Autor Wątek: Nowy trekking czy mtb  (Przeczytany 4146 razy)

Offline Mężczyzna aanndrzej

• Miasto:
  • Na forum od: 20.11.2011
Nowy trekking czy mtb
« 22 Lis 2011, 22:06 »
Słuchajcie, mam 3000zł w kieszeni i problem.
Czytałem bardzo dużo i widziałem, że ludzie na wyprawy jeżdżą wszelakimi rowerami, ale...
http://imageshack.us/f/254/rower.jpg/ - oto mój rower na którym aktualnie sobie jeżdżę (max siadło 150km jednego dnia na nim). Czy jest sens odświeżyć go "trochę" przed wyprawą i jechać na nim? Musiałbym wymienić koła (bo są już w opłakanym stanie), opony, siodło (aktualnie, oryginalne z Felta to jest deska, a nie siodełko), widelec, korby, pedały + dokupić bagażniki i sakwy (Crosso).

A może kupienie roweru z linka i dokupienie tylko sakw? Bo problem jest w tym, że nigdy nie jeździłem na 28", a tym bardziej na trekkingu i nie wiem czy jest sens kupowania nowego roweru skoro można stary odświeżyć (tylko ciekawe jakim kosztem).
http://www.rowerymerida.pl/produkt438/freeway-9500-rower-merida.html

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Nowy trekking czy mtb
« 22 Lis 2011, 22:12 »
http://imageshack.us/f/254/rower.jpg/ - oto mój rower na którym aktualnie sobie jeżdżę (max siadło 150km jednego dnia na nim)
Matko, jak wysoko uniesione siodło :o (kąt) Wygodnie ci tak?

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 22 Lis 2011, 22:28 »
 Wcięło mi post ;/
Więc tak:
Jeśli obecny rower Ci pasuje (czyli głównie pozycja), to raczej skupiłbym się  na jego modernizacji. Sporo części już masz (rama, rurki, elementy napędu), a za 2000zł wymienisz to, co Ci nie pasuje uzyskując niezłej klasy wyprawówkę. Tylko musiałbyś zastanowić się i dobrze to zaplanować.
Jeśli obecny rower Ci nie pasuje, to lepiej byłoby kupić inny. Ale przy intensywnym używaniu dość szybko pojawią się rzeczy, które w rowerze seryjnym nie będą Ci pasować i zaczniesz je wymieniać. Dlatego lepiej byłoby złożyć rower od zera, co podnosi jednak koszty.
Wracam do jeżdżenia.

• Miasto:
« 22 Lis 2011, 22:36 »
http://imageshack.us/f/254/rower.jpg/ - oto mój rower na którym aktualnie sobie jeżdżę (max siadło 150km jednego dnia na nim)
Matko, jak wysoko uniesione siodło :o (kąt) Wygodnie ci tak?
Jeśli mam inaczej ułożone siodło to czuje jakbym ześlizgiwał się. Może to wina tego siodełka, które będzie jutro prawdopodobnie wymienione.

Daniel - okej, czyli według Ciebie jeśli dobrze czuje się na rowerze to lepiej go zmodyfikować. Z większością części nie mam problemów, ale z widelcem za to tak. Jeśli będę chciał zamontować w takim mtb widelec, to jaki na dłuższą wyprawę? Sztywny czy amortyzowany? Oczywiście sakwy z przodu także będą. Pytam się, ponieważ ktoś, coś, kiedyś napisał właśnie o widelcu amortyzowanym i sakwach, więc wolę się spytać przed zakupem.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 22 Lis 2011, 22:43 »
Jeżdżąc głównie po asfalcie wrzuciłbym sztywny widelec. Całość będzie lżejsza, sztywniejsza, bezpieczniejsza, a bagażnik zamontujesz bez problemów (jeśli kupisz widelec z otworami). Ale jeśli będziesz z tego roweru korzystał także do jazdy po okolicznych wertepach w ramach przejażdżek weekendowych, to chyba jednak amortyzator.
Wracam do jeżdżenia.

• Miasto:
« 23 Lis 2011, 00:08 »
A czy ma znaczenie czy amortyzator ma 100mm czy 160mm?
I jeśli ktoś chciałby się wypowiedzieć na pierwszej pytanie to byłoby super ;-)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 23 Lis 2011, 00:24 »
Moim zdaniem, skoro do wymiany masz takie mnóstwo części, to nie opłaca się rewitalizować starego roweru. Lepiej zostawić jako zimówkę czy mieszczucha, a kupić/ złożyć nowy. W tej chwili na forum kilka osób składa rowery - poczytaj ich wątki, na pewno będziesz miał łatwiej :)

Skok amortyzatora oczywiście ma znaczenie, ale 160mm to jest jakaś downhillowa masakra! Nie ma sensu się w coś takiego pakować. 100 mm to więcej niż potrzeba na wyprawach. Dużo ważniejsze jest, by to był dobry amortyzator, a to wydatnie podnosi koszty. W każdym razie lepiej kupić sztywny widelec za 200 zł niż amortyzator za 600 :)

To samo z hamulcami: jeśli tarczówki to tylko dobre, a jak chcesz tanie hamulce, to bierz fałki - są wystarczająco dobre na wyprawy :)

Et caetera, et caetera... Witaj w krainie dylematów! :wink:
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna maciekkk

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 29.05.2011
« 23 Lis 2011, 00:33 »
jak najbardziej zgadzam się z aard   ;)

Offline Mężczyzna salek

• Miasto: Górki
  • Na forum od: 29.08.2011
« 23 Lis 2011, 08:40 »
Witaj w krainie dylematów!

Welcome :) Ja już znam ten ból. Ale mając 3k gotówki w kieszeni to już masz "względny" komfort wyboru ;)

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 23 Lis 2011, 09:30 »
Poza tym, jak tak przekować forum, to znajdzie się całkiem sporo tematów z już rozwiązanymi tymi dylematami ;) A 3000zł to na prawdę sporo. Tylko musisz zacząć od sakw, bo jak się wkręcisz możesz zostać z samym rowerem ("a tam, dołożę jeszcze stówkę, to będzie lepszy napęd!") a kasy na resztę braknie  :P

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 23 Lis 2011, 11:02 »
Aard dobrze prawi. Ja zostawiłbym sobie MTB do jazdy po terenie i okolicy a złożył fajnego trekinga. Bodajrze swojego w okolicach tej kwoty złożyłem.
Co do tarczówek to podkreślę, że to co aard mówił jest ważne: muszą być w miarę dobre - inaczej będzie się wkurzał że badziewie i zerzygnujesz z nich przy pierwszej okazji.

No i jakoś MTB rower nie pasuje mi to wypraw tyopowo turystycznych (z uwagi na inną specyfikę ramy) :) ale tu już co kto lubi.
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 23 Lis 2011, 12:03 »
Patrząc na tą wysokość.. Mojej córki rower jest dłuższy :) Bezwzględnie musisz kupić większą ramę. Dłuższy rower jest o niebo wygodniejszy i bezpieczniejszy od zbyt wysokiego.

Na ryzykowne "bajery" typu tarcze to bym poskąpił kasy (nawet super działające hydrauliki w koniunkcji z patykiem dają konieczność zakupu nowej tarczy.. superdrogiej supertarczy).

Za te 3kzł spokojnie możesz sprawić sobie trekinga i ew. później wyremontować stary. Zwykły "sztywny" treking, z Vkami, porządną kanapą, porządnymi bagażnikami (+lowrider) do dalszej jazdy, a stary góral do szaleństw po lesie.

W końcu nie ma sprzętu uniwersalnego..
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Ma_rysia

• eko groszek
  • Miasto: Golina
  • Na forum od: 05.04.2009
« 23 Lis 2011, 12:03 »
...
No i jakoś MTB rower nie pasuje mi to wypraw tyopowo turystycznych (z uwagi na inną specyfikę ramy) :) ale tu już co kto lubi.

Ja lubię :D

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 23 Lis 2011, 12:14 »
też lubię ;-)

a za 3k to faktycznie można poszaleć. Przeczytaj aandrzej trochę wątków forumowych, zwłaszcza tych ostatnich dotyczących budowy nowych rowerów.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

• Miasto:
« 23 Lis 2011, 14:41 »
Dziękuje wszystkim za podpowiedzi, bo bardzo mi to pomogło i rozjaśniło kilka spraw  :wink:
Najpierw kupie sakwy, potrenuje na tym rowerze, a potem się zobaczy. Może pieniądze mnie pokochają, wpłynie ich trochę więcej na konto i poskładam coś sam.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum