Autor Wątek: jak ukryć doping  (Przeczytany 7992 razy)

Opis: niezłe

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Odp: jak ukryć doping
« 3 Lip 2018, 21:16 »
Ten sport zaczyna przypominać cyrk
... sport zaczyna przypominać cyrk, dlatego jestem turystą :)

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 4 Lip 2018, 06:57 »
Ten sport zaczyna przypominać cyrk

Ja poszedłem krok dalej - nawet się nim nie interesuję :) A do przeczytania wątku skusił mnie jego mylący tytuł. Myślałem, że znajdę tu ciekawe porady jak ukryć doping!  :D

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 4 Lip 2018, 07:48 »

Dla mnie turystyka też jest cyrkiem :)

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
« 4 Lip 2018, 09:00 »
nie tak ;)

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
« 4 Lip 2018, 10:23 »
Nie rozumiem :(

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
« 4 Lip 2018, 10:33 »
http://www.adventure-journal.com/2010/02/6-methods-doping-pro-cyclists-use-to-not-get-caught/

polecam punkt 2 .. nieeeezłe

podesłałbyś jeszcze raz link bo strona nie działa, albo została usuniętą...
widzę, że już nie ma artykułu ... :/
… why so serious ?

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
« 4 Lip 2018, 11:11 »
Nie rozumiem :(
lewy łokieć - było kłute - dużo i szybko biegają - Rosjanie - spiseg

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
« 4 Lip 2018, 11:35 »
Może krew mu pobierali...

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 4 Lip 2018, 11:36 »
widzę, że już nie ma artykułu ... :/

Na szczęście tak całkiem nie wyparowało.
https://tinyurl.com/ybcuxf9m
Dzięki. Dla ułatwienia innym - zacytuję:

It’s been a tawdry week for professional road cycling. French authorities issued an arrest warrant for disgraced Tour de France winner Floyd Landis, who was stripped of his 2006 title after testing positive for abnormal levels of testosterone, alleging him of computer hacking to gather evidence to refute the doping charges. And Joe Papp, a former pro cyclist and admitted doper, pleaded guilty to selling EPO and human growth hormone, both of which are banned substances.

Bicycling Magazine’s Joe Lindsey, whose Boulder Report blog is the clearest, most insightful, and most thoughtful of coverage pro racing you’ll find, has a number of excellent posts on the week and Landis. Even if you aren’t a huge fan of professional cycling, Lindsey’s coverage is so thorough, reasoned, and well written that you’ll find yourself pulled in. He covers Landis’s warrant here, Papp’s plea here, and addresses Landis’s odd fortunes since last year’s comeback here.

As for Papp, he recently wrote a story on the Cozy Beehive blog highlighting six methods pro cyclists used to outwit anti-doping forces. They are:

1. Mask EPO With Enzymes. The cyclist stashes an enzyme called protease in his jersey, dips his fingers in the powder before giving his urine sample, then urinates over his fingers into the sample bottle.

2. Mask Dope With Illegal Powders. Papp doesn’t specify the powders or what they’re hiding—what’s compelling is how the trick is pulled off: The powder is packed into a solid the size of a grain of rice, which is inserted into the urethra of the penis before the urine sample is give. Um, ouch.

3. Take EPO In Micro-doses. Allows riders to keep slightly elevated levels of hemacrits at all times.

4. Substitute Urine. Powdered synthetic urine is kept on hand and mixed with water when needed. The challenge is distracting the testers so you can make the switch.

5. Bribery. A little baksheesh goes a long way. Or a lot of baksheesh goes just far enough.

6. Hide. They can’t test you if they can’t find you.

Papp’s story is worth reading in full, particularly for the comments, many of which are from former pro cyclists and their doctors.
http://cozybeehive.blogspot.com/2010/01/how-cycling-pros-defeat-anti-doping.html
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 5 Lip 2018, 10:11 »
http://www.espn.com/olympics/story/_/id/23978993/2018-tour-de-france-chris-froome-freed-race-take-deep-breath-reassess-anti-doping

O tym, że WADA powinna się zastanowić nad uproszczeniem zasad i skróceniem listy zabronionych substancji, żeby przestrzeganie ich było prostsze i łatwiej było kogoś skazać.

Zespół Frooma przedłożył 1500 stron dokumentacji, w której skład wchodziło badanie wchłaniania tej jego substancji u psów  :o
« Ostatnia zmiana: 5 Lip 2018, 10:17 miki150 »

Offline Mężczyzna fikołek

• Miasto:
  • Na forum od: 09.05.2015
« 10 Lip 2018, 23:44 »
Na cda.pl pojawil się dokument "Ikar  o programie dopingowym w Rosji (polski lektor).

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 23 Lip 2018, 15:32 »
Tymczasem za nami 15 etapów TdF, komentatorzy w transmisjach przyznają, że cały tegoroczny tour jest pod znakiem niechęci do Team Sky, iluś kibiców już próbowało zaatakować Froome'a (co kosztowało Nibali'ego upadek i złamany kręg), nie mówiąc o transparentach i atakach słownych, a jednak Sky obsadziło dwa pierwsze miejsca w generalce...

No i właśnie: ukryją Froome'a na którymś z dalszych miejsc, czy na sam koniec jednak zmieni się lider?
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 23 Lip 2018, 16:06 »
No i właśnie: ukryją Froome'a na którymś z dalszych miejsc, czy na sam koniec jednak zmieni się lider?

Szczerze mówiąc w ogóle mnie to nie interesuje, dla mnie Froome jest zwykłym dopingowiczem, w ogóle przeszła mi ochota na oglądanie tego bagna, ot sprawdzę co jakiś czas wyniki i tyle. Nie popieram ataków na zawodników, ale trudno im się dziwić. Zwykli kibice kłamstw i wykrętów tego bezczelnego oszusta i jego drużyny nie kupują i nie dają sobie wmówić, że czarne jest białe. Skoro nie ma na nich żadnej sankcji - to niech się przynajmniej wstydu najedzą.

W ogóle współczesny zawodowy sport to jest tragedia, nic już nie ma wspólnego ze swoimi chwalebnymi początkami. Tutaj taka ciekawa historia meksykańskiego piłkarza grającego na Mundialu. Oskarżony przez USA o pranie pieniędzy (tylko oskarżony!). Potężni sponsorzy FIFA z USA wymusili by tego zawodnika mocno szykanowano - bo nie życzyły sobie by był kojarzony z ich produktami, bo wówczas te firmy mogłyby dostać grzywny w USA. Zawodnik choć był członkiem drużyny Meksyku - musiał przylecieć osobnym samolotem, nie mógł mieszkać z drużyną, nie mógł udzielać wywiadów.
https://sport.se.pl/pilka-nozna/mundial-2018/rafael-marquez-jest-odizolowany-od-reprezentacji-meksyku-maczaja-w-tym-palce-amerykanie-aa-x1hU-z9u6-Gu17.html

To co pieniądze robią ze współczesnym sportem to niestety dramat. Słuchałem niedawno audycji o Julesie Rimecie - twórcy Mundialu, wieloletnim prezesie FIFA. To był prawdziwy ideowiec, w swoich klubach walczył z wszelkimi nierównościami, propagował etykę i szacunek wobec pracy itd. I cytowano zdanie jego wnuka, który stwierdził, że jego dziadek musi się w grobie przewracać widząc co się ze współczesną piłką stało. Na stadion wnieść nie można wody innej niż sponsora imprezy  :icon_redface:

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum