Autor Wątek: Poradnik "Jak wybrać sakwy rowerowe i bagażnik"  (Przeczytany 192552 razy)

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Dobra,  na Zlocie mi udowodnicie że  nie umiem założyć dwóch haczyków na poziomą rurkę i pokażecie że to,  o czym piszę to tylko wytwór mojej chorej wyobraźni, a teraz wybaczcie ale mi się nie chce tego ciągnąć.
Andrzeju przysięgam uroczyście, że u mnie pasowało i bez problemu dało się założyć haki za poprzeczkami. Kiedyś nawet Oszej to oglądał, pamiętam, że rozmawialiśmy, ale kontekstu szerzej nie pamiętam.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Rzeczywiście to zamknięcie jest inne. Zwinąć to można do poziomu classiców (z filmów widać, że sakwę możesz rolować i dopiero zamknąć), natomiast nie możesz jej tak doładować jak zwykłych Ortliebów z klasycznym zamknięciem; przynajmniej bez przeróbek sakwy. Trzeba by trochę pokombinować i zamienić jedną z klamerek na żeńską. Tak więc jest to niewątpliwie minus tych sakw, funkcjonalności takiej jak klasyka więc nie dadzą.
Bawiłem się w podobne przeróbki, bo dostałem Ortlieby bez jednego z pasków. Gdyby ktoś chciał to robić, niech ma świadomość, że klamry nie mają znormalizowanych wymiarów. Sprzedawczyni z pasmanterii sama się zdziwiła, że akurat te które ma pasują. Mimo tego bez obrabiania pilnikiem się nie obyło, a klamry różnego rodzaju chodzą ze sobą nieco ciężej.

Pasek bardzo faja sprawa, właściwie przydatna byłaby głównie w modelu City ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Bo do takich operacji kupuje się oryginalną klamerkę Ortlieba, wtedy nie ma tego problemu. Ale dla Ciebie to za proste rozwiązanie, więc masz klamry które trzeba piłować pilnikami i chodzą ciężej  :P
Kupiłem w pierwszym napotkanym sklepie, więc było to prostsze i szybsze rozwiązanie. Nawet nie wpadałem na to żeby szukać oryginalnych zamienników, sakwy mają też trochę lat i nie wiadomo czy dalej używają identycznych. Ciężej chodzi tylko z jednej strony, właściwie to i nie ma to większego znaczenia, po prostu trochę grubsza mogłaby nie wejść.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Jakbyś pokazał zdjęcie to by wszyscy zrozumieli. :)
Piszesz i masz! 
Sakwa jest w położeniu, które byłoby dla mnie idealne. Brak ca. 5mm między hakami.

Offline Mężczyzna michał

• z kropką
  • Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 10.06.2008
U mnie Experty mieszczą się idealnie w takiej pozycji jaką zamieściłeś na zdjęciu.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
Może nie powinienem był kupować bagażnika w Crosso...  ;)
Bo sakw mam w domu 2 pary, druga para jest starsza (z cieńszymi hakami) i pasuje podobnie.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Walnąć młotkiem to wejdzie. ;)
Może dlatego Marek woził go ze sobą.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
Ja sobie radzę, polemizuję tylko z teorią głoszącą że sakwy Crosso + bagażnik Crosso = cud miód i orzeszki

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Miałem Dry a obecnie experty i nigdy nie spotkałem się z takim problemem jak Twój. :)

Offline Mężczyzna michał

• z kropką
  • Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 10.06.2008
Może zależy to od roczników sakw/bagażników...
Moje dziesięcioletnie "dry" psują z dziesięcioletnim bagażnikiem tak samo jak siedmioletnie Experty. Nowszych modeli sakw i bagażników nie testowałem.

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
Borafu, miałem taki sam problem jak Ty. Pisałem nawet o tym do Crosso ale nic mądrego mi nie odpisali. Pomogło lekkie odgięcie haków na obie strony. Nie jest to łatwo zrobić, tak aby nie nie uszkodzić sakw ale da się.
Może nie powinienem był kupować bagażnika w Crosso...
Jest w tym trochę prawdy, bo gdy kupiłem bagażnik Tubusa, to problemów z zamocowaniem sakw nie ma 8)
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
przespawałbym bagażnik...

Offline Kobieta mareda

• Miasto:
  • Na forum od: 06.09.2013
    • blog nie do końca rowerowy
Rzeczywiście to zamknięcie jest inne. Zwinąć to można do poziomu classiców (z filmów widać, że sakwę możesz rolować i dopiero zamknąć), natomiast nie możesz jej tak doładować jak zwykłych Ortliebów z klasycznym zamknięciem; przynajmniej bez przeróbek sakwy. Trzeba by trochę pokombinować i zamienić jedną z klamerek na żeńską. Tak więc jest to niewątpliwie minus tych sakw, funkcjonalności takiej jak klasyka więc nie dadzą.
Bawiłem się w podobne przeróbki, bo dostałem Ortlieby bez jednego z pasków. Gdyby ktoś chciał to robić, niech ma świadomość, że klamry nie mają znormalizowanych wymiarów. Sprzedawczyni z pasmanterii sama się zdziwiła, że akurat te które ma pasują. Mimo tego bez obrabiania pilnikiem się nie obyło, a klamry różnego rodzaju chodzą ze sobą nieco ciężej.

Pasek bardzo faja sprawa, właściwie przydatna byłaby głównie w modelu City :wink:
Ja mam te City, kupiłam ze względu na cenę. Na wielkie wyprawy nie jeżdżę. Jednak jak musiałam dopakować jedną z sakw, to zapięłam podobnie jak te klasyczne, tyle tylko że spiełam górę karabinczykiem  :) , bo przy tych klamerkach są kółka, takie jak w torbach podróżnych, gdzie przypina się pasek naramienny. Piszę, bo jak komuś nie potrzeba dużych Crosso, a nie chce dużo więcej wydać na te klasyczne to tak też czasem można.
Na wyprawę to może lichy pomysł, ale na krótkie wycieczki OK. Natomiast system mocowania, dla mnie genialny.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
też mam City i mi wystarcza. Są te kółeczka gdzie można zawsze wykorzystać do paska który mam od inne torby. Co do zamykania, fakt przydałby się klik żeński aby u góry zamknąć.
Ale za kwotę jaką zapłaciłem ok. 250 zł to inne Ortlieby poza zasięgiem.
Sugerowałem się nawet opisami Wilka, który wspominał, że te chyba 100 zł albo więcej za model City a Classic to mało różnic w budowie, a duża różnica finansowa.
I jeżdżę i jestem bardzo zadowolony.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum