Autor Wątek: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?  (Przeczytany 1235643 razy)

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
1 stycznia założyłem konto na Bikestats.

A ja odwrotnie - z końcem roku przestałem tam wpisywać jazdy.
Ciekawy jestem, czy wytrwam. Na razie nie boli, nie tęsknię.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
uuu szkoda. Wprawdzie i tak wszystkie swoje relacje wrzucasz na bloga, na którego i tak zaglądam, ale fajnie jest porównywać swój pokonany dystans ze znajomymi. Może zmienisz zdanie ;-)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
Dystans będzie na stravie.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
Strava mnie z kolei w ogóle nie przekonuje i praktycznie tam nie zaglądam, jest zbyt "nowoczesna" i przez to mniej intuicyjna. Dużo bardziej wolę te stare, proste formy.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Jak stary bikestats sprzed zmian (2007r.)

Postępu nie oszukasz więc i Ciebie dopadnie

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
Dla mnie to nie jest postęp, tylko uleganie trendom, ukierunkowanie na użytkowników urządzeń dotykowych. Z mojej perspektywy wszystkie te kafelki, wysuwane menu, grafiki błyszczące guziki to utrudnienie a nie przyjazny interfejs.

Dlatego akurat bikestats cenię za to, że jego właściciel za bardzo nad nim nie pracuje i go nie rozwija. I jest na taki typ stron czy serwisów duży popyt, bo prostota często jest wielkim atutem. Świadczy o tym chociażby windowsowy notatnik, którego wiele osób używa do prostych celów, pomimo że Word jest tak bardzo rozwiniętym edytorem tekstowym.

Niestety teraz wszystkie serwisy idą w tą stronę i masz rację, że nie da się tego uniknąć. Z dzienników treningowych, które nie popsuły się przez te nowinki używam jeszcze run loga, który dla mnie świetnie się spisuje jako taki klasyczny dzienniczek treningowy. http://run-log.com/calendar/kompocisko

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Świadczy o tym chociażby windowsowy notatnik, którego wiele osób używa do prostych celów,
:D Chyba najgorszy przykład wybrałeś. Jeden z lepszych przypadków totalnego chłamu, który napisano "na odwal się". Spróbuj otworzyć nim większy plik, nawet do tego się nie nada, bo to cudo wczytuje plik "znak po znaku".

A niech ewoluują te interfejsy, niech schrzanią wszystko. Otworzę to w linksie/lynxie i będzie po staremu :D

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
Chyba najgorszy przykład wybrałeś. Jeden z lepszych przypadków totalnego chłamu, który napisano "na odwal się". Spróbuj otworzyć nim większy plik, nawet do tego się nie nada, bo to cudo wczytuje plik "znak po znaku".

Mimo to ten chłam jest codziennie wykorzystywany przez wielu ludzi, do zapisywania drobnych rzeczy, kopiowania, wklejania. Musisz zdać sobie sprawę, że to że Ty i mały odsetek społeczeństwa korzysta z Linuxa nie oznacza, że inni w tak samo użytkują komputer, na takim poziomie wiedzy i umiejętności. Nigdy by mi nie przyszło do głowy by w notatniku otwierać jakieś wielkie pliki (bo niby co?). Ale do zapisywania na szybko drobnych informacji, notatek, drukowania krótkiego tekstu na własny użytek (np listy na zakupy), lub przekopiowywania czegoś ten program jest odpowiedni i uwierz, że wielu z niego korzysta. Z kolei dla mnie dzień, w którym na lapku zainstalowałem (z ciekawości) linuxa to dzień jednej wielkiej pomyłki. Korzystanie z kompa jest siedem razy bardziej upierdliwe a jeszcze mam problemy by to cudo techniki odinstalować ;-)

Także mam nadzieję, że jeżeli Blase się zajmie bikestatsem to tylko w ramach obecnego interfejsu i np uszczelni go przed spamem i nie zrobi totalnej rewolucji wzorem innych serwisów. Szkoda by było, bo to całkiem przyjazny serwis. Strava z kolei to dla mnie tylko bajer i jedyne co mi się tam podoba to segmenty, na których można wirtualnie rywalizować z innymi rowerzystami.

• blog podróżniczy
Nie, wcale nie namawiam do klepania w konsoli. Ino program, który napisano na odwal w early 90' nie został w niczym usprawniony. Jedyne usprawiedliwienie dla użytkowania go, to fakt, że jest "wbudowany" w windowsa. Jest setka zamienników, które nie mają problemów z odczytem dużych plików, wyborem kodowania, obsługą znaków nowej linii i jeszcze paroma innymi upierdliwościami.
Choćby notepad++

RDK

• Gość
Zostało mi do uzupełnienia tylko 14 wpisów z wyprawy do Włoch'11.

Dla mnie to nie jest postęp, tylko uleganie trendom, ukierunkowanie na użytkowników urządzeń dotykowych. Z mojej perspektywy wszystkie te kafelki, wysuwane menu, grafiki błyszczące guziki to utrudnienie a nie przyjazny interfejs.

Dokładnie tak samo myślę. ;)

• blog podróżniczy
"Edit - EOL Conversion -> tadam". Nie działa?

Offline Mężczyzna siendziaty

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 04.02.2014
Kolejny w tym roku wyjazd do pracy, nic szczególnego, zresztą to tylko kilka km. W nocy spadł śnieg, ale w końcu mamy zimę. Podjeżdżam pod fabrykę, a tu jak zwykle chodniki odśnieżone, parkingi dla samochodów odśnieżone, a z daleka widzę, że parkingu dla rowerów nikt nie ruszył. Baa nawet z łopatą się nie zbliżył, w końcu dla jednego oszołoma odśnieżać nie będą. Trudno. Podjeżdżam bliżej, a tu widzę to co na obrazku poniżej. Może nie odśnieżają, może i daszku/wiaty nie ma, a kto z Was ma podgrzewane miejsce parkingowe w pracy? Vivat trigeneracja! A właściwie to dzięki budzie trigeneracji stojącej obok i jej efektowi "ubocznemu" :)

• blog podróżniczy
Może warto wspomnieć czemu jest takie parcie na interfejsy stron www przyjazne urządzeniom dotykowym. Jest to spowodowane polityką google dotyczącą pozycjonowania stron w wyszukiwarce. Pokrótce, strony niespełniające warunków bycia "touchy", są pozycjonowane gorzej.
https://developers.google.com/speed/docs/insights/SizeTapTargetsAppropriately

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Przejechałem się łącznie 28km z młodym w przyczepce aby spędzić bardzo miłe popołudnie z Hindianą i Sumdetectivem oraz popodziwiać Dołsy Dwa.

British racing green robi bardzo dobre wrażenie na żywo, gospodarze jeszcze lepsze!  ;D

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Co dziś zrobiłeś/aś rowerowego?
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: