Autor Wątek: Jesienna Litwa.  (Przeczytany 5468 razy)

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
Odp: Jesienna Litwa.
« 4 Paź 2011, 15:03 »
Rafał, ja również gratuluję tak udanej wycieczki :) To, że miałeś mało bagażu, to jedno - pojechałeś w sumie tylko na trzy dni - ale spanie pod pałatką to dla mnie już prawie hardkor 8) Miałeś szczęście, że nie wiało i padało :D
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline m+k

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 06.09.2011
    • www.wyprawyrowerowe.zgora.pl
« 4 Paź 2011, 15:10 »
Przyłączam się do słów poprzednika. Pałatka o tej porze roku jak dla mnie to niezłe wyzwanie :)

Offline Mężczyzna maciekkk

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 29.05.2011
« 4 Paź 2011, 19:22 »
"śpiwór komf. 15 stopni" a temp. w nocy miałeś pewnie koło 10`C  ;)

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 4 Paź 2011, 21:08 »
Trochę chyba przesada z takim śpiworem na te porę roku? Przecież wiadomo, że mogą trafić się nawet przymrozki;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 4 Paź 2011, 21:18 »
Marta, czy Ty sobie wyobrażasz, że przed wyjazdem Rafał podszedł do swojej półki ze śpiworami i pomyślał : oj tam, wezmę ten na piętnaście stopni?

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 4 Paź 2011, 21:40 »
Dokładnie. Biorę co mam...dużego wyboru nie posiadam. Dokładnie JEDEN. ;)

Offline Mężczyzna salek

• Miasto: Górki
  • Na forum od: 29.08.2011
« 4 Paź 2011, 22:09 »
Marta, czy Ty sobie wyobrażasz, że przed wyjazdem Rafał podszedł do swojej półki ze śpiworami i pomyślał : oj tam, wezmę ten na piętnaście stopni?

Dobre :) Może by tak przyznawać - oprócz złotej szpachelki - tytuł Wujka Mistrza Ciętej Riposty? ;)

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 5 Paź 2011, 10:41 »
Rozumiem, ze ma sie jeden spiwor, mowie tylko ze o tej porze roku taki spiwor jest po prostu niewystarczajacy!
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 5 Paź 2011, 22:40 »
Rozumiem, ze ma sie jeden spiwor, mowie tylko ze o tej porze roku taki spiwor jest po prostu niewystarczajacy!

No i jak widać grubo się mylisz, bo fakty pokazują, że ten śpiwór, o tej porze roku wystarczył :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 5 Paź 2011, 23:03 »
Rafałowi wystarczył, a Marcie by nie wystarczył. Proste, nie;)
Jackowi tez by raczej nie wystarczył, a mi pewnie by wystarczył.
Możemy zrobić ankietę i sprawdzić jak to się ma statystycznie:P
Galerię zaraz obejrzę.
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 6 Paź 2011, 22:09 »
Co do stosunków polsko-litewskich, to bardzo mnie ciekawi jak to rzeczywiście wygląda. W Irlandii Litwini nie lubią Polaków (zasada ogólna, wiadomo, że łamana przez pojedyncze sympatyczne przypadki). Przyjechali tu przed nami, jeszcze przed wejściem do Unii. Kiedy fala polska wlała się na wyspę w 2004 czy 2005, Litwini już mówili nieźle po angielsku i otrzymywali wyższe stanowiska. W Polsce nie ma nienawiści do Litwy, wręcz przeciwnie, dobrze nam się kojarzy np Rzeczpospolita Obojga Narodów. Ale na neutralnym gruncie wyszła z nich jednak jakaś dziwna niechęć. Pracuję z Litwinką i mocno muszę uważać na każde słowo, które jakkolwiek zahacza o politykę czy historię, nawet stuprocentowo żartobliwe, bo ją po prostu takie konwersacje kosztują sporo nerwów...
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 6 Paź 2011, 22:36 »
to fakt. u mnie w pracy w Dublinie na dziale było 4 Litwinów [na których z pogardą mówiło się Ruskie] i 10 Polaków i wojna trwa w najlepsze. W kółko sprzeczki i kłótnie, złowrogie spojrzenia, zajmowanie najgorszego stanowiska 5 minut przed przerwą, tak aby zmieniający Litwin/Polak 2 godziny wykonywał najgorszą pracę. Największy zarzut Polaków wobec Litwinów jest taki, że są leniwi i niezbyt przykładają się do pracy. Może to zbieg okoliczności, ale licząc jeszcze dwóch Litwinów którzy pracowali kilka dni to tylko o jednym z nich nie mogę powiedzieć żeby był leniwi. Pozostała 5 tylko szukała okazji jakby się nie napracować. Jak na koniec dnia wszyscy sprzątaliśmy żeby ranna zmiana miała porządek to oni zawsze się ulatniali, przykładowo żeby wyrzucić worek ze smięciami. Litwini z kolei często mieli pretensję o swoisty wyścig szczurów i kombinatorstwo. Zdaję sobie sprawę, że może to być zbieg okoliczności, ale Litwini [przynajmniej ci pracujący w Irlandii] nie mają dobrej prasy wśród dużej części Polaków w Irlandii.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 6 Paź 2011, 22:42 »
Litwini maja takie powiedzenie: "Nie wyślemy wszystkich Polaków na Księżyc, wiec musimy z nimi żyć!" :P

Nie rozumiem skąd ta niechęć, przecież jasne jest że Wilno jest Polskie! :P

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 7 Paź 2011, 01:01 »
Ostatnie zdanie Wilka tłumaczyłoby trochę sytuację jaką mamy tu z Litwinami. Z żadnym chyba narodem nie drzemy tak kotów jak z nimi.
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
« 8 Paź 2011, 10:26 »
Z żadnym chyba narodem nie drzemy tak kotów jak z nimi.
W życiu na oczy Litwina nie widziałem.
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Tagi: litwa 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum