Autor Wątek: Mały aparat fotograficzny  (Przeczytany 20771 razy)

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
  • Miasto: Ruda Śląska
  • Na forum od: 29.07.2011
Odp: Mały aparat fotograficzny
« 27 Maj 2012, 19:34 »
jak dla mnie fuji robią szitowe aparaty i lepiej zostać przy canon. Jednak co firma to firma.
Przymierzałem się swojego czasu do zkaupu fuji mega zooma i jak zobaczyłem jakość fotek to się przestraszyłem (aparat 1200zł ...)
Zapraszam ===>

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 27 Maj 2012, 19:40 »
jak dla mnie fuji robią szitowe aparaty i lepiej zostać przy canon. Jednak co firma to firma.
Przymierzałem się swojego czasu do zkaupu fuji mega zooma i jak zobaczyłem jakość fotek to się przestraszyłem (aparat 1200zł ...)
Hmm... trochę zbyt ogólnikowo,nie jest tak źle.Fuji robi całkiem przyzwoite aparaty w przeciwieństwie do Kodaka poruszonego kilka postów wyżej.Któryś model był nawet określanym wzorcowym w swojej klasie.
Obecnie Kodak to już myśl,konstrukcja,jakość i produkcja chińska.Właścicielem marki jest jakaś firma chińska nie licząca się na rynku sprzętu foto.
Nie wymagajmy od kompaktu jakości aparatu z dużą matrycą.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 27 Maj 2012, 21:11 »
Obecnie Kodak to już myśl,konstrukcja,jakość i produkcja chińska.Właścicielem marki jest jakaś firma chińska nie licząca się na rynku sprzętu foto.

A czy przypadkiem Kodak nie splajtował niedawno?
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 27 Maj 2012, 21:13 »
Jak splajtował to markę można było praktycznie za darmo kupić :)

Nadal za mną chodzi fuji x10, cena już poniżej 2k

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 27 Maj 2012, 22:15 »
Nie ma GPS - a jednak to całkiem fajny bajer :)
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 27 Maj 2012, 22:53 »

A czy przypadkiem Kodak nie splajtował niedawno?
Kodak złożył wniosek o upadłość i przedstawił plan  restrukturyzacji co nie jest jeszcze plajtą.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 28 Maj 2012, 00:39 »
A propos Panasonica:
Używam aparatu z serii TZ. Aktualnie TZ-7. Jest to dość specyficzny aparat ze względu na szerokie soczewki. Nie każdemu takie zdjęcia odpowiadają. Jeśli natomiast chcemy na zdjęciu uchwycić "więcej" i nie chcemy uciąć dachu kamienicy w wąskiej uliczce to taka idiotokamera na pewno nam się spodoba. Śmiesznie wychodzą twarze ludzi nieznajdujące się w centralnej części zdjęcia.

Oczywiście można popatrzeć na zdjęcia na stronie producenta i na stronach różnych "grup testingowych", ale trzeba pamiętać, że zdjęcia te najczęściej są robione przez zawodowych fotografów.

PS Polecam przeszukać photo.bikestats.eu i wyszukać zdjęcia robione konkretnym modelem aparatu. Sprawdzisz jak aparat sprawuje się w rękach przeciętnego rowerzysty (nie koniecznie profesjonalisty)

A i jeszcze: Zdjęcia czasem tracą na jakości po załadowaniu na serwer. To tyle.
Lumixom z optyką Leica (Leici?) na pewno nie można zarzucić złego wykonania. Znacznie szybciej postarzał się mój LZ5 niż TZ5 na którym praktycznie nie widać oznak zużycia... a mówimy o użytkowaniu okołorowerowym i turystycznym. O małpkach Canona mogę napisać tylko tyle, że kiedyś miałem(moja pierwsza cyfrówka, lekko ponad 3MPx) i ten zestarzał się najszybciej(starzenie= dostawanie się brudu do optyki, rysowanie i ścieranie się obudowy, problemy z silniczkiem).

Mój TZ jest na taki prostopadłościenny akumulatorek - wada i zaleta. Nie dokupię w kiosku baterii jak on padnie, ale za to ładuje się błyskawicznie i trzyma długo.
« Ostatnia zmiana: 28 Maj 2012, 00:47 LeśnyDziad »

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 28 Maj 2012, 10:15 »
Nie ma GPS - a jednak to całkiem fajny bajer :)

... jak komuś zależy, po wycieczce można przepuścić zdjęcia
przez Geosettera i już ma 'GPS w aparacie' :)

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna Freud

« 28 Maj 2012, 13:32 »
Można - tylko to też zajmuje czas :)
Ja wolę bawić się tym co jest stricte istotne - podziwianiem fotek, przypominaniem sobie jak to było i przeglądaniem trasy zamiast ustawianiem ich na trasie. Dla mnie to detal oszczędzający czas i dokumentujący za mnie miejsce zrobienia fotki :)
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 28 Maj 2012, 13:36 »
Z gpsem w aparacie też się będziesz bawił.

Offline Mężczyzna ciman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 26.05.2009
« 28 Maj 2012, 13:47 »
Można - tylko to też zajmuje czas :)
Ja wolę bawić się tym co jest stricte istotne - podziwianiem fotek, przypominaniem sobie jak to było i przeglądaniem trasy zamiast ustawianiem ich na trasie. Dla mnie to detal oszczędzający czas i dokumentujący za mnie miejsce zrobienia fotki :)
Posiadając ślady z GPS dodanie geotagów (które są wyświetlane w Picasie jako mapka obok zdjęcia) to minuta roboty - polecam PhotoMappera. Wybierasz katalog ze zdjęciami, katalog ze śladami .gpx, jeśli miałeś niedokładnie ustawioną datę synchronizujesz czas na podstawie jednego zdjęcia i gotowe.

GPS w aparacie musi zużywać sporo dodatkowej energii, a skoro i tak jeździsz z Garminem - to po co?

Offline Mężczyzna Freud

« 28 Maj 2012, 18:29 »
Ciman - czyli dzieje się to automatycznie, dobrze rozumiem?
Czas musi być dokładnie taki sam, czy może być przybliżony?

Offline Mężczyzna ciman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 26.05.2009
« 28 Maj 2012, 18:29 »
Tak, "dzieje się" automatycznie ;)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 28 Maj 2012, 20:59 »
Czas musi być dokładnie taki sam, czy może być przybliżony?

Nie ma czegoś takiego jak dokładnie taki sam czas  :P

Offline Mężczyzna zizu

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 11.01.2012
« 28 Maj 2012, 22:13 »
Od 8 czerwca będą aparaty Canon A1200 z kartą SD 4GB za 300PLN, ostatnio sporo było pisane o tanich kompaktach więc też uprzejmie donoszę [/size][/color]

Dobre to to?

// Dzięki, czyli zostaję przy a810
« Ostatnia zmiana: 28 Maj 2012, 22:45 zizu1 »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum