Autor Wątek: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?  (Przeczytany 1128500 razy)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Odp: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?
« 18 Wrz 2012, 17:05 »
postanowiłem poszukać najbardziej "górzystej" pętli około stukilometrowej jaką da się zrobić w moich płaskich okolicach. może metrów za dużo nie wyjdzie, ale da się stworzyć dość pofalowane wykresy ;-)

pętla musi być idealna, czyli bez wielokrotnego przejeżdżania tym samym odcinkiem, z wyjątkiem samego Torunia. pomiary robię moim loggerem - nie jest to sprzęt z najwyższej półki, ale wykresy wydają się dość rozsądne.

dziś udało się wykręcić 105 km i 409 metrów, co jest wynikiem dość przyzwoitym jak na te rejony. logger trochę przekłamał najwyższe punkty trasy o około 15-20 metrów. najniższe zresztą też, wykres od mniej więcej 30 km powinien cały być około 15-20 metrów "w dół".

kolejne testy wkrótce, mam jeszcze inne typy, gdzie może się trochę metrów uciułać i może wyjdzie więcej :P
« Ostatnia zmiana: 18 Wrz 2012, 17:17 olo »
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 18 Wrz 2012, 19:50 »
postanowiłem poszukać najbardziej "górzystej" pętli około stukilometrowej jaką da się zrobić w moich płaskich okolicach.
dziś udało się wykręcić 105 km i 409 metrów, co jest wynikiem dość przyzwoitym jak na te rejony.

No to rzeczywiście płasko tam u Ciebie. Na Kaszubach przy odrobinie wysiłku daje się ułożyć wycieczki (po szosach) z tysiącem metrów przewyższeń na 100 km. A i bez specjalnych starań zwykle nie chce mi wyjść mniej niż 800 m na 100 km.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 18 Wrz 2012, 20:04 »
no bo tu jest generalnie równina, a wszelkie ewentualnie nierówności terenu na dzisiejszej trasie wynikają z obecności Wisły. Nie ma tu żadnych pagórków tak jak na Kaszubach. Ale są rejony w Polsce gdzie i o 400 metrów po asfalcie jest ciężko [pozdro Yoshko :P]

aczkolwiek będę jeszcze próbował zmierzyć kilka tras na wschód od Torunia, bo w tamtym kierunku zaczynają się małe pagóreczki, jest też sporo jezior - w końcu to tereny pojezierza chełmińsko - dobrzyńskiego. na Dylewską Górę [312 mnpm] mam niestety aż 120 km, więc pętelki nie da się zrobić ;p

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 18 Wrz 2012, 20:10 »
:D
Sobotnie gminobranie do Warszawy - 200 km - 230m ;)

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 23.02.2010
« 19 Wrz 2012, 10:33 »
Co prawda nie dzisiaj tylko wczoraj, ale przejechałem swoje pierwsze 200km Zabrze-Wrocław zaliczając parę pięknych przełajów :)
Chyba zacznę jednak zbierać te gminy hehe.

Offline Mężczyzna roweras

• Nabijacz kilometrów :)
  • Miasto: Szczekociny
  • Na forum od: 01.09.2011
« 19 Wrz 2012, 16:05 »
Kolejny tydzień do szkoły przemieszczam się składakiem :)

No i ostatnio pojeździłem sobie mniejszym góralem, który 5 lat temu służył mi do wycieczek. Co z tego, że opona z tyłu jajkowata i rower skaka jak zajączek ;D I że łańcuch wyciągnięty i na zębach przeskakuje ;D Ważne, że jedzie ;D

No i rower siostry też wyremontowany :) Nowa linka przerzutki, nowiutkie opony i wycentrowane koła. Wszystko u znajomego :)

Edit : zauważyłem, że te nowe opony to slicki :) Pojechałem na jazdę próbną - po asfalcie jedzie się bardzo miękko i nie słychać w ogóle buczenia :)
« Ostatnia zmiana: 19 Wrz 2012, 18:35 roweras »

Bitels

• Gość
« 19 Wrz 2012, 20:06 »

Edit : zauważyłem, że te nowe opony to slicki :) Pojechałem na jazdę próbną - po asfalcie jedzie się bardzo miękko i nie słychać w ogóle buczenia :)

Nie słuchać buczenia? To źle. Jak opony nie buczą to znaczy, że nie jedziesz rowerem ;D

« 19 Wrz 2012, 21:06 »

Nie słuchać buczenia? To źle. Jak opony nie buczą to znaczy, że nie jedziesz rowerem ;D

Chodzi o dźwięk wydawany przez opony :D Takie bzyyyyy ;D Ale teraz można LATAĆ ;)

Offline Mężczyzna Marek3105

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 04.06.2012
« 19 Wrz 2012, 21:11 »
no bo tu jest generalnie równina, a wszelkie ewentualnie nierówności terenu na dzisiejszej trasie wynikają z obecności Wisły. Nie ma tu żadnych pagórków tak jak na Kaszubach. Ale są rejony w Polsce gdzie i o 400 metrów po asfalcie jest ciężko [pozdro Yoshko :P]

aczkolwiek będę jeszcze próbował zmierzyć kilka tras na wschód od Torunia, bo w tamtym kierunku zaczynają się małe pagóreczki, jest też sporo jezior - w końcu to tereny pojezierza chełmińsko - dobrzyńskiego. na Dylewską Górę [312 mnpm] mam niestety aż 120 km, więc pętelki nie da się zrobić ;p

Pętla: Toruń - trasa 80 - skręt na Łążyn przez Zarośle Cienkie - z Łążyna na Skłudzewo - pętla w Skłudzewie - Zławieś Mała - wyjazd na 80 i z powrotem do Torunia
Dwa spore (jak na nasze warunki) podjazdy, cała trasa ponad 60km, wg Google Earth ponad 360m.

Bitels

• Gość
« 19 Wrz 2012, 21:16 »

Chodzi o dźwięk wydawany przez opony :D Takie bzyyyyy ;D Ale teraz można LATAĆ ;)

Chyba uważasz mnie za jakiegoś przygłupa ;D skoro myślisz, że nie wiem co to znaczy bzyyyy wydawane przez opony. Ehh Roweras, roweras... jak tak piszesz to czasem myślę, że jeździsz na hulajnodze, a nie na rowerze :)

Dobra, Peace

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 19 Wrz 2012, 21:39 »
Pętla: Toruń - trasa 80 - skręt na Łążyn przez Zarośle Cienkie - z Łążyna na Skłudzewo - pętla w Skłudzewie - Zławieś Mała - wyjazd na 80 i z powrotem do Torunia
Dwa spore (jak na nasze warunki) podjazdy, cała trasa ponad 60km, wg Google Earth ponad 360m.

google earth kłamią niestety ;-)

znam te podjazdy i nimi jechałem, ale lepszy od nich jest podjazd pod Unisław z Czarży :P

o taką pętelkę zrobiłem: http://www.gpsies.com/map.do?fileId=rtzmbxhqxtdmqndc

« 19 Wrz 2012, 22:08 »
Cytat: Bitels

Chyba uważasz mnie za jakiegoś przygłupa ;D

Nigdy się nad tym nie zastanawiałem ;D

Cytat: Bitels
jak tak piszesz to czasem myślę, że jeździsz na hulajnodze, a nie na rowerze

Na szczęście nigdy nie jeździłem na tym sprzęcie. To dla dzieciuf ;D

Offline Mężczyzna Susiedka

• Miasto: Stuttgart
  • Na forum od: 03.09.2010
« 20 Wrz 2012, 23:56 »
Ja dzisiaj rowerkiem z pracy do domu. Wyjechałem i trochę schodziło powietrze przy wentylu, ale myślałem, że się uleży, dociśnie, i te 50 km do domu dojadę. Nie udało się, schodziło za bardzo. Zaliczyłem wizytę w sklepie po drodze, wymiana dętki i opony, bo szkoda dawać nową dętkę do zjechanej opony. Zimno się zrobiło, a przecież jeszcze w zeszłym tygodniu mocno ciepło było, trzeba już z czapką jeździć wieczorem.  :o

Offline Kobieta Glizdawka

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 13.07.2011
« 21 Wrz 2012, 10:43 »
Ja dziś testowała zakupione wczoraj w Lidlu długie spodnie rowerowe z softshell-u. Na dzisiejszy chłodny poranek były w sam raz.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 21 Wrz 2012, 19:25 »
ano z deka zimno Susiedka... dziś przy 3-4 stopniach wycisnęliśmy z Workiem_foliowym 180km ;) Pierwszy dłuższy wypad od BBT...

http://waxmund.bikestats.pl/815572,Gminy.html

Przy okazji przekroczone 10 000km w tym roku  8)
« Ostatnia zmiana: 21 Wrz 2012, 19:43 Waxmund »
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum