Autor Wątek: ttin uczy się, co to takiego rower ;D  (Przeczytany 14910 razy)

Offline Mężczyzna salek

• Miasto: Górki
  • Na forum od: 29.08.2011
zaraz zaraz... to do amortyzowanego widelca nie da się założyć low-ridera?

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
czuję się wywołany do odpowiedzi... :icon_redface:
linkowanego Scotta nie zamierzam jednak zachwalać ani polecać - jest jaki jest

ale na te retro różowiasto-żarówiaste rowery po prostu nie daje się patrze
Cóż Dla większości wyprawowiczów jedyny słuszny kolor to i tak matowy czarny, więc jakiekolwiek argumenty typu "popatrz na jakich to jest rurach" czy "zobacz gdzie stało w katalogu' i tak nie mają żadnej siły przekazu :P :P:P

Hamulce zdecydowanie bez prowadzenia równoległego
też tak uważam - wraz z luzami widocznie spada skuteczność, a o luzy nie trudno Choć pierwsze V XT sa po prostu piękne z wyglądu
Co do widelca: albo amorek albo low-rider
a czemu nie amor z low riderem?

Offline kunu

• Miasto: Poznań/Widziszewo
  • Na forum od: 14.09.2010
Ja tam używam v-ek shimano z równoległym prowadzeniem i nie podzielam zdania przedmówców. Wcześniejsze LX w tym systemie mocno używane podprowadziłem do sporych luzów ale i tak mogłem postawić naprzednim kole rower z sakwami z tyłu także heble potężne. Teraz mam XTR 960 i są jeszcze mocniejsze. Mają już sporo lat w końcu to druga czy trzecia generacja dopiero a mimo to działają idealnie a luzów nie ma. A pierwsze XT faktycznie piękne. I bodajże najmocniejsze v-ki w histori. Jakby ktoś chciał to mam parę w idealnym stanie na sprzedaż :P

Offline skolioza

Jak piszesz o LXach z równoległobokiem, późniejszych XT (bodaj 750)  czy XTR 960 to one faktycznie ramiona miały masywne, sworznie szerokie i były mocne dzieki temu
Pierwsze V z równoległobokiem czyli XT M739 i XTR M950 to inna bajka -  ramiona były dość filigranowe co w połączeniu z luzem dawało na prawdę marny efekt

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Proszę Was, dyskusje o LX, XT i XTR to nie ten wątek  :wink:

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
a jeszcze jedno. Ttin, czemu akurat ta rama? jeździłaś na niej? może lepiej jednak jakąś inną + przemalowanie? :wink:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline miki150

• Użytkownik forum
Pytanie do ilu tego scotta opłaca się licytować?

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
Czy widelec amortyzowany z opcją na low-rider'a istnieje i czy jeśli tak to nie będzie wiele droższy? (ttin ma określony budżet)
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline miki150

• Użytkownik forum

Lowrider crosso na dowolny widelec wchodzi. Połowa tego forum jeździ z takim zestawem.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
lowridera można zamontować chyba praktycznie do wszystkich amorów. nie potrzeba specjalnych otworów, jest on przykręcany do piwotów + na obejmy dookoła goleni. sam taki zestaw miałem na wyprawce ostatnio ;-)

edit: o dokładnie tak jak na zdjęciu powyżej ;-)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline kunu

• Miasto: Poznań/Widziszewo
  • Na forum od: 14.09.2010
Co do ramy to ja bym brał Scotta, cena raczej nie przekroczy poziomy Shanona, przemalować zawsze można, wyjdzie z kasą na jedno bo nie trzeba amortyzatora. A dobrej jakości Cro-mo z renomowanej firmy da duży komfort podróżowania. Accent z kolei ma dosyć nietypową geometrię, jest dziwnie krótki i dziwnie mi się jechało na tej ramie, poza tym od razu po zakupie trzeba planować główkę pod łożyska. Mam ogólnie złe zdanie o firmie Accent a ta rama wprawdzie się nie rozpada ale jeździć bym na niej nie chciał. Zresztą na allegro co chwile się trafiają fajne stalowe ramy  Kogi, Scotta,Marina i innych. Moim zdaniem lepiej mieć mocno używaną ramę dobrej firmy niż nową z półki budżetowej jakby nie patrzeć. Do amortyzatorów są specjalne obejmy żeby założyć bagażnik ale chyba żadne z tych rozwiązań nie jest tak pewne jak dedykowane otwory z widelcu. Amorów z tymi mocowaniami nie spotkałem nigdy. Zresztą wydaje mi się że obciązony amor będzie miał bardzo dużą masę nieresorowaną czy jak to się tam nazywa. Znaczy to tyle, że może nie działac jak należy. Ktoś z wykształceniem technicznym może zweryfikować moje przypuszczenia? Wrócę na chwilę do hamulcowego offtopa. Skolioza: Mądrość przebrzmiewa przez Twoje słowa :) pierwsze generacje równoległych hebli szybko łapały luzy ale Shimano wyciągneło wnioski i późniejszych generacji nie ma się co bać. Byle kupować takie w dobrym stanie to posłużą lata. No i warto unikać XT 750 bo prawie zawsze wyją jak potępione dusze:)
« Ostatnia zmiana: 17 Lis 2011, 10:45 kunu »

Offline skolioza

i późniejszych generacji nie ma się co bać
i z tym się mogę zgodzić ;) ale 737 czy 950 nie polecałbym do roweru intensywnie używanego, w dodatku z obciążeniem

Offline Mężczyzna Freud

Lowrider crosso na dowolny widelec wchodzi. Połowa tego forum jeździ z takim zestawem.

Nie wiedziałem. Moja wyobraźnia podpowiadała mi, że jakieś dziurki muszą być - tym bardziej, że ktoś ostatnio mnie pytał o te dziurki więc się zasugerowałem. Dzięki. A jak mocowanie lowridera wpływa na lakier na amorze? Nie ma odprysków?
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Nie, obejmy i podkładki są ogumowane.

Offline Mężczyzna Freud

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum