Autor Wątek: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?  (Przeczytany 1129271 razy)

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Odp: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?
« 10 Gru 2013, 23:41 »
W zatrzaskach zawsze stracisz chwilę na wpięcie nogi...

Prawda. Ale niewiele, mam takie pół-platformy wiec wpinam się już pedałując. A potem przyspieszenie przy ciagnieciu mi to rekompensuje, przynajmniej moralnie :-)

A moze to zwyczajny syndrom nowego sprzetu - własny mózg okłamuje mnie że wydatek miał sens ?  ;D

[edit]

Sprawdziłem sobie poranny wykres z mojej codziennej trasy dom>praca i na najwiekszej "górce" zrobiłem swój drugi najlepszy czas. Najwidoczniej ciało też mnie okłamuje... ;D

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 11 Gru 2013, 00:16 »
Zgaduję, że to syndrom nowego sprzętu. Jak mi nowy rower w łapy wpadnie, to zawsze na nim cisnę jak głupi.... ;) Ciekaw jestem obiektywnego porównania, ale o takie będzie bardzo ciężko.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 11 Gru 2013, 00:52 »
Obiektywnie to się chyba nie da... No chyba że z jakimś miernikiem mocy.

A sam próbowałeś?

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 11 Gru 2013, 10:27 »
Codziennie jadąc do pracy robię sobie w 2-3 bezpiecznych miejscach sprincik, taki po 600-900m, gdzie daje z siebie (prawie) wszystko :-)

Od kiedy mam SPDy, czyli wczoraj i dzisiaj, pobiłem swoje rekordy 2 razy. I to na trasie którą jechałem z 500 razy :-)

http://www.strava.com/segments/3849300

http://www.strava.com/segments/swords-rd-sprint-4923740

Nie wiem na ile to obiektywne, ale dzisiaj nawet sie specjalnie nie zdyszałem.  :o

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 11 Gru 2013, 12:43 »
Hm, ciekawe ;)

Mi wychodzi na to, że zawsze startując na wyścigach czy ze świateł z jakimiś napinaczami w zatrzaskach, sam start mam zdecydowanie lepszy, i muszę czekać aż się ludzie powpinają ;) A to się pedał przekręci, a to nie wepnie od razu. Mówimy o normalnym użytkowaniu, a nie skupianiu się na tym, żeby się optymalnie wpiąć. W platformach po prostu nie ma tego problemu ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 11 Gru 2013, 13:00 »
Myślałem dzisiaj o tym wpinaniu i rzeczywiście, traci się kilka sekund jak się nie uda wkliknąć od razu. Ale ogólna wydajność jazdy, przynajmniej w moim przypadku, rekompensuje to.

Niewystarczająco myślałem za to o wypinaniu i na jednych światłach taksówkarze z tyłu mieli niezły rechot, jak się podnosiłem z chodnika ;D

Ból stłuczonego kolana przenosi w takie beztroskie podwórkowe dzieciństwo. Coś jak ciastko Prousta.  :)

Offline Mężczyzna Misiek91

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 20.07.2013
« 11 Gru 2013, 19:25 »
zarejestrowałem się wczoraj w zbieraj gminy i od samego rana klikałem zaliczone. Gdzie nie spojrzę to mam teraz przed oczami wielką mapę!  ;D nawet jak patrze w lustro...

Offline Mężczyzna faja

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2013
« 11 Gru 2013, 20:11 »
Właśnie wróciłem do domu po zrobieniu 30 km po mieście rodzinnym. Fajnie się jechało bo ścieżki pustawe - brak rowerzystów rekreacyjnych. Właśnie "pękło" 7000 km przejechane w tym roku.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 11 Gru 2013, 20:35 »
Z drugiej strony w zwyklych butach masz nacisk na konkretne miejsce stopy, poniewaz podeszwa jest miekka. W SPDach podeszwa jest bardzo sztywna i nie uciska tak miejscowo.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 11 Gru 2013, 20:52 »
można po prostu jeździć w butach SPD, ale bez bloków i na platformach. sporo osób tak praktykuje. buty są wygodne, podeszwy bardzo sztywne, a jednocześnie bez tych głupich i niepotrzebnych zatrzasków  ;D
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
« 11 Gru 2013, 21:02 »
No tak, wymyślono nawet pedały dwustronne. Jak stopa zaczyna boleć pod wpływem punktowego nacisku, zawsze można się przerzucić na drugą, płaską stronę  :)
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 11 Gru 2013, 21:06 »
Moze i racja, zobacze na dluzszych trasach. Ale chlopaki z Audaxa Ireland niemal wszyscy jezdza w zatrzaskach i mocno je sobie chwala.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 11 Gru 2013, 21:11 »
Ale chlopaki z Audaxa Ireland niemal wszyscy jezdza w zatrzaskach i mocno je sobie chwala.

większość osób na tym forum w nich jeździ, większość w MRDP, BBtour etc. a mimo to wciąż są tacy którzy jeżdżą na platformach a osiągnięciami nie odstają, baa, niektórzy - jak np Wax - to ścisła czołówka.

dyskusja nad spdkami to typowy spór akademicki - dają coś, czy nie dają, jak tak to co, kiedy i komu. a może po prostu to taka moda i wielu jeździ żeby "być pro" i sobie dopowiada jak jest świetnie? chyba wiele stron postów na ten temat zostało na forum zapisane i spór rozstrzygnięty nie został ;-)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum