Autor Wątek: Interpretacje "przepisów" zdobywania gmin  (Przeczytany 53458 razy)

Offline Mężczyzna Cymmes

• Miasto: Bytom
  • Na forum od: 10.11.2011
Zgadzam się w 200% z tymi tablicami drogowymi to jest różnie. Dlatego najlepszą metodą wg mnie jest zaliczenie gminy dojeżdżając pod urząd gminy/miasta i wtedy nie ma najmniejszego problemu. Wiadomo również wtedy jadąc pod taki urząd, że na milion procent poruszamy się po terytorium danej gminy. Ja sobie takie kryterium dla zaliczenia gminy obrałem, tak samo jak to, że zdobywam je tylko za pomocą roweru bez użycia innych środków. Jak na razie trzymam się tego planu, ale nie wiem jak długo wytrwam w tym planie bo na chwilkę obecną mam 8 gmin zaliczonych więc jestem gminnym burako-amatorem dopiero ;-)
Podoba mi się to, że każdy może wyznaczyć sobie swoje kryteria zaliczania gmin.

Zdrowa rywalizacja i fair play!

Offline Mężczyzna ciman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 26.05.2009
Dlatego najlepszą metodą wg mnie jest zaliczenie gminy dojeżdżając pod urząd gminy/miasta i wtedy nie ma najmniejszego problemu. Wiadomo również wtedy jadąc pod taki urząd, że na milion procent poruszamy się po terytorium danej gminy.
Nie byłbym tego taki pewien. Np. urząd gminy Liw znajduje się w sąsiedniej gminie Węgrów :P

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Cymmes - przynajmniej masz poczucie humoru i stać Cię na autoironię. Tak trzymaj :D

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Tylko, że tymczasem - to wcale nie ma także pewności, że mapa z geoportalu jest 100% prawidłowa. Może to właśnie tabliczki stawiają na podstawie idealnie dokładnych map geodezyjnych?  :lol:

Bingo! Dlatego ja sobie ułatwiam życie: tabliczka z nazwą gminy lub granica wg geoportalu (zależy na co natrafię najpierw). Wpada więcej gmin :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
może tak, może nie. gdyby jednak w tym przypadku postawić tabliczkę w miejscu gdzie wg geoportalu zaczynała się gmina Babimost to kompletnie nie spełniałaby ona swojej podstawowej funkcji, czyli informacyjnej. Na środku skrzyżowania kierowcy raczej skupiają uwagę na inne rzeczy, zachowują szczególną ostrożność i po prostu przeoczyliby ją.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

rdklstr

• Gość
Mapy mają swoje błędy, więc 100% nie będzie nigdy, ale są pewniejsze niż takie tam tabliczki (np. tabliczka z nazwą mojej miejscowości stoi 1,5 km po minięciu pierwszych domów), a tam gdzie nie można zrobić czegoś idealnie, starać się robić tak, by błąd był jak najmniejszy. nawet geodeci z super dokładnymi przyrządami mają pewien margines, gdzie zaokrąglają, ważne by się mieścić w skali działania.

Co zaś można się przyczepić, jeśli chodzi o granice na mapie, to jest to ich aktualność, która zmienia się dla przynajmniej kilku miejscowości w ciągu roku.

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
O ile jest przy drodze tabliczka z granicą gminy, to traktuję to jako 100% "dowód". Nie będę dzielił włosa na czworo i głowił się, czy większy błąd popełnił geodeta czy ktoś, kto znak ustawiał. Jest wiele ciekawszych zajęć :D

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
Nowy (ja w każdym razie nigdy go nie widziałem) artykuł wiki, przydatny dla osób wjeżdżających do miejscowości będącymi siedzibami gmin (bądź właśnie do tych pozostałych nazwotwórczych).

http://pl.wikipedia.org/wiki/Gminy_o_nazwach_różniących_się_od_nazw_ich_siedzib

Edit.
Inny nowy artykuł, ten już może być użyteczny dla wszystkich.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Powiaty_i_gminy_o_identycznych_nazwach

« Ostatnia zmiana: 9 Gru 2011, 23:46 vilqu »

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Heh, ja na wyprawce wybrzeżem dotarłem do gminy Łeba niestandardowo, mianowicie wpychając do niej rower po plaży  - niewykluczone, że także opuszczając gminę rower był wypychany. Ponadto jest możliwe, że gminę Postomino także zdobyłem wprowadzając do niej rower - zależnie od tego, czy odcinek plaży którym biegnie granica był przejezdny, czy akurat w tym miejscu musiałem pchać.

Ze względu na ciągłość trasy, obydwa zaliczenia uznaję za słuszne, tym niemniej sytuacja jest dość precedensowa ;)

Bitels

• Gość
Witam szanownych klubowiczów.
Jako, ze zamierzam wstąpić do Waszego Zacnego Grona, mam pytanie.
W jaki sposób i czy trzeba udowodnić, że przejechało się przez daną gminę?
Czy wystarczy zrobić zdjęcie? A co z gminami, przez które przejeżdżało się bez aparatu?
Czy są jakieś sztywne wytyczne mówiące o udowodnieniu przejechania danej gminy, czy wszystko opiera się na uczciwości klubowiczów?

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
wszystko opiera się na uczciwości klubowiczów

Myślę, że nie inaczej. Przecież każdy zbiera te gminy dla siebie. Chyba.

Bitels

• Gość
Jasne, dzięki. Dziś wstąpię do Klubu, będzie motywacja do jazdy i może już niedługo dobiję do 100 gmin, niewiele już brakuje.

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
Dlatego dla mnie ranking nie ma wielkiego znaczenia. Zbieram je dla siebie - jak ktoś jest na 1 miejscu to jego osobista sprawa i jego osobisty "sukces" ;)
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Ja sobie zapisuje trasy na bikemap, żeby wiedzieć, którędy kiedyś tam jechałem. Dzięki temu można czasem wypatrzeć dawno przejechaną, a ominiętą w zapiskach gminę.
Kwestia dowodu, hmm, jest w twojej głowie. Bo to o motywację do dłuższej jazdy chodzi.

My home is where my bike is.

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
Zbieram je dla siebie - jak ktoś jest na 1 miejscu to jego osobista sprawa i jego osobisty "sukces"
Bardzo dziękuję :D
Witaj w klubie Bitels. Zdobywanie gmin dodaje motywacji do jazdy, pozwala odwiedzić ciekawe zakątki, zmusza do refleksji nad szarzyzną i bylejakością - cała paleta doznań. :D
Jeżeli uda mi się zaliczyć wszystkie gminy, będę mógł z czystym sumieniem powiedzieć, że zjeździłem na rowerze CAŁĄ POLSKĘ.
Na sołectwa i przysiółki namówić się nie dam. Życia braknie. :D
« Ostatnia zmiana: 31 Mar 2012, 11:36 transatlantyk »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum