Autor Wątek: Mały aparat fotograficzny  (Przeczytany 20774 razy)

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 23.02.2010
Odp: Mały aparat fotograficzny
« 14 Gru 2012, 19:44 »
Dzięki, trochę o tym czytałem nie fajna sprawa. W ogóle dziwna sprawa z tymi aparatami fuji z serii X, SAB na x100, prześwietlenia na X10... no nic, trzymam kciuki a w razie czego będę męczył zachodnio europejskie serwisy. Skoro to znana przypadłość to może i poza gwarancją da się coś zrobić  ;D

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 15 Gru 2012, 09:16 »
W tym miesiącu fuji daje 3 lata gwarancji chyba na całą serię X, więc można w miarę bezpiecznie kupować. Ja niestety musiałem za naprawę zapłacić...

Ps. Do X100 na wyjazdy potrzeba cały worek baterii zapasowych (5 to jest absolutne minimum, jeżeli planuje się spanie na dziko i ograniczoną dostępność do prądu), strasznie szybko zjada baterie, a pokazywanie stanu baterii przez aparat można włożyć między bajki - połowa baterii na ikonce, to 3-4 klatki do rozładowania :)

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
« 2 Sty 2013, 02:00 »
A co sądzicie o Panasonicu dmc-tz25?

Chciałbym mieć aparat który da sobie radę na starówce (szeroki kąt) i ten mi wpadł w oko, kosztuje niemało, ale <1000zł. Czy nie ma jakichś istotnych braków/wad, o których nie pomyślałem/nie doczytałem? Nie będę drukował fotek z niego na plakaty, ale fotki ludzi i krajobrazu powinien umieć zrobić.
Aparat ma być mały i lekki - brak tych cech w obecnym aparacie to główny powód poszukiwań.

Ten TZ-25 wydaje się generować lepszej jakości zdjęcia niż model niby-wyższy TZ-30: http://www.dpreview.com/reviews/panasonic-lumix-dmc-zs15-tz25/8
« Ostatnia zmiana: 3 Sty 2013, 08:36 chesteroni »

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 28 Sty 2013, 13:42 »
Czy ktoś z szanownych forumowiczów używa Pentaxa Optio WG-2?
Ze względu na dość rozbieżne opinie interesuje mnie żywotność akumulatorka tj. ile można strzelić fotek na jednej baterii?
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
« 15 Lut 2013, 09:55 »
No i tragedia się stała, podczas pościgu za samolotem kiedy moje x100 miałem w kieszeni kurtki. Jak już go wyjąłem to aparat i spust migawki stanowiły dwa odrębne organizmy... na usprawiedliwienie dodam, że zamontowany był tzw "soft release", także była dodatkowa dźwignia.
Aparat dzisiaj idzie do serwisu i później pewnie pod młotek... szkoda bo robi naprawdę ładne zdjęcia  :(
Wracam do poszukiwań małego i wytrzymałego aparatu.

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
« 19 Kwi 2013, 14:37 »
Ricoh zapowiedział chyba idealny aparacik do podróżowania.
Ricoh GR: APS-C, 245 gram, zmieści się w kieszeni, szkło 2.8/28mm, 290 fotek na baterii, ładowanie w aparacie przez USB. Co najlepsze, zachowali menu znane poprzednich aparatów tej serii. Jednym słowem cudo.

Offline Mężczyzna przemo3642

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 12.12.2012
« 19 Kwi 2013, 15:19 »
Ricoh zapowiedział chyba idealny aparacik do podróżowania.
Ricoh GR: APS-C, 245 gram, zmieści się w kieszeni, szkło 2.8/28mm, 290 fotek na baterii, ładowanie w aparacie przez USB. Co najlepsze, zachowali menu znane poprzednich aparatów tej serii. Jednym słowem cudo.
Jedno ale: został wyceniony na ok 1000$, czyli w PL pewnie z 4000 zł.

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012
« 19 Kwi 2013, 15:24 »
No właśnie. Cena kosmiczna i w zasadzie brak zooma, więc nie wiem jak to się ma do podróżowania.

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
« 19 Kwi 2013, 15:35 »
Nie wiem skąd wzięliście 1000$, wszędzie mowa jest o 800$. Cóż, nie ja to wymyśliłem... takie są realia obecnie i za dużą matrycę w małej obudowie jeszcze trzeba płacić. To będzie obecnie najmniejszy i najlżejszy kompakt z APS-C na rynku, a za razem najtańszy.

Nazwa tematu to "mały aparat", nie "mały aparat z zoomem".
Jeden musi mieć w aparacie, drugi będzie miał w nogach ;)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 19 Kwi 2013, 15:36 »
Jedyny plus tego aparatu, który widzę to matryca. :)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 19 Kwi 2013, 15:44 »
w zasadzie brak zooma
Jak to "w zasadzie"? Zooma nie ma i tyle ;) Mnie by to w podróży przeszkadzało. W dodatku jak na stałoogniskowy obiektyw wcale nie jest taki jasny.

Z małych aparatów polecam Panasonic Lumix DMC-LX5 z dużo lepszym obiektywem - Leica 24-90 mm (w przeliczeniu na format 35 mm) f/ 2.0-3.3. Jaśniejszy, z zoomem, a w dodatku o 4 mm szerszy, a to duża różnica.

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
« 19 Kwi 2013, 16:18 »
Z małych aparatów polecam Panasonic Lumix DMC-LX5 z dużo lepszym obiektywem - Leica 24-90 mm (w przeliczeniu na format 35 mm) f/ 2.0-3.3. Jaśniejszy, z zoomem, a w dodatku o 4 mm szerszy, a to duża różnica.

Jaśniejszy na szerszym końcu, z zoomem i szerszy, ale to nie znaczy, że lepszy ;)

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012
« 19 Kwi 2013, 16:32 »
Jak to "w zasadzie"? Zooma nie ma i tyle ;)

"W zasadzie", bo ze specyfikacji wychodzi, że nie ma, ale na filmiku demonstracyjnym coś się przybliża więc sam nie wiem o co chodzi.

Na 0:51 to widać.

Ale pewnie coś podczepili do niego po prostu.

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
« 19 Kwi 2013, 16:37 »
"W zasadzie", bo ze specyfikacji wychodzi, że nie ma, ale na filmiku demonstracyjnym coś się przybliża więc sam nie wiem o co chodzi.
a 0:51 to widać.

To raczej taki efektowny odjazd typu Czeng!Peng! :)
Jedyny zoom jaki w tym się uświadczy to cyfrowy, ewentualnie konwerter na 21mm - tylko wtedy już w kieszeń żadną nie wejdzie.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 19 Kwi 2013, 17:38 »
Jaśniejszy na szerszym końcu, z zoomem i szerszy, ale to nie znaczy, że lepszy
A pod jakim względem jest lepszy? Pytam z ciekawości, nie znam się na obiektywach. O tym obiektywie w Panasonicu słyszałam dobre opinie.
« Ostatnia zmiana: 19 Kwi 2013, 17:55 Janus »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum