Autor Wątek: ttin uczy się, co to takiego rower ;D  (Przeczytany 14921 razy)

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
A może takiego STXa?
http://allegro.pl/shimano-stx-rc-tyl-przednia-gratis-i1971085398.html

Mam nadzieję, że poradziłby sobie z 9 rz.
Z 9-rz sobie poradzi, ale nie poradzi z kasetą większą niż 11-28T (wiem niestety z doświadczenia).
te zmieniarki sam wklejałem powyżej - ale cena jest już nieco abstrakcyjna jak dla mnie
natomiast prosiłbym Cimana o rozwinięcie - czemu z większą zębatką ma sobie nie poradzić?

Justynko - się nie przejmuj, jesteś w bardzo komfortowej sytuacji Zamiast użerać się z żelazem masz Joszka Project Main Menagera ;)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
złóż za to wszystko sama :P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
Oj tam, oj tam, Pani.. Przecież intendentem jest Yoshko :) Po prostu nikt nie napisze, że korba to musi być STX w kolorze tytanowym bo najładniej prezentuje się z damską łydką (no.. z męską też.. bo kiedyś dokładnie taką miałem :) ) A czerwone RC dodaje szyku.. Prawie jak wino z tamtych lat :)

EDYSZYN. Skolioza, Manager faktycznie wygląda znacznie lepiej :)

A merytorycznie.. Wg opisów pojemność 39T (http://velobase.com/ViewComponent.aspx?ID=0B55AD6C-6F59-461C-B094-820D4B364492&Enum=108&AbsPos=84). Teoretycznie nawet z korbą 22/48 i kasetą 11/32 powinno działać bez żadnego ale. W końcu bycie najwyższą grupą do czegoś zobowiązuje :)
Miałem tą samą i chyba kasetę chyba 30 i nawet na środkowej tarczy słabo wchodziła na największą zębatkę. Nie wiem, czy to był błąd regulacji czy co (bo rower nawet nie zdążył przejść pierwszego przeglądu po pół roku..)
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline skolioza

poza pojemnością, przerzutka ma określone jeszcze max ilość zębów na kasecie - może to ją ogranicza? choć szczerze to przy długim wózku nie spotkałem sie aby ten parametr schodził poniżej 32, dlatego poprosiłem Cimana o rozszerzenie wypwoiedzi

Offline Mężczyzna ciman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 26.05.2009
Na najlżejszym przełożeniu (32) przerzutka nie zostawia odstępu między kasetą a kółkiem przerzutki pomimo maksymalnego wkręcenia śruby oddalającej (nawet dłuższą niż oryginalna wkręcałem). Z kasetą 11-28 jest wszystko ok.

Offline kunu

• Miasto: Poznań/Widziszewo
  • Na forum od: 14.09.2010
Shimano twierdzi, że max ilość zębów w koronce to 32 dla tego modelu. Może miałeś za długi łańcuch i dlatego kółko wózka dochodziło do kasety? A może miałeś zwykły STX a nie STX RC? Ciężko mi uwierzyć, że Shimano takie ważne dane podawało z błędem.

Offline skolioza

ze zwykłym STX lub SE się zgodzę - miałem ten sam problem  Tam jednakwyraźnie określano max ilość zębów jako 28T Ale też jeden ani drugi nie doczekał się chyba 8 spidowej wersji

Z RC sprawa jest nie tak oczywista...
Sprzedawca deklaruje że to jest zmieniarka 8 biegowa, czyli powinna mieć symbol RD-MC38 I ta powinna obsługiwać do 32T
Jeśli jednak okazałoby się że jest to 7 biegowa RD-MC36 to w zależności od katalogu podawany max jest jako 28T lub 30T

Offline Mężczyzna ciman

• Na forum od: 26.05.2009
ze zwykłym STX lub SE się zgodzę - miałem ten sam problem  Tam jednakwyraźnie określano max ilość zębów jako 28T Ale też jeden ani drugi nie doczekał się chyba 8 spidowej wersji
Faktycznie, ja miałem zwykłego STXa...

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Przerzutka tylna Shimano Deore RD-M590 SGS 2010 długi wózek - 116 zł <takiej przerzutki nie ma ale to na pewno jest RD-M591>

Nie chce mi się guglać, ale uważaj, bo 591 może mieć odwrotną sprężynę. Ja akurat mam taką (przerzutka LX) i sobie chwalę, ale nie każda to lubi.
« Ostatnia zmiana: 7 Gru 2011, 21:20 aard »
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline kunu

• Miasto: Poznań/Widziszewo
  • Na forum od: 14.09.2010
Nie ma już w sprzedaży (bieżącej przynajmniej) Deorek z odwrotną sprężyną także spoko. Jedynie XT w wersji Low-normal się zostało już chyba. W każdym razie 591 jest top-normal.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
STX poszedł za 202 zł.  :o

Offline Grzesiek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 13.03.2011

Nie wierzę, że za tyle poszedł... to nie jest kolekcjonerski sprzęt, młodziak sam sobie podbił cenę :-) Poza tym przednia to nie RC.
Dodam też, że starsze korby z napędów 7-8 sp. współpracują z przerzutkami i łańcuchami 9-10 sp ale zmiana biegów nie jest zupełnie bezproblemowa. Wąski łańcuch lubi wpadać między zębatki i zostawać tam. Tak jak pisał ktoś wcześniej, trzeba zmieniać biegi przy większym przekosie łańcucha. Testowałem m.in. z korbą DA 8 sp i resztą 10 sp. wcześniej z 9sp. Ultegrą było podobnie.
« Ostatnia zmiana: 18 Gru 2011, 16:28 Grzesiek »

Offline Kobieta ttin

• Na forum od: 16.05.2011
zamówienie w CentrumRowerowym złożone, czekam tylko na dane do przelewu, jak paczka przyjdzie, to się pochwalę  8)

Offline skolioza

Nie wierzę, że za tyle poszedł... to nie jest kolekcjonerski sprzęt, młodziak sam sobie podbił cenę :-) Poza tym przednia to nie RC.
małej wiary jesteś.... ;)
to nie pierwszy NOS RC jaki był na Alle, i nie pierwszy który za tyle poszedł (nawet bez przodu w komplecie)

Offline Grzesiek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 13.03.2011

małej wiary jesteś.... ;)
to nie pierwszy NOS RC jaki był na Alle, i nie pierwszy który za tyle poszedł (nawet bez przodu w komplecie)
Nie wierzę. NOS, czyli rozumiem, że ktoś to kupił do kolekcji? Co jest niezwykłego w STX? Najdroższą znalazłem w archiwum allegro za 54 PLN w "mega dobrym stanie" :-), ale to nie jest ani rzadkość, ani tym bardziej warte użytkowo więcej niż LX, DX czy XT starszych generacji. No chyba, że jakieś dziecko uwierzyło w kultowość STX...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum