Autor Wątek: Historia zakupów w dwaplusdwa.pl - ostrzeżenie  (Przeczytany 1781 razy)

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Chciałbym opowiedzieć wam jak postępuje firma dwaplusdwa.pl

28. września rozmawiam przez telefon na temat zakupu przyczepki. Otrzymuję informację, że lepiej jeśli zamówię jeszcze we wrześniu, bo od pierwszego października ceny idą w górę.

30. września
7.00 składam zamówienie, przychodzi mail z automatu, że mam czekać na zatwierdzenie. Na ich stronie widnieje informacja, że w związku z inwentaryzacją nie będą w tym dniu realizowali zamówień, ale nie że nie można składać zamówień, tylko, że wysyłka się opóźni.
03. października, po weekendzie przychodzi mail, że anulują zamówienie, bo po inwentaryzacji nie ma jednego z elementów, zresztą najtańszego - zestawu podłączenia do roweru.

Proszę o zrealizowanie pozostałej części zamówienia, na to oczywiście nie przystają, bo podnieśli ceny na tyle, że komplet który chciałem kupić podrożał właśnie o 900zł.

Przyczepkę Chariot Cougar 1 udało mi się kupić w innym sklepie, który miał jeszcze jedną w magazynie w starej cenie.
Niestety, kiedy zobaczyłem kartę gwarancyjną podbitą przez dwaplusdwa.pl mina mi zrzedła. Oni są dystrybutorem Chariota i chcąc nie chcąc dałem im zarobić. Na szczęście mniej, bo częścią zysku musieli podzielić się z innym sklepem.

Odradzam wszystkim zakupy w firmie dwaplusdwa.pl. Chcąc kupić w Polsce raczej nie można ich pominąć, ale kupujcie gdzie indziej, sprowadzajcie używki z Niemiec byle tylko nie dać im zarobić albo niech zarobią mniej.
« Ostatnia zmiana: 1 Gru 2011, 08:50 arkadoo »
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline AMMAJ5

• Miasto: Trójmiasto
  • Na forum od: 05.06.2011
Odp: Historia zakupów w dwaplusdwa.pl
« 30 Lis 2011, 23:40 »
No to coś jeszcze do koszyka.
Jak w marcu kupowałem przyczepkę, to po decyzji co do modelu zadzwoniłem po ofertę do dwaplusdwa. Szybko przyszła, ale jakakolwiek dyskusja o ewentualnych rabatach czy o zakupie części w systemie ratalnym po prostu nie istnieje. Nie i koniec.
Dobra, dałem sobie spokój i kupiłem w innym sklepie w którym wszystko łącznie z kredytem załatwiłem online. Czyli tak jak to się robi w XXI wieku. Dostawa w tydzień i jeździmy do dzisiaj, ale ...
W maju dmuchnęli mi rower i trzeba było zamówić zaczep do roweru. Jak dobrze wiecie to ten element trochę większy od pudełka zapałek. Nigdy dotąd nie zapłaciłem takiej stawki za kuriera. Chyba na tym zarabiają bo trzeba było dokonać przedpłaty wg stawki dwaplusdwa. Innej opcji dostawy nie ma.
Dalej. Zauważyłem luz w zamocowaniu kół. Moim zdaniem zbyt duży. Gdzieś tak we wrześniu wysłałem zapytanie odnośnie ewentualnej reklamacji. Do dziś zero odpowiedzi !!!!
Muszę domówić kilka części serwisowych i już się boję co dalej ...

Tak jak Cinek - odradzam zakupy w dwaplusdwa, no chyba że nie będzie wyboru. Ale polecam zweipluszwei.de lub po prostu ebay.de.
Konkludując, może znajdzie się w końcu jakiś inny dystrybutor bo ten jest do niczego.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 1 Gru 2011, 00:22 »
szkoda że Alicja z dwaplusdwa się zmyła po 4 postach. Może by wytłumaczyła dziwną politykę firmy.. :wink:

http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=2906.0

Zwłaszcza że deklarowała, że z chęcią odpowie na pytania o produkty..;)
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline AMMAJ5

« 1 Gru 2011, 01:10 »
chyba nie ma co powiedzieć

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 1 Gru 2011, 07:29 »
Napiszcie swoje żale odnośnie dystrybutora producentowi lub dystrybutorowi na Europę. Myślę, że kilka maili może skutecznie wpłynąć na poziom obsługi albo na osobę polskiego dystrybutora.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 17.08.2009
« 1 Gru 2011, 08:25 »
To prawda, może faktycznie warto cos zrobić. Kiedy pracowałam w hurtowni z farbami (byliśmy jedynym dystrybutorem farb x na Polskę), wystarczył jeden czy dwa telefony od niezadowolonego z obsługi klienta do fabryki we Francji, żebyśmy mieli spore kłopoty i musieli się tłumaczyć (zasłużenie zresztą).

Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
Może i warto opisać sprawę - czy może ktoś się orientuje czy dystrybutorem na Europę jest zweipluszwei.de?
Bo niby taka firma prowadzi stronę chariot.eu i do niej trzeba kierować pytanie związane z zakupem przyczepek w krajach, które nie mają swoich oficjalnych dystrybutorów.

Jeszcze jedno, nie mogę powiedzieć, że mnie oszukali. Po prostu pozostał niesmak, bo chcieli zarobić więcej podnosząc ceny z powodu wyższego kursu EUR, chociaż kupili wcześniej po niskim kursie. Święte prawo biznesu, ale teraz muszą sobie odpowiedzieć na pytanie czy warto było sprowokować mnie do założenia tego tematu, na największym niekomercyjnym forum rowerowo-turystycznym.

A przy okazji - zakupu po starej cenie dokonałem w sklepie neuteno.pl, którego właściciel w rozmowie przyznał, że złapał się za głowę jak zobaczył nowe ceny.

Ponadto po zakupie neutono.pl poinformowało mnie mailem o przeprowadzanej akcji darmowej wymiany jakiejś śruby w mocowaniu do roweru. Można???

« Ostatnia zmiana: 1 Gru 2011, 11:55 cinek »
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline AMMAJ5

Z tego co się zorientowałem dystrybutorem głównym jest rzeczywiście zweipluszwei.de. Ale czy oni maja jakiś realny wpływ na działalność dwaplusdwa w Polsce nie wiadomo. Może są związani kapitałowo a to ułatwia sprawę. Postaram się dotrzeć do dok rejestrowych firmy ( KRS jest ogólnie dostępny lub jego główne dane) i wtedy będzie wiadomo. Jeżeli firma w Polsce jest organizmem niezależnym od strony niemieckiej to zostaje nam tylko chariot w Kanadzie.
Tak ja sugeruje ARKADOO będzie to najwłaściwsza droga.
Sugerował bym jednak zebranie jeszcze trochę innych opinii o firmie z Wrocławia, zanim podejmiemy się jakiej akcji na większą skale. Może to tylko przypadek, może mieliśmy pecha i nie wygląda to tak źle jak nam się wydaje.
Sam nie wiem. Zostaje jednak niesmak i po prostu bezradność.
Cinek - dobrze, że założyłeś ten temat. Sam się z tym nosiłem od jakiegoś czasu ale ... . Może ktoś z dwaplusdwa czyta to co piszemy i wyciągnie z tego wnioski na korzyść innych naszych kolegów mających zamiar wozić swoje pociechy w chariotach.

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
ammaj5 nie rozpędzajmy się za bardzo, nie zależy mi żeby robić aferę na pół Europy :) Nie chcę robić żadnej zorganizowanej akcji, bo to już by trochę zakrawało o śmieszność, a może bardziej pieniactwo :D

Offline AMMAJ5

Wydaje mi się, że cały ten temat tak jak już napisałem wyżej, powinien dać tak na prawdę do myślenia właścicielom dwaplusdwa ( o ile to czytają, a mam nadzieje że tak).
Afery nikt raczej nie będzie z tego robić bo nie tedy droga. Nasze sprawy załatwiajmy na naszym podwórku i koniec.
Życzyłbym tylko sobie i innym klientom, żeby nigdy opisane przez nas sytuacje już nie miały miejsca.

Offline Janek13

• Na forum od: 21.05.2011
Chariot został niedawno przejęty przez Thule:

http://www.thuleadventureteam.com/?p=1946

Tak więc nalezy iść tym tropem ;)

Offline Mężczyzna bibek

• Miasto: Kartuzy
  • Na forum od: 13.02.2012
Witam
Odradzam ten sklep.
Ostatni tzn. początek grudnia chciałem dokupić bagażnik. Przez 5 dni próbowałem się dodzwonić do sklepu nie udało mi się. Zostawiłem wiadomość na stronie,  żeby się do mnie odezwali nie odezwali się. Zrezygnowany zacząłem poszukiwania innych przedstawicieli i porównywać koszty wysyłki z Państw ościennych. Kiedy miałem złożyć zamówienie na stronie Słowackiej, i tak się zastanawiałem i mówię  "ach zadzwonię i anuluje zamówienie" i wtedy stał się cud odebrała Pani i potwierdziła, że wysłała bagażnik nastąpiła.

Co do zakupów w innych krajach najlepiej wypada Słowacja. Najtańszy transport, i jeżeli masz jakiegoś Słowaka to można jeszcze ponegocjować cenę. 

Pozdrawiam
SKA

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum