Autor Wątek: jak ukryć doping  (Przeczytany 7991 razy)

Opis: niezłe

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Odp: jak ukryć doping
« 30 Maj 2018, 22:30 »
Ok. Mi chodzi o jasność przepisów. Jak jest limit 0,2 dla kierowcy to jest to proste. Nikt nie pyta czy piłeś piwo, wino czy wódkę. Nie wolno ci przekroczyć. I tak powinno być skonstruowane w sporcie zawodowym. Rozumiem, że sportowcy autentycznie chorzy będą mieli problem. Uważam jednak, że to jest cena, którą trzeba zapłacić za transparentność zasad.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 30 Maj 2018, 22:58 »
Dla mnie to też jest chore. Nie powinno w ogóle istnieć TUE, nie powinno być żadnych specjalnych zezwoleń. Tylko lista zakazanych substancji, ewentualnie poziomy do których są dopuszczalne. Niestety TUE to jest jeden wielki pokaz hipokryzji i każe wątpić, w chęć prawdziwej walki z dopingiem. Z astmatykami to tak jakby wprowadzać limit wzrostu do siatkówki, albo dla niższych zawodników obniżać siatkę.

Naprawdę to nie jest filozofia, żeby zacząć skutecznie walczyć z dopingiem, gdyby wprowadzono automatyczny dożywotni zakaz startów za wpadkę (odwołania tylko przed sądem) - to liczba dopingowiczów drastycznie by spadła. Bo sportowiec 10 razy by pomyślał przed sięgnięciem po doping wiedząc że może go to kosztować koniec kariery i wielkich pieniędzy.

Offline Mężczyzna xsadusx

• Miasto: Czaple
  • Na forum od: 23.12.2016
« 31 Maj 2018, 11:13 »
by dozował go inhalatorem (tylko na to miał zezwolenie),
Powinna być krotka piłka - przekroczyłeś limit to automatyczna dyskwalifikacja,
No właśnie. Niby się walczy z dopingiem a jednocześnie wydaje jakieś zezwolenia. Czyli rozmywa się temat. "Astma czy nie astma" powinien być dopuszczalny limit, taki sam dla wszystkich i koniec tematu.

Akurat te zezwolenia to nie jest filozofia dostać, obecnie to formalność; nawet z tego co pamiętam te środki wolno używać też zawodnikom, którzy nie są chorzy na astmę (czy raczej nie mają papierów na to, że są chorzy).... [cut]

W przypadku zawodników zdrowych leki dla astmatyków nie mają wpływu, ale zawodnik faktycznie chory dostaje potężnego kopa (oczywiście pomijam kwestie zdrowy zdeklarowany astmatyk i przekraczanie limitów jak w dyskutowanym tu przypadku Frooma)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 31 Maj 2018, 12:05 »
pół biedy gdyby to był jakiś żuczek, trzeciorzędny kolarz. Froome jest jednak aktualnym obrońcą tytułu zwycięzcy wszystkich trzech wielkich Tourów. To jest najbardziej frustrujące z punktu widzenia kibica. Przez ostatnie lata miało się wrażenie, że z kolarstwem jest trochę lepiej, że wyniki nie są fikcją, ale jak teraz to oglądać skoro największy zawodnik od roku jeździ bez wyroku.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 31 Maj 2018, 12:49 »
Przecież to tylko aktorzy, którzy muszą odegrać swoją rolę. Widzowie za wszystko zapłacą. Obojętne czy to kibice spalą stadion, czy ktoś gdzieś będzie pierwszy, czy mistrz świata po zdobyciu podium przyjdzie na konferencję prasową na nago. Oglądalność musi być. Ludzie muszą mieć co komentować. Przy okazji jak się sprzeda jakiś krem do ust, inhalator czy torebkę, bo sobie żona sportowca takową kupiła... a może rower który sam jedzie....świat bez zmarszczek....samochód, który jest jedyny w mieście...bez korków? A jak weźmiesz kredyt masz to wszystko jutro...
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 2 Cze 2018, 00:28 »
A nie możnaby po prostu zrobić dwóch kategorii w zawodach? W jednej jadą czyści, w drugiej można koksować. Widz sobie wybiera co woli oglądać, zawodnik sobie wybiera czy chce wciągać tą chemię. Wszyscy zadowoleni.

Oczywiście nie powinni jechać tych samych tras, żeby nie było pretekstu do tworzenia generalki i innych porównań.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 2 Cze 2018, 07:17 »
A Ci czyści będą chcieli bardziej czysto wygrać. :-D

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 2 Cze 2018, 08:48 »
Właśnie problem polega na tym, że oni wszyscy są "czyści".

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 2 Cze 2018, 12:19 »
A nie możnaby po prostu zrobić dwóch kategorii w zawodach? W jednej jadą czyści, w drugiej można koksować. Widz sobie wybiera co woli oglądać, zawodnik sobie wybiera czy chce wciągać tą chemię. Wszyscy zadowoleni.

Oczywiście nie powinni jechać tych samych tras, żeby nie było pretekstu do tworzenia generalki i innych porównań.

Nie można, bo sportem rządzą pieniądze reklamodawców. A reklamodawca (często sprzedający żywność, napoje czy sprzęt sportowy) nie będzie ryzykował swojej reputacji wspierając skrajnie nafaszerowanych farmakologią ludzi. Zaraz by się zaczęło gadanie, że to niemoralne, niebezpieczne dla szprycujących się ludzi itd. A duże firmy wcale nie chcą być w coś takiego mieszane i w takiej narracji przedstawiane. Ale z drugiej strony zależy im na dobrych wynikach, bo wygrywające teamy są w mediach dużo częściej od słabych, więc i reklama o wiele skuteczniejsza. I z tego powodu mamy co mamy, czyli mocną hipokryzję, z jednej strony gadanie, że się walczy z dopingiem, z drugiej przymykanie oczu na wiele przekrętów.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 2 Lip 2018, 11:56 »

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna xsadusx

• Miasto: Czaple
  • Na forum od: 23.12.2016
« 2 Lip 2018, 12:09 »
Czyli co, dopuszczony do LeTour czy nie? Wczoraj jakoś tak wieczorową porą czytałem że nie jedzie. Musiały pójść poważne przelewy od Sky.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 2 Lip 2018, 12:52 »
To jest artykuł z wczoraj: https://www.theguardian.com/sport/2018/jul/01/chris-froome-blocked-signing-in-tour-de-france
A dzisiaj już wszystko gra. Chyba faktycznie saldo zaczęło się zgadzać.

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 2 Lip 2018, 16:49 »

Zwłaszcza po tym jak dopuścili elektryki.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 3 Lip 2018, 17:59 »
To jest artykuł z wczoraj: https://www.theguardian.com/sport/2018/jul/01/chris-froome-blocked-signing-in-tour-de-france

Ten sport zaczyna przypominać cyrk :(
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum