Autor Wątek: droższy znaczy lepszy?  (Przeczytany 17331 razy)

Offline bighunter

• Miasto: Suwałki
  • Na forum od: 14.06.2006
droższy znaczy lepszy?
« 19 Gru 2007, 22:06 »
no ja jestem ze slaska moge zlozyc cos kolezance :) tylko po co? cenowo sie to nie oplaca w tej polce cenowej.

ja bym kupil ten. Mam i polecam http://velo.com.pl/php/rowery.php?m=0&s=Cross&id=50
rozmiar 16 lub 18. Moj kolega mam 171 i ma rame 18". Ale trzeba mierzyc.

virginia_88

• Gość
droższy znaczy lepszy?
« 20 Gru 2007, 00:20 »
no wlasnie takie szukanie , przymierzanie sie...ciezka sprawa-wymagajaca determinacji:P
ja wsyztsko z reguly kupuje na czuje ..pod wplywem impulsu ,ale akurat teraz postanowilam sie zastanowic:D

co do roweru z regulowana kierownica...to pewnie bylby to dobry pomysl gdyby to regulowanie nie bylo zbyt skomplikowane:P

czyli generalnie jestescie za tymi krossami ,czy nie?:D

bighunter.w tym authorze ta rama tez jest dosc...jak wy to mowicie dosc "niespokojna".

moze zrobmy male glosowanie:P bo trocche sie roznia wasze opinie:P

acanay :D te gotowe rowery sa zazwyczaj ladniejsze.... :? ja ja kobieta (estetka):P zwracam uwage tazke na wyglad rowru :oops:

[ Dodano: Czw Gru 20, 2007 12:24 am ]
a w ogole to jak mozna na oko okreslic rozmiar ramy?co to jest ten rozmiar?:Dliczy sie odleglosc siodla od kierownicy?czy wysokosc kierownicy w stosunku do wysokosci siodla?
jezdzilam duzo na rowerze ...ale tak raczej nieswiadoma jego budowy :p

[ Dodano: Czw Gru 20, 2007 12:26 am ]
sory za literowki;)ciezki dzien

Offline bighunter

droższy znaczy lepszy?
« 20 Gru 2007, 22:41 »
rowerow firmy Kross bym nie kupil nigdy bo to polskie dziadostwo rometowe.

ten unibike jest podwojnie cieniowany - strach sie bac.
jak nie stal to alu, ale chociaz niecieniowane.

ten unibike ma bardziej sportowa geometrie niz author

Offline bighunter

droższy znaczy lepszy?
« 22 Gru 2007, 10:15 »
a ja widzialem nie jedna rame cieniowana polamana i to dla mnie nie bajki. Choc moj kelly's majestic podwojnie cieniowany spadl z auta przy 130km/h i nic mu sie nie stalo. Karbon jest zajebisty to fakt. tlumi drgania swietnie i nie lamie sie tak jak stal czy aluminium tylko widac zrywajace sie wlokna. Nie mniej jednak porownanie Scotta do Krossa to tak jakby porownac zachodni samochod do polskiego fiata 126p w latach '80, gdy jak sie wyprodukowal tak se jezdzil.

Offline bighunter

droższy znaczy lepszy?
« 22 Gru 2007, 14:21 »
ej no prosze nie obrazaj lanosa :) gwarantuje Ci ze nie znajdziesz dwoch identycznych maluchow kazdy jest gdzie indziej zwalony (moj ojciec pracuje na fiacie od 25 lat), ale to niewazne. Po prostu skoro uwazasz ze kross jest tak zajebisty to podnies sobie pierwszego lepszego krossa i meride gianta albo authora i da sie wyczuc roznice w rekach i to na identycznych komponentach bo tak na prawde jak mowisz roznica jest jedynie w rami ale ona jest tez najwazniejsza, i wole miec rame zrobiona malymi chinskimi raczkami ale przy sprawdzonym markowym procesie technologicznym a nie przez wczorajszego pana Kazia czy Henia, ktorego kontoluje rometowo-krossowy kierownik ktory dalej uwaza ze "to tylko rower". No niestety wlasnie dlatego upadl Romet, a Kross dzis to wciaz Ci sami ludzie, tylko nowa otoczka, marketing i PR.

a co do rowerow na ramach stalowych ponizej 1000zl to poplynales troszke stary :wink: bo wlasnie jednen z najlepszych producentow rowerowych robi tez rowery specialnie pod wyprawy i uzywaja ram stalowych. dziwne co?

Thorn i wszystko jasne.
ale moze robb cos o nich napisze.

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
droższy znaczy lepszy?
« 22 Gru 2007, 14:25 »
Cytat: "Michał Wolff"

Teraz w nowych rowerach ramy stalowe montuje się jedynie w najtańszych produktach poniżej 1000zł, każdy lepszy jest na aluminium. A wiele ram aluminiowych ma gwarancję na 5 lat, renomowanych produktów nawet na 10 - czy trzeba lepszej rekomendacji?

Michal .. od kiedy Thorn'y (najtańszy Raven kosztuje 7000 zł) , Roberts'y albo  Koga Miyata (np. RANDONNEUR .. też 7000 zł) są "poniżej 1000 zł" .. pokaż mi rower na długie wyprawy zrobiony z alu ? :D

ps. michal: "nie spotkałem ANI JEDNEGO takiego przypadku" ja w Europie też nie, ale w Azji ze 4. Pekały ramy w Tybecie oj pękały ... :-)

ps2. o odwiecznym pytaniu alu czy cro-mo polecam do poczytania:
http://www.ibike.org/library/bike-frame.htm#material
http://www.sheldonbrown.com/frame-materials.html
… why so serious ?

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
droższy znaczy lepszy?
« 22 Gru 2007, 15:58 »
Thorn jest akurat masową produkcją .. ale wiem o czym mówisz :-) ... w natłoku rowerów z "supermarketu" stalówki to te gorsze ... a te "ładniejsze" to wiadomo .. alu :-)
… why so serious ?

Offline bighunter

droższy znaczy lepszy?
« 22 Gru 2007, 16:08 »
"I'm not as enthralled with titanium because it's an expensive way to get a bike slightly lighter and not as stiff as an aluminum bike. And frankly, I haven't kept up with the latest carbon fiber designs enough to have a well informed opinion.

Getting back to various steel bikes, if all the frame dimensions were the same, the metallurgical differences would be invisible to you as a rider. Every kind of steel "feels" the same to the rider with two caveats:

Better steels are stronger (more crashworthy), and hence they allow the bike designer to use thinner-wall tubing to save weight. This also makes the bike less stiff. So yes, the most expensive steel bike will not be as rigid as a lesser-priced steel bike. However, the differences are minor."

Dalsza dyskusja na ten temat jest bez sensu, po prostu mamy inne spojrzenie na ten problem, każdy wybiera to co lubi - jeden cro-moly, drugi alu, trzeci ma kasę i woli karbon :D

dresy wola golfa, ale mimo ze to dobry samochod oni na pewno klasy nie maja

Kross do którego podała linka Virginia, jest lżejszy od proponowanego przez Ciebie Authora aż o 600g (a droższy tylko o 200zł, osprzęt zaledwie minimalnie lepszy), więc w rękach tej przewagi na korzyść Authora na pewno nie wyczujeś, jeśli już to w drugą stronę :D . Romet upadł nie dlatego, że funkcjonował dziadowsko, tylko nie umiał się zupełnie dostować do potrzeb rynku, z czym Kross daje sobie świetnie radę - produkuje to na czym ludzie teraz jeżdżą, a nie jak Romet przeżytki sprzed 20 lat. Że produkt polski, to jeszcze nie znaczy że od razu należy go skreślić.

pracujesz w firmie Kross?

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
droższy znaczy lepszy?
« 22 Gru 2007, 16:38 »
Tak to rozkminiacie jakby ramy pękały co sezon. To się przecież zdarza bardzo, bardzo rzadko.....
   Co do spawania ram stalowych to też nie jestem pewien, czy tak łatwo da się ją naprawić w każdym przydrożnym zakładzie spawalniczym.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline bighunter

droższy znaczy lepszy?
« 22 Gru 2007, 16:56 »
da sie w kazdym.

Offline bighunter

droższy znaczy lepszy?
« 22 Gru 2007, 22:10 »
ale co ja mam z Toba polemizowac skoro Ty opierasz sie na wagach katalogowych.

"Dalsza dyskusja na ten temat jest bez sensu, po prostu mamy inne spojrzenie na ten problem, każdy wybiera to co lubi - jeden cro-moly, drugi alu, trzeci ma kasę i woli karbon :D "

W sensie ze nie trzeba jezdzic karbonem zeby miec klase.
Dresy jezdza golfami i maja klase?     //// tutaj zle Cie przeczytalem klase zamiast kase ale i tak chyba wyjasnilem co mialem na mysli :)

Teraz rozumiesz?

Skoro Kross jest taki dobry to sprzedaj Scotta i kup sobie Krossa

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
droższy znaczy lepszy?
« 23 Gru 2007, 00:03 »
Ja nie wiem o czym Wy w ogóle mówicie?
w życiu miałem 3 rowery:

z ramą ze stali gwoździowej - 2500 km i poszedł na złom, chociaż wcale się nie połamał

z ramą ze stali cr-mo - 20 000 km. Gdzieś tam po drodze pękła mu rama i została naprawiona. Jeździ dalej

z ramą alu - 45 000 km bez żadnych pęknięć, chociaż gdzieś tam po drodze nawet wpadł pod autobus.

O czym ma to świadczyć? Jakoś moje doświadczenia nie zgadzają się z powszechną opinią, że ramy alu są gorsze od cr-mo. Następny rower będzie miał ramę alu. Jest lepsza i sztywniejsza, a nic tak nie męczy, jak wyginanie się obciążenego roweru na boki.

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
droższy znaczy lepszy?
« 23 Gru 2007, 11:22 »
chłopaaaaki ... wystarczy ... plz ....  :?
… why so serious ?

Offline bighunter

droższy znaczy lepszy?
« 23 Gru 2007, 11:57 »
http://www.light-bike.com/

pokaz mi chodz jeden rower tam zwazony na podstawie danych producenta. Otoz moja bojna fantazja jak to okreslasz to po prostu czysty marketing wiekszosci firm ktora specialnie zaniza wage. Otoz nie mam juz checi i sil tlumaczyc Ci jak krowie na granicy dlaczego producenci samochodow zanizaja spalanie, dlaczego w hipermarketach przebijaja daty waznosci produktow i dlaczego producenci sprzetu rowerowego zanizaja mase.

kiedys firma RS podala wagi amorow bez wagi oleju  :D
moj kultowy bomber mx coil rowniez waga zanizona o 150 gr. bo zmierzylem z kumplem na wadze cyfrowej.

w zyciu poskladalem juz nie 1 i nie 100 rowerow, ale tak slepo wierzacej osoby jak Ty w to co pisza producenci nie spotkalem.

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
droższy znaczy lepszy?
« 23 Gru 2007, 12:05 »
:evil:  :evil:  :evil:  .. Panowie .... wystarczy ....  :evil:
… why so serious ?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy