Autor Wątek: Poradnik "Jak wybrać sakwy rowerowe i bagażnik"  (Przeczytany 192547 razy)

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2013
Ja tu nie widze problemu ;) na wycieczkę 3 dniowa biorę jedną sakwę, a na kilku tygodniową dwie i zawsze jestem zadowolony ;)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Ja zawsze biorę dwie i też jestem zadowolony. :)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Trzeba mieć dwa komplety, albo przeboleć, że są za duże.
Oprócz sakw wyprawowych to warto posiadać małe, materiałowe, zespolone sakwy na jednodniowe wycieczki. Zgrabnie wyglądają i przedłuża się życie sakwom wyprawowym.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Ja zawsze biorę dwie i też jestem zadowolony. :icon_smile:
Ja tu nie widze problemu :wink: na wycieczkę 3 dniowa biorę jedną sakwę, a na kilku tygodniową dwie i zawsze jestem zadowolony :wink:

Parafrazując kolegów... to jestem także zadowolony... niezależnie... z sakwami czy bez  :icon_biggrin:
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Kapral

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 01.04.2018
Witam,
Jeśli mogę to również chciałem zapytać czy lepiej wybrać sakwy CROSSO z codury czy te"śliskie"? jaka jest przewaga jednych nad drugimi i  pytanie odnośnie zaczepów....lepszezakładanie na te haki czy "klic".Cena raczej nie będzie grała roli przy moich zakupach, chodzi mi tylko o kwestie praktyczne. Na koniec ostatnie pytanie czy jeśli mam bagażnik to zmieniać na CROSSO czy dokupić tylko te blaszki przytrzymujące sakwę od dołu?
Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
Jeśli cena nie gra roli - bierz Ortlieby ;) Odnośnie systemów nośnych Crosso - blaszek na dole wymagają te z naciągami gumowymi, te z systemem Click mają poziomy zaczep plastikowy, który wsuwa się pod pionowe pręty bagażnika.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Mam obie wersje i poza smrodem śliskich jakoś specjalnie różnic innych, niż estetyka nie widzę. Blaszki Crosso działają poprawnie.

Offline Mężczyzna Yobi

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 11.03.2019
Cześć
A używa Ktoś z Was sakw Corduro Crosso Expert 66l. Np. link poniżej.
Jeśli tak to czy polecacie albo nie? - Dużo kosztują więc wole zapytać.
&t=322s
Niestety są dostępne w kolorze czerwony i czarnym.
Podoba mi sie w nich to że mają dodatkowe kieszenie z tyłu np na buty, albo wode, albo statyw jak kto lubi. Brakuje mi tych kieszeni w Crosso dry.  Na pewno te z cordury będą się brudzić i pewnie dlatego są czarne. Na trasach widziałem u sakwiarzy te czerwone to nie wygladały za fajnie strasznie zabrudzone.
Zastanawiam się nad kupnem bo te moje muszę już wymienić.
CO sądzicie?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
To zależy do czego ich potrzebujesz.
Jak do turystyki to są OK, ale jeśli do lansu to faktycznie te czerwone po jakimś czasie przestają zaliczać  ;)

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Mam te sakwy - kieszonki zewnętrzne są maleńkie (buta nie włożysz tam nawet jednego), mocowanie dziwaczne na paski. Dla mnie jedyną zaletą klap i kieszonek jest to, że po pierwszej wycieczce je zdjąłem. Pozytywem jest brak smrodu, w porównaniu z wersją najtańszą - dry.

Edit:
Obejrzałem filmik i chyba mam jakąś starszą wersję.

Offline Mężczyzna marszy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 23.07.2013
Mam stare Experty, 60l, oba kolory. Czarny jest nadal czarny, czerwony lekko wyblakł, ale nadal wygląda nieźle. To są sakwy na duże wypady, na 2-3 dniowe pakuję się w jedną razem ze śpiworem i namiotem. Niedopakowane nie dają się mocniej zrolować, bo przeszkadza płyta usztywniająca. Do tego stara wersja ma dużą kieszeń siatkową pod klapą, w nowych trochę przecudowali - kieszeń pod klapą robi się bezużyteczna, dubluje funkcją torby na kierownicę, zamiast tej kieszeni mogli dodać jedną siatkową wewnątrz. Torby zewnętrzne sprawdzają się na narzędzia/elektronikę/zakupy/kuchnię, ale nie wiem jak wygląda ich funkcjonalność przy nowym zapięciu. Stare było łopatologicznie proste i skuteczne, można było powypychać torbę do pełna i dociągnąć troki niesymetrycznie. Nigdy żadna z toreb bocznych się nie wypięła.

Offline Mężczyzna Yobi

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 11.03.2019
No właśnie te sakwy są dla mnie na długie wyprawy np, miesiąc. Mam już w domu 3 komplety innych sakw Crosso, teraz muszę kupić 60litrowe bo stare się popsuły.  Chciałem żeby to był przemyślany zakup stąd ten wpis. Muszę coś kupić. No zawsze brakowało mi tych kieszonek choćby na butelkę wody zapasowej. Te z filmiku to sakwy po lifcie hehe różnią się od tych starych tu się wkłada te worki dodatkowe do takiego mocowania które można wykorzystać do czego innego.

Offline Mężczyzna marszy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 23.07.2013
Butelkę wody to można dać na bagażnik pod ekspander, w uchwyt na bidon albo pod klapę sakwy. Ewentualnie dokupić fueltanka. Jeśli to ma być dlugi wyjazd, to experty się sprawdzą, najwyzej dokup sobei siatkowy organizer na luźne rzeczy, który się klapa dociśnie.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Luźne rzeczy i małe rzeczy powkładja do siatkowych woreczków do prania. Tanio i efektywnie.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum