Autor Wątek: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?  (Przeczytany 1235638 razy)

jendrzych

• Gość
Odp: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?
« 28 Gru 2014, 19:37 »
Pośpieszne trzydzieści kilometrów objazdu gminy celem analizy cech i funkcji istniejącej zabudowy - ostatniego w ramach kontraktu na rok 2014...
Mróz ścisnął i skuł wielkopolskie piachy i błocka. Choćby dlatego lubię tę porę roku - zwykłym crossem można komfortowo jechać w miejscach zazwyczaj niedostępnych nawet dla grubokołych bicyklów.

Offline Kobieta Jelona

• Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 26.12.2013
    • Jakość to będzie blog
« 28 Gru 2014, 19:43 »
Dzisiejszą jazdą na dystansie 71,8 km zakończyłem bieżący sezon. Mróz był tęgi. Wzięcie płynu w bidonie było przejawem nadmiernego optymizmu. Teraz soczek rozmraża się w ciepłym miejscu. Sezon był rekordowy jeśli chodzi o przejechany dystans, jednak paradoksalnie dość słaby pod względem kondycyjnym.

Jakie rejony?

Mi cały sok pomidorowy zamarzł. Ale będzie na jutro :P

Ja dziś kończę ten rok kawałkiem trasy MRDP, 32km w -10st,  z dość sporym odmrożeniem na udzie. To był owocny rok ;)

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 28 Gru 2014, 21:56 »
Wyjęłam łapawice z szafy, użyłam ich i zmarzłam w nich przy temperaturze ok 0 do -1 stopnia. Brawa dla mnie. Wracając już nie zmarzłam.

Offline Mężczyzna siendziaty

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 04.02.2014
« 29 Gru 2014, 00:04 »
Opasty polerskiej (oczywiście niezbyt ostrej).

Której używasz do szkła/pleksi etc? Białej? Ja do ramy i obręczy to zielonej.

Dzisiaj 45 km po okolicy. Trochę powiało na otwartym terenie i niestety kolana i stopy zmarzły. Thermogacie + długie spodnie rowerowe z lidla niestety przy wietrze nie zdały egzaminu, kolano przemarznięte. Podobnie jak buty Shimano M064 z wkładką aluminiową + dwie pary skarpet + Accent Thermal, stopy przemarzły. Trzeba coś zmienić bo jazda momentami nieprzyjemna.

Offline Mężczyzna RODDOS

• Odwiedzone miejscowości: 16 358
  • Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 25.02.2013
« 29 Gru 2014, 08:41 »
Dzisiejszą jazdą na dystansie 71,8 km zakończyłem bieżący sezon. Mróz był tęgi. Wzięcie płynu w bidonie było przejawem nadmiernego optymizmu. Teraz soczek rozmraża się w ciepłym miejscu. Sezon był rekordowy jeśli chodzi o przejechany dystans, jednak paradoksalnie dość słaby pod względem kondycyjnym.

Jakie rejony?

Mi cały sok pomidorowy zamarzł. Ale będzie na jutro :P

Ja dziś kończę ten rok kawałkiem trasy MRDP, 32km w -10st,  z dość sporym odmrożeniem na udzie. To był owocny rok ;)

Pierwotnie chciałem jechać  do Środy Śl.  Warunki jednak zweryfikowały te zamierzenia. Co prawda ubrałem się jak niemiecki żołnierz pod Stalingradem, ale najsłabszym ogniwem były stopy. Przemarzłem potwornie. Buty SPD mają metalowe elementy, które wprost chłoną zimno. Na mrozie błyskawicznie przyjmują temperaturę otoczenia. Starałem się jeszcze przed wyjazdem jakoś zabezpieczyć: założyłem dwie pary skarpetek, a między nimi worki foliowe (bez osobistych przytyków…). Kiedyś sprawdziło się takie zabezpieczenie, ale tym razem zawiodło. Było jednak za zimno. W końcu jechałem z odpiętymi pedałami i to faktycznie pomogło. Do stóp wróciło krążenie. Taka jazda była wszakże dość pokraczna, bo buty ślizgały się po pedałach. Drogi wczoraj były przejezdne nawet dla mojej kolarzówki. Trochę śniegu zalegało na polach, ale na asfalcie poza miejscowymi oblodzeniami było zupełnie przyzwoicie. Po zweryfikowaniu trasy wyglądała ona jakoś tak: Świdnica-Żarów-Gościsław-Udanin-Goczałków Górny-Strzegom-Stanowice-Nowy Jaworów-Milikowice-Komorów-Witoszów Dolny-Burkatów-Świdnica. Koło Świdnicy trochę polawirowałem, bo czując bliskość domu, jakoś nabrałem większej chęci do jazdy.
Dziś jadąc do pracy do Wałbrzycha, zobaczyłem już całkiem zimową aurę. Drogi zawalone białym puchem, a śnieg cały czas pada, a więc dla mnie przerwa w rowerowaniu…

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 29 Gru 2014, 10:15 »
-5℃ w Dublinie to rzadkość: założyłem Schwalbe Snow Stud i pojeździłem po zamarzniętym parku sprawdzić jak sobie radzą.

Radzą sobie wyśmienicie, próbowałem kontrolowanego hamowania na różnych rodzajach lodu i dopiero na klasycznej szklance z warstwą wody robi się niebezpiecznie.

Nie przewidziałem tylko że mogą mi zamarznąć klamkomanetki, a z nimi hamulce  :o Dobrze ze przedni działał do końca. Na przyszłość spryskam je WD40 przed jazdą w takich warunkach.

Co do zimna, podwójne obszerne skarpety i rozsznurowane SPDy (no, nie do końca) dają radę: zmarzłem tylko w czubek dużego palca który przyciskał się do buta. Kluczem wydają się dobre krążenie i izolujące warstwy powietrza.

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
« 29 Gru 2014, 10:48 »
Tak samo zrobiłem na Islandii tylko w środku nie byla smycz, tylko moneta jakaś. Mocne porysowanie super zniwelowała folia.
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 29 Gru 2014, 16:49 »
Której używasz do szkła/pleksi etc? Białej? Ja do ramy i obręczy to zielonej.
Dokładnie takiej
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna yurek55

• 2015-11217; 2016-11305; 2017-12740 (Rapha500)
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.09.2013
    • Jurek rowerowy
« 29 Gru 2014, 19:11 »
Udało się wygonić lenia z dupy i przejechać marne 33km. Grudzień będzie najgorszym miesiącem tego roku. Tak to jest, jak się spocznie na laurach.

Woda przelała się na ddr i zamarzła tworząc zdradziecką ślizgawkę pod warstwą śniegu. Dziś jednak gleby uniknąłem.

Rower to dziwny pojazd, jego pasażer jest jednocześnie jego silnikiem.
"Drzwi mego domu to magiczna furtka między krainą lenia a rowerem" - eranis

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 31 Gru 2014, 00:11 »
Trochę nocnej jazdy - 36 km przy -14 st. (poza Krakowem może nawet trochę chłodniej). Odczuwalnie było nawet ciepło, tylko te dłonie i stopy.. W bidonie mało wody, a dużo lodu.

Rower sprawny, tylko zapomniałem o lakierze i odkręcił się przedni błotnik razem z mocowaniem do lampki :P
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
Też podsumowałem wszystkie przebiegi zapisane przy pomocy współczenych urządzeń pomiarowych. Wyszło 0,1854K. Był jeszcze kilka przebiegów nieudokumentowanych: po bułki i sprawunki, ale kto by to chciał czytać....
Nastrój Noworoczny.... Lista Wszechczasów w radiu.
Wszystkiego naj w najpięknieszym dniu do jazdy rowerem. Samochodów prawie wcale na ulicach i drogach.
THE END....
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Wydzieliłam wątek o podsumowaniach 2014, dział ten sam. Zapraszam (na zachętę powiem tylko, że wypowiedziała się tam już Kot i pięknie błyszczą inni).
Kupiliśmy nowe rowery, wczoraj byliśmy na przymiarce, przełożyliśmy Brooksy na nowy sprzęt. Córka dostała nowe siodełko. Jutro odbieramy rowery i jedziemy się ich uczyć :D To co dzieje się na kierownicy jest dla mnie kosmosem, już tych rozwiązań nie lubię, ale Sumdetective kategorycznie nakazał dać temu co najmniej 500 km i szansę.
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna MarqoBiker

• http://za-miedza.pl/
  • Miasto: Stalowa Wola
  • Na forum od: 16.01.2013
    • [URL=https://imageshack.com/i/0lrcroj][IMG]http://imagizer.imageshack.us/v2/280x200q90/21/rcro.jpg[/IMG][/URL]
Wczoraj 36 km po śniegu, dziś było podobny plan lecz śniegu jakby mniej a za to wszędzie lodowisko więc odpuściłem .

Offline Mężczyzna brodacz

• Miasto: Legionowo
  • Na forum od: 06.06.2013
Z racji ze sylwestra przespałem (podobnie jak w poprzednich latach) dziś zaszalałem 60 km. Właśnie przejrzałem zdjęcia z tegorocznych wyjazdów i wybrałem jedno które wydało mi się najciekawsze :)
Ortografia? A co to?

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat