Autor Wątek: Salek składa wyprawówkę na ramie Accent Shannon  (Przeczytany 4172 razy)

Offline Mężczyzna salek

• Miasto: Górki
  • Na forum od: 29.08.2011
Decyzja zapadła - składam rower od zera. W tym wątku będą pojawiały się zdjęcia, opisy, ceny i wszelkie pytania jakie mi się nasuną. Liczę na Waszą pomoc drodzy forumowicze.

Podjąłem decyzję o składaniu roweru z co najmniej 2 powodów:
1. Nie mam teraz gotówki na zakup "gotowca", więc będę dokupywał części w miarę możliwości finansowych.
2. Chcę się przy okazji nauczyć serwisowania roweru od A do Z. Plan jest taki, że w kwietniu 2012 rower będzie już jeździł ;) (a ja będę ekspertem w zakresie serwisowania mojego roweru). Mam już o tym trochę pojęcia, ale nie tyle ile bym chciał - jestem już w posiadaniu ksiązki "Zinn i sztuka serwisowania..."

Niektórzy zauważyli, że w dziale Oferty Allegro itd. szukałem wcześniej rowerów na ramie cro-mo, wiekowych, "kultowych" itd., ale jednak doszedłem do wniosku, że rower będzie na ramie accenta. Duża w tym zasługa Cimana i wpisu na jego stronie nt. tej ramy. Miał być Nordkapp, ale w sumie nie ma tak wielkiej różnicy między tymi ramami, żeby dokładać 200 zł.

No więc zaczynamy.

Rama zakupiona w kolorze czarny mat. Koszt 307 zł (z przesyłką). Wyglądać ma tak jak w załączniku. Jak przyjedzie to się pochwalę ;)

Offline Vrede

• Miasto: PL
  • Na forum od: 15.07.2010
Dlaczego taka różnica w cenie? Ja składam dla żony na Nordkapp i zapłaciłem 400 zł za ramę. Dzisiaj ma być kurier.
"Jeśli jazda na rowerze ma być dla ciebie przyjemnością,
a nie tylko walką i zdobywaniem,ostatnią rzeczą na jaką powinieneś zwracać uwagę, jest prędkość."
Bob Roll

Offline Mężczyzna salek

no to w niezłej cenie znalazłeś :) to tak czy siak różnica 100 zł, co przy ograniczonym budżecie nie jest małą kwotą. Zdecydowałem się na Shannona, bo na najbliższe 30 kkm mi wystarczy, a i tarczówek nie planuję. "Zaoszczędzoną" stówkę chcę włożyć w jak najlepsze koła.

Offline Vrede

Ja mam trochę części z innego roweru w tym tarczówki, ale obręcze biorę i pod v-breki może się przyda.

http://sporti.pl/product-pol-6701-Obrecz-ALEXRIMS-ACE-18-28-36-otw-czarna.html

Planowałem wykorzystać większość części z tamtego roweru niestety już widzę że trzeba będzie dołożyć trochę części.
a nie tylko walką i zdobywaniem,ostatnią rzeczą na jaką powinieneś zwracać uwagę, jest prędkość."
Bob Roll

Offline Vrede

Wstawiaj zdjęcia z postępu pracy może mi coś podpowiesz.
Bob Roll

Offline Mężczyzna salek

dzisiaj powinna przyjechać rama, ja w międzyczasie szperam po allegro i sklepach internetowych. Zastanawiam się nad tymi kołami:

http://rowerek.pl/index.php?products=product&prod_id=873

no i właśnie, co o nich myślicie? 32 szprychy to nie za mało jak na sakwowy rower? Może ktoś coś polecić?

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
28" są słabsze (dłuższe szprychy itd) od 26", do tego 32 szprychy... na pewno bezpieczniej byłoby na 36 :wink:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Ktoś, kiedyś, pisał że da się żyć mając 32 szprychy, ale tak jak pisze Wax, bezpieczniej mieć więcej ;)
Poza tym w specyfikacji tego koła nie ma nic o szprychach, a to bardzo ważny element.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
no to Ci kibicować będę Salek, będę się przyglądał i na bieżąco robił oooooooo!
Miłego i owocnego składania roweru.

Offline Mężczyzna salek

ok to będę się rozglądał, za 36 szprychowymi. Generalnie jestem nastawiony na 28'' Alexrimsy (najlepiej czarnawe), z jakąś "lepszą" piastą na 9 rzędów i szprychami DT Swiss.

Offline Mężczyzna Kikuchiyo

• Miasto: wlkp
  • Na forum od: 16.03.2011
a jaki planujesz kupić widelec, sztywny czy amor?

Offline Mężczyzna salek

Najprawdopodobniej amor z blokadą skoku.

Offline Mężczyzna Kikuchiyo

• Miasto: wlkp
  • Na forum od: 16.03.2011
pytam, bo myślę nad przerzuceniem klamotów z mojej aktualnej ramy na jakąś bardziej nadającą się pod trekking, i na razie głównym kandydatem jest właśnie shannon; planuję w związku z tym wymianę widelca na sztywny (jakiś cromo), i zastanawiam się jaki konkretny model widelca byłby odpowiedni dla tej ramy. Myślałem o surlym, ale te widelce mogą być za krótkie do tej ramy (tym bardziej do crossowej ramy authora o której też myślę).

Nie mam żadnych doświadczeń w tym temacie i mogę się mylić.

Offline Rafał

• dawniej unh
  • Miasto: Nowy Tomyśl
  • Na forum od: 01.02.2010
ja do meridy w miejsce amora wsadziłem surly karate monkey - specjalny na takie okazje
Zapytany o ideę, odpowiadam - oto ona:
Myśl o niczym, w zamyśleniu przedłużona.

Offline jarecki

• Miasto: Gliwice
  • Na forum od: 22.09.2010
Składałem w marcu rower na shannonie. Dałem za ramę 265zł (z przesyłką) na zimowej wyprzedaży w jakimś allegrowym sklepie. Kolor im pewnie nie schodził (pomarańczowo-czarny) lub rozmiar (18"), dlatego przecenili ;) Brałem pod uwagę nordkappa, ale była dużo droższa, około 500zł albo coś powyżej. Myślę, że 400zł za nordapa to dobra cena. Ciężko mi jednak powiedzieć skąd się bierze katalogowa cena tej ramy, bo shannon jest dość lekką ramą (1.87kg) a po sezonie jeżdzenia nie zauważyłem u niego jakichś wad. Odnośnie szprych to polecam 36 i mam tyle w obu kołach. Pewniejsze rozwiązanie przy obciążonym sakwami rowerze.

EDIT: Wrzuciłem opis+foto w Nasze rowery

« Ostatnia zmiana: 22 Lis 2011, 23:14 jarecki »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum