Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
22 Lis 2024, 07:05
Strona główna
Tagi
Zaloguj się
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Sprzęt, ekwipunek i odzież
»
Osprzęt
»
Napęd, pedały, hamulce
»
SPD - cierpnąca stopa
Strony: [
1
]
2
Następna >>
Wszystkie
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: SPD - cierpnąca stopa (Przeczytany 2234 razy)
Hipek
Użytkownik forum
Miasto: Warszawa
Na forum od: 18.08.2011
SPD - cierpnąca stopa
«
18 Lis 2011, 10:14 »
Ahoj.
Nic się nie działo, gdy używałem platform. Gdy zacząłem jeździć w SPD, problem pojawił się. Prawa stopa jest zawsze w porządku, sprawa dotyczy lewej: po chwili dłuższej jazdy stopa zaczyna się męczyć i jeśli w odpowiednim momencie jej nie rozciągnę (podciągając kolano do góry na luźnej kostce, tak, jakbym chciał wyrwać podeszwę z przypiętego buta), to pojawi się skurcz. Pojawia się to tylko, gdy jadę szybko, przy spokojnej, rekreacyjnej jeździe, nic się nie dzieje. Rozluźnianie rzepów na bucie nic nie daje.
Na dziś planuję jeszcze pokombinować z blokami. Ponieważ teraz mam stopy zsunięte maksymalnie do środka, spróbuję trochę wysunąć lewą na zewnątrz, tak, żeby jedyną opcją było pedałowanie prawą stroną podbicia lewej stopy.
Czy ktoś miał może podobny problem i mógłby się podzielić rozwiązaniem?
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach
Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.
skolioza
Miasto: kraków
Na forum od: 01.04.2009
Odp: SPD - cierpnąca stopa
«
18 Lis 2011, 11:31 »
Spróbuj kombinować z ustawieniem bloków - zwłaszcza w płaszczyźnie przód tył
Najlepiej siądź na rowerze, połóż nogi na pedałach i w ten sposób spróbuj ustalić w którym miejscu powinien wypadać blok Nie koniecznie będzie to ustawienie najbardziej efektywne, ale po co się męczyć
www.RetroMTB.pl
RetroMTB na Facebooku
www.Skolioza.RowerPower.org
pajak
Miasto: Gdynia
Na forum od: 22.06.2010
«
18 Lis 2011, 12:46 »
Oczywiście butów nie masz za ciasno zawiązanych?
Jeszcze możesz spróbować z prostą metodą: ustawić bloki tak, żeby "wchodziły od pierwszego kopa" (np. zobaczyć gdzie odbija przez kalkę). Człowiek symetryczny nie jest, więc i bloki wcale nie muszą być.
A inna sprawa.. Jak zaczynasz "ciągnąć", to i noga ma prawo się bardziej męczyć. Co więcej, może jeszcze wiek nie ten.. ale często tak właśnie objawiają się początki żylaków.
Trole są samotnikami i unikają słońca.
Hipek
Użytkownik forum
«
18 Lis 2011, 13:35 »
Nie, nie mam za ciasno związanych butów. Gdyby obie nogi zachowywały się podobnie - ok. Ale tu jest tak, że lewa (słabsza) noga działa wyraźnie gorzej. Prawa - w ogóle sie nie odzywa.
Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.
Robb
"Ojciec Założyciel"
Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
Na forum od: 04.06.2006
«
18 Lis 2011, 13:40 »
tak jak pisze Skolioza - bloki.
Bloki są pewnie trochę za blisko środka stopy.
Przesuń lekko do przodu. Czasem wystarczą 2-3 mm
Pozdr
… why so serious ?
Hipek
Użytkownik forum
«
6 Gru 2011, 15:02 »
Dzięki za pomoc. Przyczyna okazała się jednak... zupełnie inna. Kiedyś co prawda węszyłem w dobrym kierunku, ale za mało. Nie bloki, nie żylaki, nie za ciasno związane buty tylko... technika.
W skrócie: w górę, zamiast dwugłowym uda, ciągnąłem łydką, co wymuszało napięcie stopy. Prawa nie cierpła, bo jest u mnie nogą silniejszą, lewa natomiast - momentalnie.
Skąd się wziął w ogóle pomysł na ciągniecie łydką? Gdy kupiłem SPD zacząłem szukać info o tym, jak poprawnie pedałować. I znalazłem na forum wypowiedź jakiegoś "kularza" o tym, że trener kazal mu kręcić tak, jakby miał za małą korbę i starał się wykręcić większe kółko. Zacząłem więc w taki sposób i o - działało, więc nie przerywałem. Dopiero gdy pojawiły się większe problemy i zbiegło się to z kupieniem przeze mnie
takiej książki
, przeczytałem dokładnie rozdział o pedałowaniu (gdzie bardzo ładnie jest rozrysowany podzial na mięśnie) i pacnąłem się w pusty łeb.
Od ponad dwóch tygodni szkolę się w już poprawnym pedałowaniu. Buty spinam ciaśniej, jak nigdy do tej pory, pedałuję mocniej... i jedyne, co czuję, to pracujące mięśnie. Żadnych skurczów.
furman
Miasto: Kraków
Na forum od: 02.09.2010
«
6 Gru 2011, 15:38 »
A nie przyszło Ci do głowy żeby wsiąść na rower...i najzwyczajniej w świecie zacząć jechać...normalnie jechać
Na mój rozum tą drugą książkę też bym wywalił.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny
Hipek
Użytkownik forum
«
6 Gru 2011, 16:15 »
Przyszło. I próbowałem. Pchać pedały w dół to nie filozofia i z tym nie było i nie ma problemów. Chciałem jednak nauczyć się efektywnie wykorzystywać możliwości, które dają pedały wpinane.
Waxmund
Moderator Globalny
Ironman
Miasto: Baszowice k/Kielc
Na forum od: 07.06.2007
«
20 Cze 2012, 11:41 »
SPDów ani nosków nie używam. Na maratonie w Radlinie cierpła mi dość mocno lewa stopa. Następnego dnia nadal była ścierpnięta, (właściwie same palce). Minęło już kilka dni, palce nadal mocno ścierpnięte, mam wrażenie że cały czas tak samo, jak nie mocniej.
Wsiadając na rower, automatycznie czuję, jak cierpną jeszcze bardziej.
Co poradzić? Przejdzie samo? za 2 tyg wyprawa i to samo siodełko... Podejrzewam że jakiś ucisk nerwu na tyłku to spowodował, hm?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...
www.waxmund.pl
miki150
Użytkownik forum
Miasto: Jeteborno
Na forum od: 05.07.2010
«
20 Cze 2012, 11:47 »
Bardziej bym szukał przy stopie, np zbyt miekkie buty, może podkurczasz palce jak jedziesz, albo masz za małe platformy.
Mi zawsze drętwiały paluchy po dłuższym marszu, a po jednej wyprawie wręcz całe stopy. W okolicach palucha wyczuwałem mocno spuchnięty i podrażniony nerw. Przechodziło dopiero po paru miesiącach. Podobno wielu ludzi tak ma.
globalbus
Na forum od: 03.05.2011
«
20 Cze 2012, 12:58 »
z moich doświadczeń - szukaj sztywniejszych butów.
My home is where my bike is.
Waxmund
Moderator Globalny
Ironman
Miasto: Baszowice k/Kielc
Na forum od: 07.06.2007
«
20 Cze 2012, 13:35 »
od wielu lat jeżdżę w tych samych butach, już mocno styranych, w których NIGDY takiego problemu nie miałem. Na maraton pojechałem w nowych (takich samych
ale jednak nowych), które są sporo sztywniejsze. myślę, że krok w stronę jeszcze sztywniejszych jest złym pomysłem.
To ścierpnięcie przejdzie samo? Ile to może trwać? Jest jakieś zagrożenie? tzn czy jest sens iść z tym do lekarza czy mnie wyśmieje jak pójdę?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...
www.waxmund.pl
miki150
Użytkownik forum
Miasto: Jeteborno
Na forum od: 05.07.2010
«
20 Cze 2012, 13:55 »
Chyba nie jest groźne, ale może przechodzić miesiącami. A jak nic nie zmienisz to może ci się robić non-stop.
włóczykij
Gość
«
24 Cze 2012, 14:05 »
witam, jak przesiadłem się na pedały SPD to pojawił się problem "siadających" kolan.
Na platwormówkach jak wykręciłem te 150 km to bolały mięśnie, ale było OK na drugi dzień, a po przejściu na SPD po kilku dłuższych wyjazdach kolana bolały jak ch*lera i do dziś mam z nimi problem jak chodzę np po górach.
Czy jakieś ćw. wzmacniające na kolana pomogą przyzwyczaić się kolanom do wysiłku?
Freud
Miasto: Zielona Góra
Na forum od: 16.06.2011
«
24 Cze 2012, 14:26 »
Wyreguluj poprawnie SPD. To może być przyczyna.
Ja zmieniałem trzykrotnie ustawienie bloków zanim poczułem, że mam idealnie.
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek
Drukuj
Strony: [
1
]
2
Następna >>
Wszystkie
Do góry
Tagi:
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Sprzęt, ekwipunek i odzież