Autor Wątek: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?  (Przeczytany 1128752 razy)

Offline Kobieta kolibereq

• Miasto: Śląsk
  • Na forum od: 07.02.2013
Odp: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?
« 24 Lut 2013, 11:18 »
Możesz mi jakiś na klapę polecić?
Nie chodzę, jeżdżę, chyba zostanę listonoszem...

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 24 Lut 2013, 12:02 »
Ja się wykosztowałem na montaż haka do samochodu i kupiłem porządny bagażnik na hak (nie thule ale godny zaufania).
Powiem, że jest to bardzo wygodne: 3 rowerki się mieszczą, wciskam guzik i cały uchwyt odchyla się i można korzystać z bagażnika w samochodzie. O coś takiego: http://www.esklep.anpetro.pl/files/11439-bagaznik-rowerowy-na-hak-podwojny-odchylany-carlo-plus%5B2%5D.jpg ale inna firma.
Światła ma, miejsce na tablicę jest (zrobione kilka tys km z wyrysowaną markerem tablicą i nikt się nie czepiał). Po zdjęciu rowerów, odpięciu i złożeniu mieści się do bagażnika średniej wielkości osobówki. Testowałem też inne uchwyty(te na dach też) i ten jest najwygodniejszy. Zdecydowanie wart inwestycji.

Offline Kobieta kolibereq

• Miasto: Śląsk
  • Na forum od: 07.02.2013
« 24 Lut 2013, 12:35 »
No to ja się dziś znów rozejrzę :) na priva Was pomęczę.
Nie chodzę, jeżdżę, chyba zostanę listonoszem...

Offline Mężczyzna obserwathor

• Miasto: Rybnik
  • Na forum od: 19.02.2012
« 24 Lut 2013, 15:33 »
Ja się wykosztowałem na montaż haka do samochodu i kupiłem porządny bagażnik na hak (...).
Światła ma, miejsce na tablicę jest (zrobione kilka tys km z wyrysowaną markerem tablicą i nikt się nie czepiał). Po zdjęciu rowerów, odpięciu i złożeniu mieści się do bagażnika średniej wielkości osobówki. Testowałem też inne uchwyty(te na dach też) i ten jest najwygodniejszy. Zdecydowanie wart inwestycji.
fajnie,że jesteś zadowolony i nie miałeś żadnych przebojów z policją,bo nasze prawo daje dosyć duże pole do interpretacji przepisów i jak trafi się na upierdliwego służbistę,to są jaja,oczywiście normalni policjanci nie robią problemów,bo wiedzą,że jest dziura prawna
post wysłany z  komórki -  na węgiel™

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 24 Lut 2013, 23:21 »
Ja mam tego podlinkowanego Thule 970. Ogólnie bardzo fajny bagażnik, problemem była dodatkowo zakupiona poprzeczka do wieszania damek (a w zasadzie nie dodatkowo, tylko komplet za 200 zł). Ostatecznie rower został odwrócony do góry kołami i tak powieszony, było o wiele stabilniej, poprzeczka jest jakby... nie od tej firmy ;) Przy mocnym skręcaniu troszkę wyprostowały się haki ;) Ale co do samego bagażnika, to złego słowa nie mogę powiedzieć - można mocować pod różnymi kątami. Oczywiście występuje jeden problem - rowery zasłaniają tablicę. Do tego dobrze sprawuje się taki zestawik do bagażników z decathlonu - światła pozycyjne, stop, kierunkowskazy i pomiędzy tym tablica. Nie słyszałem, żeby to było zabronione? (Nie trzecia tablica, tylko normalna?). Czołem.

Offline Drzewo

• Miasto:
« 24 Lut 2013, 23:40 »
Nie słyszałem, żeby to było zabronione? (Nie trzecia tablica, tylko normalna?).

A skąd weźmiesz normalną tablicę na taki bagażnik? Z samochodu zdjąć nie możesz, a trzeciej Ci nie wyrobią.

Offline Mężczyzna oszej

« 24 Lut 2013, 23:44 »
Skoro mówisz, że nie wolno, to w takim razie jak wolno ;)? Podrabiać tablicy też nie wolno. We Francji przyczepiają normalną, tylną. W Polsce pytałem kilku policjantów i twierdzili, że lepiej niż zasłonić jest przyczepić z tyłu. Nie wszyscy, co prawda, ale tak mówili..

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 24 Lut 2013, 23:55 »
Skoro mówisz, że nie wolno, to w takim razie jak wolno ;)?

W zasadzie jak chcesz przewozić rower samochodem to według polskiego prawa zostają Ci tylko 2 możliwości: w samochodzie lub na dachu.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Drzewo

• Miasto:
« 24 Lut 2013, 23:55 »
Powiem tak: ja to się tym nie przejmuję. Przepisałem numer samochodu markerem i nie mam z tym problemu.

Natomiast jeśli ktoś chce zagłębić temat to może się okazać, że podrabianie tablic jest nielegalne (i takich zrobionych na kartonie markerem i takich aluminiowych kupionych na allegro), że samochód musi być wyposażony w 2 tablice przykręcone w odpowiednich miejscach, że dorobienie 3 tablicy w sytuacji kiedy 2 pozostałe nie zostały skradzione/zniszczone/uszkodzone i są w użyciu legalnie nie jest.

Nie wiem czy bagażnik rowerowy da się zarejestrować jako przyczepę, bo ta musi mieć chyba koła...

Polskie prawo zwyczajnie nie przewiduje jeszcze takiej sytuacji, że rowerzysta chce przykręcić swój rower do samochodu w najlepszym do tego celu miejscu (ekonomiczne, bezpieczne, wygodne) i pojechać w góry. Rower na dachu gwiżdże i trochę nas ogranicza, a do mało którego osobowego samochodu zmieszczą się 3 rowery i 3 osoby

Offline Mężczyzna oszej

« 25 Lut 2013, 00:00 »
Ja też się tym nie przejmuję, zapytałem z ciekawości ;)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 25 Lut 2013, 00:19 »
Hmm, kiedyś wyrabiali trzecią tablicę, ale to pewnie stare dzieje (jeszcze czarne blachy) :D

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna welocyped

• Na forum od: 20.02.2013
« 25 Lut 2013, 00:46 »
A gdy rowery są drogie.., w przypadku stłuczki.., ubezpieczenie???
Rower na dachu jest najbezpieczniejszy.

Offline Mężczyzna oszej

« 25 Lut 2013, 00:49 »
No, to już akurat nie temat na takie dywagacje, ja akurat uważam inaczej ;)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 25 Lut 2013, 00:51 »
Nooo...
Kolega, wyjeżdżając przed świtem z takim drogim rowerem na dachu, zahaczył o oberwany przewód telekomunikacyjny no i nastąpiła tzw "szkoda całkowita"

Offline Mężczyzna welocyped

• Na forum od: 20.02.2013
« 25 Lut 2013, 01:01 »
Nic to; właśnie sobie uświadomiłem, że do McDrive podjechać nie można  ;)
Trzeba by też rozpiąć czujniki cofania.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum