Autor Wątek: Mały aparat fotograficzny  (Przeczytany 20772 razy)

Offline Mężczyzna ambi

• Miasto: Brwinów
  • Na forum od: 21.02.2010
Odp: Mały aparat fotograficzny
« 12 Kwi 2012, 20:20 »
Pojawiło się coś ciekawego w temacie kompaktów (do 1000zł) ? Jakie są największe wady HX5? I jak to jest z tym modułem GPS -- dużo baterii zżera, długo łapie 'fixa'?

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
« 12 Kwi 2012, 20:59 »
Jakie są największe wady HX5? I jak to jest z tym modułem GPS -- dużo baterii zżera, długo łapie 'fixa'?
Jak dla mnie największym potencjalnym problemem może być niezabezpieczone wejście, którym łączy się aparat z komputerem - może się zabrudzić.
Raz na miesiąc należy podpiąć aparat do komputera z dostępem do internetu i ponoć po tym zabiegu aparat szybciej lokalizuje swoje położenie. Co do zużycia baterii to nic nie mogę powiedzieć bo cały czas moduł GPS jest włączony i nawet nie mam pomysłu jak można by przetestować wpływ GPS-u na trwałość baterii.
Jeśli robię zdjęcia w miejscach położonych blisko siebie w niedużym odstępie czasowym to położenie jest lokalizowane natychmiast natomiast jeśli aparat zgubi sygnał, o czym informuje stosowną ikonką na wyświetlaczu, to zdarzało się, że aparat szukał sygnału nawet do ok. 2min.

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 26 Maj 2012, 14:39 »
Ciekawi mnie ten model:
Panasonic Lumix DMC-TZ20
Ma ktoś może?
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
  • Miasto: Ruda Śląska
  • Na forum od: 29.07.2011
« 26 Maj 2012, 18:48 »
jak mam być szczery to lepszej porady zaciągniesz na forach fotograficznych od których, aż internet pęka ;D
Zapraszam ===>

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 26 Maj 2012, 20:01 »
A ja raczej mam inne zdanie, większość for to o kant dupy rozbić, pseudofachowcy, wszystko im nie pasuje, każdy aparat porównują do tych za co najmniej 4cyfrowe sumy, i opiera się na tym "dołóż do... i będzie lepiej", po czym dokładasz, zakładasz nowy wątek, w którym jednak ten lepszy aparat też jest tak strasznie ciulowy, że nie wiadomo, po co się zastanawiało. Zero wyobraźni w konstruowaniu porównań, a do tego najwięcej osób wypowiadających się to Ci, którzy tego aparatu tak naprawdę nie mają. Że szumy się pojawiają przy niskim ISO. Że mały wyświetlacz. No a jaki ma być. Większy od aparatu?
Wiem, że ciężko jest rzetelnie ocenić aparat, jeśli ten, o który pytamy to np. jedyny. Co wtedy powiedzieć.. Że fajne ma tryby? Że polecam, bo mam? Niestety w tej kwestii chyba lepiej oddać się dobrym, sprawdzonym recenzjom, przynajmniej one mają jakąś skalę porównawczą...
Poza tym Freud pisał, czy ktoś ma, wiadomo, Freud lubi rozstrzygać różne kwestie w oparciu o naprawdę molekularne kwestie, i na pewno tu szybciej mu ktoś odpisze, niż na forum, gdzie przykładowo, dopiero się zarejestruje, a Ci, specmeni  odeślą łaskawie do wyszukiwarki, a na trzecie pytanie już nie odpowiedzą... A tu, może ktoś ma faktycznie, i jest w stanie podzielić się swoimi realnymi wrażeniami, a nie, widziałem na półce w sklepie i mogę powiedzieć Ci o aparacie wszystko.. Albo - "było, użyj wyszukiwarki", po czym wyszukujesz, a odpowiedzi na Twoją kwestię nie ma :D
Poza tym, rowerzyści często korzystają z aparatu w innych warunkach, niż ktoś, kto jedzie sobie na wczasy do hotelu i pstryknie fotkę na starówce jakiegoś miasta, i zrobi 20 zdjęć w idealnych warunkach, sam aparat nie jest przechowywany nocą w pomieszczeniu, tylko w namiocie, lub też na zewnątrz, a zdjęcia czasem robi się w pyle, niskich temperaturach, lub też wysokich, przy dużej wilgotności, itp, tu cała prawda o aparacie wychodzi na jaw, a nie w przypadku gostka, który kupił aparat na wyjazd do Ciechocinka do uzdrowiska (nic nie mam do Ciechocinka :P)...

PS. Oczywiście spotyka się wiele rzetelnych odpowiedzi, nie mówię, że nie ma, ale na tych forach jest taki przerób, że warto jednak zapytać też w takim miejscu, jak to, forum podróży rowerowych.

Offline Mężczyzna Freud

« 26 Maj 2012, 20:18 »
Oszej - lepiej tego nie mogłeś ująć :)
Wolałem się nie odzywać.
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 26 Maj 2012, 21:04 »
Przeczytaj post ze zrozumieniem, a potem zabierz się za dyskusję.

Offline Mężczyzna Freud

« 26 Maj 2012, 21:32 »
Podjazdy mówi, że ten aparat ma niedopuszczalne szumy.

Jedno pytanie do użytkownika i wszystko jasne ;) Na recenzje w internecie nie ma co liczyć.

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
« 26 Maj 2012, 22:26 »
jak na recenzje w necie nie ma co liczyć to weź wbij na youtube wpisz nazwe aparatu dopisz images/pictures. Wejdz na google i zrob to samo.
Masz mnóstwo porównań ogromnej liczby aparatu pod wszelakimi kątami. Popatrzysz na zdjęcia i zobaczysz czy jest szum przy takim a takim ISO czy go nie ma etc. :)

yoshko za 1650zł możesz kupić lustrzanke canona 1100D 18-55mm... kupiłem i sobie narazie chwalę :P
Zapraszam ===>

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 27 Maj 2012, 07:28 »
Ja tam bardzo dużo się z for dowiedziałem, chociażby to jest bardzo dobre: forum.olympusclub.pl

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 27 Maj 2012, 09:58 »
Na tle innych kompaktów seria tz Panasonica wypada całkiem nieźle.
Od zawsze posiadałem lustrzankę,obecnie Canona 300d i Minolte 7d oraz Panasonica tz1.
Ze względu na wygodę,wagę i rozmiar najczęściej na wyjazdach rowerowych używam właśnie Panasonica.Należy zaakceptować pewne mankamenty konstrukcji i przy tak małej matrycy nie wymagać cudów.Przy wyższych Iso można dopatrzeć się  szumów.W moim modelu do pełni zadowolenia brakuje trybów manualnych ale w tym modelu co pytasz już są.Aparat ma metalową konstrukcję co nie jest bez znaczenia przy naszych zastosowaniach i przy kompaktach nie często spotykane.Do zastosowań reportersko-pamiątkarsko-domowych wystarcza.
Sam mam zamiar zmienić mojego TZ1 na nowszego też z tej serii,jeżeli nic ze zepsuli będę zadowolony.
A może kup wysyłkowo,sprawdź co aparat oferuje,czy zaspokoi Twoje wymagania.
Jeżeli ni,to masz 10 dni na oddanie :)
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Freud

« 27 Maj 2012, 10:15 »
Żeby było jasne co do Panasonica:
niedopuszczalne szumy, o których pisał mi Podjazdy, są na niskim ISO.

Znalazłem już kilka opinii, które mówią o tym, że Panasonic robi fajny sprzęt ale tragedią jest właśnie ten szum.

Offline Mężczyzna zizu

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 11.01.2012
« 27 Maj 2012, 10:55 »
Chciałbym kupić aparat. Żaden ze mnie fotograf, szukam możliwie najprostszego aparatu, który cyknie kilka zdjęć i na których będzie można rozpoznać twarze :) Najrozsądniej moim zdaniem byłoby, gdybym kupił aparat na zwykłe paluszki. Próg cenowy dla wielu wyda się nieprawdopodobnie mały i większość uzna, że nawet nie warto, ale cóż zrobić. Na aparatach znam się jeszcze słabiej niż na rowerach.

W wielu testach i opiniach, prym w niskobudżetowych aparatach wiedzie ten aparat

http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfrowe/6.2404-canon_powershot_a810.1

Jetem już prawie pewny, że kupie właśnie ten aparat. Potrzebuję jeszcze od Was dobrego słowa, że nie jest taki zły :)

No, może jeszcze ten http://allegro.pl/kodak-z915-10mpx-hd-czarodziejskie-zdjecia-raty-i2356356297.html
« Ostatnia zmiana: 27 Maj 2012, 11:38 zizu1 »

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
« 27 Maj 2012, 11:45 »
znajomy ostatnio kupił chyba olimpusa za jakies 300zł i zdjęcia naprawdę tragiczne. Jakieś kropki na zdjęciach w dużej ilości, dziwne rozmycia etc...
Lepiej poogladaj fotki z tego aparatu na necie, żeby potem sie nie rozczarować.
Chociaż canon lub kodak nie powinien byc az tak tragiczny... :)
Zapraszam ===>

Offline Mężczyzna Popiel

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
« 27 Maj 2012, 11:59 »
Żeby było jasne co do Panasonica:
niedopuszczalne szumy, o których pisał mi Podjazdy, są na niskim ISO.

Znalazłem już kilka opinii, które mówią o tym, że Panasonic robi fajny sprzęt ale tragedią jest właśnie ten szum.

Osobiście lubię Canony ale chyba dlatego, że się do nich bardzo przyzwyczaiłem :)
Może coś takiego jak CANON PowerShot A1200 ale w stosunku do A810 jego jedyną przewagą jest wizjer więc robienie zdjęć przy ostrym słońcu nie powinno sprawiać problemów. Warto też pamiętać, że przy kompaktach więcej pixeli wcale nie musi oznaczać lepsza jakość zdjęć. Powodem jest mała matryca, która w większości kompaktów jest takiego samego rozmiaru a producent po prostu jako zabieg marketingowy dopakowuje do niej dodatkowe pixele co z kolei skutkuje większymi szumami.
Co do małych kompaktów to zerknął bym jeszcze na Fuji bo mają naprawdę dobre matryce i niezłe obiektywy.
Sam rozglądam się obecnie za jakimś małym kompaktem w niskiej cenie i tylko te dwie firmy biorę pod uwagę... no może jeszcze w rezerwie trzymam Nikona :)

znajomy ostatnio kupił chyba olimpusa za jakies 300zł i zdjęcia naprawdę tragiczne. Jakieś kropki na zdjęciach w dużej ilości, dziwne rozmycia etc...
Lepiej poogladaj fotki z tego aparatu na necie, żeby potem sie nie rozczarować.
Chociaż canon lub kodak nie powinien byc az tak tragiczny... :)

Olimpus ponoć bardzo się popsuł. Starsze modele kompaktów bardzo dobrze się spisywały a potem nie wiadomo czemu nastąpił jakiś regres jakościowy.
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum