Autor Wątek: Na rowerze do późnej starości  (Przeczytany 2714 razy)

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
Odp: Na rowerze do późnej starości
« 12 Lut 2012, 14:43 »
W zeszłym roku przed Batumi spotkaliśmy Bernda, sorry że to ja jestem na pierwszym planie, ale Bernd to ta sympatyczniejsza postać, z prawej:

Bernd okrążał właśnie Morze Czarne i dygał po 100km dziennie.

Nie wiem czy o tym wiedział, ale chyba był wyznawcą filozofii Ultralajt (to cały jego bagaż):

« Ostatnia zmiana: 12 Lut 2012, 14:58 martwawiewiórka »
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 12 Lut 2012, 16:48 »
To że jesteś na pierwszym planie można Ci jeszcze wybaczyć :D  O tym człowieku to się nic nie dowiedziałaś - narodowość, wiek, jak często tak podróżuje, gdzie już był...tylko o pogodzie rozmawialiście?

• Użytkownik forum
« 12 Lut 2012, 17:10 »
Bernd był Niemcem. Bardzo podkreślał, że nigdy nie był w Polsce. O wiek krępowałam się pytać, na oko miał z 70 lat. na rowerze podróżuje tak co roku, podroż wokół Morza Czarnego musiał przerwać z powodu choroby żony (dogadaliśmy się że chodziło o atak korzonków;)) - wrócił do domu, a gdy żonie się polepszyło, postanowił zamknąć kółko. Preferował asfalty i raczej płaskie tereny.
Po powrocie usilnie starałam się wysłać mu tę fotkę, niestety miał zapełnioną skrzynkę:/
W końcu chyba zrobił sobie tam porządek i udało się wymienić kilka maili. Wysłał mi niemal identyczne zdjęcie jak to które zamieściłam.
Bernd miał zdecydowany i stanowczy stosunek do psów - miał ze soba na rowerze taki dośc straszny szpadoszpikulec, coś jak rożen, a jak zaprezentował, jak tym odstrasza psy, to trochę mnie zmroziło. Poza tym był bardzo sympatyczny. Nie miał żadnej odzieży prócz tej na sobie :o, przynajmniej tak twierdził.
To ja go wyczaiłam, siedzącego pod parasolkami, (akurat śmigaliśmy prosto na Batumi i Jacek nawet Bernda nie zauważył) i zarządziłam zawrotkę bo "tam sakwiarz siedział!!!" - chociaż, jak sami możecie zauważyć, Bernd podróżował bez sakw.

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
« 12 Lut 2012, 17:13 »
Ot i mamy bardziej ludzki wymiar człowieka o nieludzkim stosunku do psów :D. A jak miał siedemdziesiąt lat, to na obowiązkową wycieczkę w Polsce był za młody.  Dzięki.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 12 Lut 2012, 17:15 »
Nie wiem czy o tym wiedział, ale chyba był wyznawcą filozofii Ultralajt (to cały jego bagaż):

A po co mu było to wiadro? ;)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

• Użytkownik forum
« 12 Lut 2012, 17:21 »
Przepraszam, nie wiedziałam że to kogoś zainteresuje. Jak już kogoś spotykamy i rozmawiamy, to zazwyczaj chwilę to trwa i rzadko o pogodzie:). Staram się też wymieniać maile i wysyłać ludziom zdjęcia, chociaż odzew z reguły nie jest 100%, to i tak miło sobie pomysleć, że ktoś się ucieszył.

Hehe, Aard, no a miałam napisać w pierwszym poście, że wiadro było własnością restauracji, prawdopodobnie :D

Bernd miał jeszcze jakieś intrygujące maskotki przy torbie na kierę, ale nie pamiętam, czy zrobiłam zdjęcie i własnie chyba jednak nie...:(

Na 70 wyglądał, ile miał dokładnie, tak jak pisałam - nie wiem. Jednak tak dobitnie podkreślał że w Polsce nie był nigdy, że aż nas to zastanowiło. To że 70 lat to za mało na obowiązkową wycieczkę do Polski to wiem - mój Tato dzisiaj skończył 71.;)
« Ostatnia zmiana: 12 Lut 2012, 17:31 martwawiewiórka »

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
« 12 Lut 2012, 17:34 »
No właśnie, to dobitne podkreślanie może sugerować trochę starszy wiek :D

• Użytkownik forum
« 12 Lut 2012, 17:40 »
Dokładnie to samo pomysleliśmy.

Offline kudłaty

• Miasto: Toruń/Drezno
  • Na forum od: 18.03.2011
« 6 Mar 2012, 09:56 »
Pracowałem 2 razy w Norwegii jako pilot peletonu przy wydarzeniu kolarskim, które nazywa się VikingTour: http://vikingtour.org/index.php/news/yes-you-can/. Bardzo ciężki wyścig, 7 etapów, ok. 700-800 km i 11 000 m przewyższenia (swoją drogą w przepięknej scenerii). Przypominam sobie 71-letniego dziadziusia, który przejechał całą trasę z uśmiechem na twarzy na 15kg rowerze! Wywarł na mnie ogromne wrażenie.
« Ostatnia zmiana: 6 Mar 2012, 10:13 kudłaty »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum