Autor Wątek: Interpretacje "przepisów" zdobywania gmin  (Przeczytany 53456 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Na sołectwa i przysiółki namówić się nie dam. Życia braknie.
Za to gminy za granicą - czemu nie? :P

My home is where my bike is.

Bitels

• Gość
Witaj w klubie Bitels. Zdobywanie gmin dodaje motywacji do jazdy, pozwala odwiedzić ciekawe zakątki, zmusza do refleksji nad szarzyzną i bylejakością - cała paleta doznań. :D
Jeżeli uda mi się zaliczyć wszystkie gminy, będę mógł z czystym sumieniem powiedzieć, że zjeździłem na rowerze CAŁĄ POLSKĘ.
Dzięki Marek. Muszę się jakoś zmobilizować, bo w okolicach Łodzi jak dla mnie, nie ma zbyt wielu ciekawych terenów do zwiedzania, więc w ten sposób - zaliczając gminy zrealizuję swoje rowerowe postanowienia na ten rok :D

Offline Mężczyzna lukasz78

• Miasto: Варшава-Беляны
  • Na forum od: 09.11.2011
    • Moje rowerowanie
O tak, to zaliczanie gmin niesamowicie motywuje do jazdy, przynajmniej w moim przypadku. Jadę sobie przez jakieś pola któryś juz kilometr, krajobraz monotonny, pojawia się znużenie, ale kiedy sobie pomyslę, że po tej wycieczce odznaczę 5 czy 10 kolejnych gmin, to od razu chce mi się jechać  :)
http://lukasz78.bikestats.pl - moje rowerowanie

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
żeby taką gminę zaliczyć, wjeżdżalibyście do obu jej części czy wystarczy do jednej? ;)

https://maps.google.pl/maps?q=Brwin%C3%B3w+gmina&z=11

dużo jest takich gmin?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Wg moich reguł wystarczyłaby jedna część.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
do jednej starczy :P

PS. to jest ilo-styk?  ;D
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
dużo jest takich gmin?
Siadłem, sprawdziłem.

Znalazłem:
* gminy rozdzielone przez miasto: 20 (Bochnia, Chełmno, Grudziądz, Jarosław, Jasło, Jordanów, Koło, Leżajsk, Liw, Łowicz, Mielec, Mielec miasto, Ostrów Wlk, Pabianice, Przemyśl, Radomsko, Sochaczew, Tarnów, Włocławek, Włodawa)
* gminy po prostu rozdzielone: 8 (Brwinów, Chełmiec, Dobryszyce, Fabianki, Głogów, Ostrowice, Stargard Sz, Zamość).
* gminy z "poletkami": 13 (Dolsk, Gołcza, Głowaczów, Głusk, Jaworze, Jutrosin, Kowala, Kozienice, Magnuszew, Mierzęcice, Pilchowice, Świerardów Zd miasto, Żory miasto)

Szczególnie ciekawy jest Zamość: dodatkowy obszar wiejski "wcina" się w miasto (widać u wujka G)
Również ciekawie wygląda Mielec (miasto przeplata się z gminą wiejską, wujek tego nie pokazuje).
Co do "poletek", to nie wiem jaka jest prawda (wujek nie pokazuje, a nie mam czasu na sprawdzanie wszystkiego na geoportalu)

Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna TomiliDżons

• Miasto: okolice Żyradowa
  • Na forum od: 09.07.2012
Nie doszukałem się odpowiedzi, no chyba że ślepy jestem, ale czy jeśli jechałem drogą która stanowi idealną granicę między dwoma gminami,i z drogi-granicy nie zbaczałem to żadnej z tych gmin nie mogę odhaczyć jako zaliczonych? dobrze dedukuje?

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
To zależy od Ciebie :)

PS: Niemożliwe jest jechanie granica gminy :D

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Tak jak pisze Yoshko - tutaj na forum obowiązuje zasada, że każdy sobie sam określa szczegóły w "przepisach" zdobywania gmin. Robimy to wszystko każdy dla siebie, nic nie będziemy nikomu udowadniać. Masz mieć poczucie, że jesteś w porządku.

To zależy od Ciebie :)

PS: Niemożliwe jest jechanie granica gminy :D

Niby tak, ale w takim razie zjechanie z drogi na 2 metrowe pobocze powoduje że w danej gminie byłem, w związku z czym ilość zaliczonych gmnim powoli wzrasta:-P

http://zaliczgmine.pl/img/maps/map-933-s.png

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
Zawsze duch zdobywcy pragnie złapać jak najwięcej gmin ale czasami trzeba sobie ustalić sztywne granice. :D

Pokaż ta drogę

PS: Znaczek Zaliczgmine.pl wrzuć do podpisu :)

Chodzi o drogę nr 981(blisko skrzyżowania z droga nr 75), która stanowi granicę między gminą Krynica górska a gminą Łabowa, województwo oczywiście małopolskie, powiat nowosądecki:-)
Yoshko dzięki za radę:-)

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
TomiliDżons - bardzo Cię proszę, nie pisz więcej o Krynicy górskiej, bo czegoś takiego nie ma. Jest Krynica po prostu, ta prawdziwa, jedyna w swoim rodzaju i jest też Krynica Morska.
Na Krynicę ostatnio mówi się Krynica-Zdrój i tak też jest w papierach, ale to nie jest potrzebne, bo przecież rozumie się samo przez się. :D
To taka moja fobia - sorry :D

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
@Tomili, poniżej masz rzut na granice i sam zadecyduj, bo nie wiem jak jechałeś :D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum