Autor Wątek: Gdzie zimą jest ciepło...czyli gdzie na rower w styczniu/lutym/marcu  (Przeczytany 5861 razy)

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
Zastanawialiście się gdzie u nas w Europie i okolicach Pn. Afryka/Turcja jest klimat odpowiedni do zimowych wypraw rowerowych- znaczy kiedy u nas zima, tam bez mrozów.
Czytałem kiedyś opis rowerowego sylwestra w Grecji.
Macie doświadczenia z takimi wyjazdami?

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Ja doświadczeń nie mam, ale jak chcesz ciepło zimą w Turcji to raczej z tym kiepsko, prawie cały kraj to wysokie góry w których pada dużo śniegu, a mróz może być wszędzie, no może poza samym wybrzeżem Morza Śródziemnego.

http://www.turkeytravelplanner.com/WhenToGo/ClimaticRegions.html

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Także ostatnio analizuję ten temat. Z Europy w grę wchodzą chyba tylko 3 rejony - Grecja, południowa Hiszpania i wyspy śródziemnomorskie.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
Jeśli chodzi o Grecje to raczej o jej południe.

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Mężczyzna ciman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 26.05.2009
Ryanair od marca uruchamia niedrogie (ok. 300zł) połączenie z Wrocławia na Kretę.

Offline Mężczyzna hose morales

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2009
Sam niedawno nad tym się zastanawiałem.
Grecja w styczniu jest chyba najbardziej deszczowa w całym roku. Nie wiem jak na południu,ale może być średnio przyjemnie. Sprawdź.

Maroko. Poza Atlasem( w tym okresie) wygląda miło. Wyspy Kanaryjskie, nie bacząc na ceny biletów lotniczych..

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
Maroko i Tunezja jak najbardziej, Cypr- ale tam to akurat wielkiego szału nie ma, może jeszcze Jordania i Izrael z krajów które leża w miarę blisko

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
Ryanair od marca uruchamia niedrogie (ok. 300zł) połączenie z Wrocławia na Kretę.
O kurka, a ja już od jakiegoś czasu kombinowałem nad tą wyspą na wiosnę, ale nie było sensownego dojazdu.

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
Dla milosnikow podjazdow polecam Teneryfe;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
Miejsce na wyjazd w tym terminie jest chyba najlepsze, ale ceny biletów są jednak bardzo wysokie.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
może jeszcze Jordania i Izrael z krajów które leża w miarę blisko
Owszem, jest tam oczywiście cieplej niż u nas, ale zimą wypada akurat pora deszczowa, co może trochę popsuć radość z jazdy.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
A ja mam inne pytanie. Interesują mnie rejony Andaluzji (a więc szerokości około 37*) i Korsyka - szerokość około 42*.
Czy ktoś się orientuje, albo wie, gdzie można sprawdzić, na jakiej wysokości npm należałoby się spodziewać śniegu w lutym?
Wracam do jeżdżenia.

Offline Kobieta Marta

A jakie tam sa wtedy temperatury??
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
Czy ktoś się orientuje, albo wie, gdzie można sprawdzić, na jakiej wysokości npm należałoby się spodziewać śniegu w lutym?

Z biegówek w Jakuszycach pamiętam webkamerę w Jizerce,
która pozwalała na przejrzenie archiwalnych fotek. Może takiej
poszukaj w Andaluzji?

A w kwestii wątku, wybrałbym się do Maroka. Wygląda na to,
że zrobi się z niego kolejny popularny forumowy kierunek...? :]

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Kobieta Marta

teoretycznie, ale bardzo teoretycznie
Na Korsyce jest chlodniej i biorac pod uwage dane klimatyczne (srednie) w lutym jest tam nieco ponad 13st, wiec sniegu mozna sie spodziewac nieco powyzej 2000mnpm. Dodam ze w tym okresie wysteouja tam dosc spore opady, okolo 8mm dziennie.
Andaluzja jest nieco bardziej na poludnie, wiec tam wysokosc na ktorej mozemy spotkac snieg sie podnosi, mysle ze moze byc na 2500mnpm. Warto dodac ze znajuduje sie tam najdalej na poludnie wysuniety resort narciarski, wiec o czyms to chyba swiadczy ;) najwyzsze szczyty moga byc pokryte sniegiem przez caly rok!

Podkreslam - to tylko teoria, nie bylam i nie widzialam, rownie dobrze mzoe byc na tyle chlodno, ze snieg "zejdzie" o wiele nizej, lub gdy "zima" bedzie ciepla, moze on byc tylkko w najwyzszych partiach;)
« Ostatnia zmiana: 23 Lis 2011, 11:07 Marta »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum