Autor Wątek: Poradnik "Jak wybrać sakwy rowerowe i bagażnik"  (Przeczytany 192549 razy)

Offline kokop

• Miasto: Chard
  • Na forum od: 11.01.2010
Wczoraj, powodowany chęcią pojechania gdzieś na rowerze wybrałem się do okolicznego dużego miasta  :lol:
 A tam w sklepie gdzie dużo zakupów dla firmy robię i mam jakieś tam bonusy z tego powodu. Chłopaki zaproponowali mi bagażnik do rowera. Firma? Bo ja wiem, mam pompkę od nich i jakoś dmucha. Otóż ten bagażnik opylili mi w hiper promocji  za 10 funtów bo ktoś za....  śrubki od kompletu. Bagażnik wygląda tak:

Jakieś tam inne śrubki i blaszki znalazły się i przyłożyłem to-to coś do rowera, tak żeby zobaczyć jak to wygląda.
  Nie rozwali mi się to cudo techniki?  Wygląda niby OK ale ja jakiś mały duchem widać jestem.
No i z kuplem piwo zawsze wypić można gdyby coś. Strata 10 funtów to w końcu nie majątek.
Kleine Fiech ach Scheiße machen.

Offline Mężczyzna atlochowski

• Andrzej
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.04.2009
Czy ja dobrze widzę że te blaszki od mocowania bagażnika ściągnąłeś na śrubę ?   :shock:
Bo jeśli wzrok mnie nie myli to jak obciążysz bagażnik to zacznie się on ruszać.

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Górne blaszki są ściągnięte śrubą? Jeśli tak to nie jest to mądre rozwiązanie i podczas jazdy z bagażem wszystko zacznie się ruszać i co gorsza- ocierać o ramę. Leć do sklepu hydraulicznego i kup sobie dwie obejmy hydrauliczne jak nie masz mocowania do bagażnika przy ramie.

Offline kokop

Nie, nie. Te debilne blaszki chłopaki znaleźli gdzieś u siebie na śmieciach.  Wykombinuję coś ładnego i fachowego w pracy. Bo one mi się też nie podobają  :lol:
 No i to wcale nie przykręcone. Tylko chciałem zobaczyć jak to wygląda. A ten pomysł z obejmami od hydrauliki to OK.  Obłoży się to jeszcze jakąś gumą i będzie dobrze.

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Ona są od razu z takimi podkładkami gumowymi. A jak nie to kawałek dętki i trzyma stabilnie. Sam tak jeżdżę, polecam!

Offline Mężczyzna van

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 27.12.2009
    • http://vanhelsing.bikestats.pl/
Mówicie teraz o mocowaniu na górną część ? Bo nie może załadować mi się zdjęcie.
Też mam z tym problem, bo ostatnio gwint mi się zepsuł w ramie i muszę coś wykombinować. Wilk podsyłał mi kiedyś linka do adaptera tubusa, ale 90 zł za kawałek blaszki raczej nie dam :) Jak wyglądają takie obejmy hydrauliczne ?

Offline kokop

Ja chyba jednak popełnię samodzielnie ustrojstwo na złapanie bagażnika.  Zrobię taki zacisk na śrubę powiedzmy :roll:  M8  z dwóch części które ładnie złapią rurki widelca u samego zbiegu z rurą podsiodłową  a reszta śruby wygięta odpowiednio i dziura w płycie bagażnika załatwi resztę. Będzie zgrabne i ładne  :D .
 A żeby nie zapeszać to nie pisałem wcześniej. W tym sklepie byłem z małą a chłopaki mają do niej słabość. Ponieważ dostali od niej op.... wczoraj że nie mieli mostka nadwymiarowego na kierownicę o długości jakieś 60-70 mm. Niedawno wróciliśmy od nich ponownie. Mostek skądeś załatwili a poza tym ponownie zaoferowali zniżkę na dwie torby. Taka jakaś to sztywna konstrukcja jak tornistry raczej :roll:
Ja tam się nie znam na tym. Wygląda tak

Odkryłem też że to-to  coś ma pokrowce od deszczu. Chociaż  samo wygląda na dosyć nieprzemakalne.

Nie chciało mi się wypychać do pełnego rozmiaru ale nie wydają się jakieś super wielkie.  Małej się podobają :D  no to stwierdziłem że będzie je wozić na pierwszej wycieczce.
 Wyśmiała mnie :lol:
 :roll:
Właściwie to nie wiem dlaczego.

Offline Mężczyzna atlochowski

• Andrzej
  • Na forum od: 22.04.2009
Nie trzeba kupować Tubusa, są tańsze patenty jak ten http://www.alpinbike.pl/arsenalsport.php?photo_id=53    choć nie wiem czy nie będzie za mała ta obejma na aluminiową rurkę.

A jednak i na aluminiową ramę się znajdą http://www.alpinbike.pl/arsenalsport.php?photo_id=54

Offline piotr

• Miasto: Chodzież
  • Na forum od: 04.05.2009
Te obejmy TUBUSA nie są aż takie drogie (39 zł), a są naprawdę solidne i sztywne, i mają duży zakres regulacji, sprzedawane są w kilku rozmiarach.

http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_OBEJMY+TUBUS+TUBUS.html?PT=53069745&PZTA=8&HNT=T&PD=53010783&WSZDZ=T

Offline Mężczyzna van

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 27.12.2009
    • http://vanhelsing.bikestats.pl/
Znalazłem też coś takiego : http://www.szumgum.com/obejmy-do-montazu-tylnego-bagaznika-male-sportarsenal061.html

Mam tam drobne rurki, więc te powinny pasować. Dla pewności zmierzę jeszcze średnicę.

Offline Barteusz

• Miasto: By-ca Kł./Wrocław
  • Na forum od: 27.01.2010
Cytat: "Juliusz"
No rzeczywiście, zapomniałem  :oops: . No to czekamy na info od chłopaków z przyczepkami.

Kiedyś miałem żółtą koszulkę... jak byłem nad wodą, to cholernie przyciągała takie małe, czarne latające robaczki... :P .

Ja pominąłbym to co mówicie o widoczność w nocy. Jak jest naprawdę ciemno i tak nie dojrzysz czy to czerwony, czy żółty :mrgreen: . W nocy bez oświetlenia jest często tak ciemno, że nie widać własnych rąk, a co dopiero sakw :lol: .

Edit: Auto i tak dojeżdża najczęściej do nas od przodu/tyłu gdzie sakwy Crosso są czarne i mają odblaskowy pasek.

Żółte Crosso Expert bardzo ale to bardzo łatwo się brudzą ;) .
A wszelkiej maści robale lubią się do mnie przyczepiać bez względu na kolor sakw i ubrania :P .

Edit: Co do tamtego drogiego bagażnika to kosztuje 6 stów, a udźwig ma ledwie 30 kg, dziwne  :? .

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Znajdź bagażnik z oznaczonym większym udźwigiem :)
oops... Crosso 35 kg ;) - 670 g

Airy - 210 g

Offline toosh

• Miasto: Żywiec
  • Na forum od: 14.02.2009
    • http://toosh88.blogspot.com/
Podobno Crosso u producenta ma 25kg, dodatkowe 10kg dostaje w PL.
www.toosh88.blogspot.com "prawie ULTRALIGHT"

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Massload'y oznaczane były na 25 kg. ;)

Offline jasiomlc

• Na forum od: 24.05.2009
Cytat: "kokop"
Nie rozwali mi się to cudo techniki?  

kokop Twój bagażnik przypomina mi ten montowany w rowerach unibike.
Link

Nie podobały mi się w nim jednostronne spawy. Wymieniłem go przy pierwszym przypływie gotówki. Z tego co widzę u Ciebie też takie są :)
Któregoś dnia rzucę to wszystko i pojadę rano niby po chleb

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum