Autor Wątek: Salek składa wyprawówkę na ramie Accent Shannon  (Przeczytany 4170 razy)

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Mam 44-32-22 z tyłu 11-32 (9 biegów). W zasadzie cały czas bez sakw jeżdżę na 44. Brakuje mi lepszego stopniowania kasety, poszukałbym jakiejś inne drogi, np. kaseta szosowa. 22 chyba ani razu nie użyłem, nawet w górach z sakwami.

Pomyśl na jakich przełożeniach najczęściej jeździsz. Zapisz sobie, poszukaj kalkulatora przełożeń w internecie i pomyśl jakie zębatki dobrać. Od razu możesz tak kombinować żeby na tych na których najczęściej jeździsz były najmniejsze skosy łańcucha - wolniej będzie się zużywał.
« Ostatnia zmiana: 24 Lis 2011, 13:49 arkadoo »
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
A ja np na wyprawce w Rudawach podjeżdżałem na miejsce noclegu na przełożeniu 22-34 i za lżejszym się nie rozglądałem. Podobnie było jeszcze na 2 czy 3 podjazdach, przy czym w ogonie grupy na tych podjazdach się nie wlokłem.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
jakie macie doświadczenia z top swingami?
musiałbym brzydkie słowo napisać, a nie wypada IMO downswing

Co do przełożeń zgadzam się z tym, żebyś dobrał je pod siebie a nie słuchał podpowiedzi ja na przykład na przełożeniu 22/34 bym się zamęczył, za to 48 z przodu mnie nie przeraża ani trochę :P
« Ostatnia zmiana: 24 Lis 2011, 15:33 skolioza »

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Przerzutka tylnna: M591 czy M592 Shadow ?
Zwykła M591 - jeżdżę, działa nieźle (choć ostatnio nie mogę jej wyregulować :P ), dodatkowo jest tańsza, a zaoszczędzona kasę możesz dorzucić np. do koła.

Rozmiar zębatek: 44-32-22T czy 48-36-26T ?
ja mam pierwszą konfigurację i ostatnio większość jeżdżę na 44, z drugiej strony zębatki 22 bym nie oddał ;)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Kastea: 11-34. z sakwami zestopniowanie nie jest takie potrzebne, a miękkie przełożenie pod górkę zawsze się przyda...

Przerzutka: a rama pozwala na oba? w sumie to obojętne... brałbym top. pierwsze słyszę żeby był problem z bidonem...

Przerzutka tylna: trochę przesadzasz chyba :P bierz na którą Cię stać :wink:

Korba: 26/38/52 :wink: ma tak Wilk, Aard i jest to chyba najlepsze rozwiązanie. ew 22/36/48 choć chyba będzie ciężej znaleźć takie zębatki.

kiedyś miałem 22/32/42 to praktycznie ciągle na 42 jeździłem :/

Suport: gwint.

Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Przerzutka: a rama pozwala na oba? w sumie to obojętne... brałbym top. pierwsze słyszę żeby był problem z bidonem...
Oceniając po zdjęciu to otwory od koszyka na podsiodłowej są dość nisko, stąd warto by pomierzyć, czy nie będzie kolidować.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
aard ma 48/36/22.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna maciekkk

• Na forum od: 29.05.2011
ja mam 48X38X28  znajomy mi polecił. Myślę, że to dobra konfiguracja ;)

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
No i jak z podjazdami sobie radzisz, nie brakuje przełożeń?
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
ja mam 48X38X28

Mam tak samo i sobie chwalę. Tarcza 42, jaką miałem wcześniej, była dla mnie zdecydowanie zbyt mała.
Z tyłu 11-32 i jak na razie jeszcze nigdy biegu nie zabrakło.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Kaseta: 11-32T czy 11-34T
Zdecydowanie 34. Zyskujesz zasięg, a nie tracisz nic

Przerzutka przednia: down czy top swing?
Raczej down. Miałem top swinga i faktycznie szybko złapał luzy. Z bidonem może być kiepsko, ale czy naprawdę potrzebujesz dwa koszyki w wyprawówce? Ja picie wożę w sakwie, a tylko podręczne w (jednym) bidonie.

Przerzutka tylnna: M591 czy M592 Shadow ?
Nie shadow. Shadow są delikatniejsze i trudniejsze w regulacji

Rozmiar zębatek: 44-32-22T czy 48-36-26T ?
Zależy z jaką jeździsz kadencją. "Spory podjazd" to też pojęcie względne. Większość podjazdów alpejskich pokonasz na zestawie 26-34, natomiast na mało którym zjeździe przyda Ci się zestaw 44-11. Wniosek, raczej 26-36-48, a w razie czego mozna dokupić koronkę 22 i podmienić (ja tak zrobiłem, przerzutka XT down swing obsługuje bez problemu)

Suport: na gwint czy na wcisk?
Jesli pytasz o to, czy Octalink czy Hollowtech II, to tutaj nie ma mądrych. Za HTII przemawia to, że to nowszy standard i dłużej będą dostępne części. Za octalinkiem ponoć trwałość. HTII jest ponoć sztywniejszy i lżejszy. Nie twierdze, ze nie, ale nigdy tego nie byłem w stanie zauważyć. Octalink jest (chyba?) tańszy, ale trudniejszy w obsłudze (musisz mieć ściągacz).

Witaj ponownie w krainie dylematów! :wink:
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna maciekkk

• Na forum od: 29.05.2011
No i jak z podjazdami sobie radzisz, nie brakuje przełożeń?
niestety nie miałem jeszcze okazji testować na podjazdach. poleciał mi znajomy, który od dobrych kilku lat jeździ na takiej konfiguracji i sobie chwali ;)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
poleciał mi znajomy, który od dobrych kilku lat jeździ na takiej konfiguracji i sobie chwali :wink:
A że jeździ również wyłącznie po płaskim... :wink:
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna salek

• Miasto: Górki
  • Na forum od: 29.08.2011
dzięki za wszelkie informacje. Już mam pewien ogląd w sytuacji. Teraz tylko czekam na spływ gotówki i będą kolejne zakupy.

Offline Mężczyzna salek

• Miasto: Górki
  • Na forum od: 29.08.2011
Na razie dojechały części: Amortyzator Suntour z blokadą skoku, przednia "przeciepka" LX i na tył XT. Dziś zamówiłem kolejny zestaw (koła, opony, kaseta, łańcuch) Niebawem wrzucę jakieś zdjęcia z postępu prac.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum