer

kąt główki, długość rurek, stack/reach porównywalne.
linia łańcucha jedynie o 18cm większa (w tabelce podane 463, ale mierzyłem i jest 438) co wydluża troche bazę kół.
Jakbym założył baranek to miałbym tytanowego gravelka, ale nie chcę. Lubię swój kokpit.

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
W górach, w stromym terenie, potrafią mocno zjeść tarcze. Wygodniej jednak częściej zmieniać klocki. Na szosie to może faktycznie nie problem, bo się mało hamuje (poza takimi przełęczami jak Stelvio czy inne z dziesiątkami zakrętów).
Wydaje mi się, że metaliczne lepiej odprowadzają ciepło, a tarcze i tak długo starczają ;)

Offline Mężczyzna Cokeman

• Na forum od: 24.05.2013
jechałem w zeszłym roku w gorące sierpniowe lato jeździłem po Alpach na granicy Włoch i Szwajcarii, 30km w górę/dół w 8 dni. Zakrętów co nie miara.
Tarcze miałem CL900 180/160 klocki metaliczne shimano,
po wszystkim praktycznie niezużyte.
No ale w zasadzie zero deszczu, ale sakwy z tyłu wiec było co hamować.
W tym roku pośmigam na TRP z tarczami 2,3mm, klocki od TRP, ale to w zasadzie to samo co shimano.
Dam znać.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/

Moje nie miały przycisku "Mute". No i są dwukrotnie droższe ;P

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe

W mojej opinii wadą metalików jest gorsza modulacja (bardziej zero-jedynkowe hamowanie) oraz znacznie większa szansa na hałas podczas hamowania. Dlatego osobiście używam w szosie metalików zimą, gdy są gorsze warunki i klocki zauważalnie szybciej się zużywają. Natomiast wiosną na sezon letni zakładam klocki żywiczne, bo na nich hamuje mi się wygodniej.

Natomiast w MTB używam tylko metalików, bo np. przy błocie klocki żywiczne znikają w oczach. Oczywiście wyjdzie to nieco drożej niż żywiczne, ale konieczność zakładania klocków co 1000km to dla mnie jest nie do przyjęcia. A teorie, że przy metalikach szybciej się tarcze zużywają to są dość wątpliwe, moim zdaniem dużo prościej o problemy z hamulcami przy częstej zmianie klocków, bo przy cofaniu tłoków zawsze jest szansa na ich zapowietrzenie, już mi się to zdarzyło i to dzień przed zeszłorocznym RTP, z pozoru banalna operacja, a później na gwałt musiałem szukać serwisu,  a szosowe hamulce są trudniejsze do odpowietrzenia niż MTB, bo układ przewodu w klamkomanetce bardziej skomplikowany

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Kupiłam bilet PKP na zlot.

• niech tak się stanie
No tak, ale dzisiaj otworzył się slot sprzedaży na czwartek przed zlotem. Rozumiem, że jedziesz dzień wcześniej?

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży

Zainspirowałaś mnie też kupiłem ;)
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy