Autor Wątek: Ekspandery do mocowania rzeczy na bagażniku  (Przeczytany 2831 razy)

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Zawsze używałem takich z marketu, szybko się rozciągały, a ostatnio jeden podziurawił mi worek od namiotu.
Poczułem więc potrzebę posiadania markowego produktu ;) Zamierzam montować na bagażniku namiociszcze. Możecie coś polecić?
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Bartek

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 15.11.2010
Ja ostatnio przerzuciłem się z gumowych ekspanderów na tego typu troczki http://img08.allegroimg.pl/photos/400x300/19/45/22/54/1945225451 i póki co jestem zadowolony.
Najwspanialsza mądrość – to poznanie samego siebie.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Dokładnie, zawsze stosuję troki, choć zazwyczaj z przelotką zamiast klamry. Mocowanie jest pewne, nic się nie rozciąga.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Na forum od: 11.05.2009
Myśmy używali jakichś porządnych, marki nie znam, wiem tylko, że były niebieskie i miały porządne haki z grubego plastiku. Nic się nie rozciągało, nic nie przetarły, ani razu nie zawiodły. Kupione były pewnie w jakimś makro za pewnie większe pieniądze, niż te najtańsze...

Offline Mężczyzna maciekkk

• Na forum od: 29.05.2011
Ja ostatnio używałem "pasków/taśmy do mocowania bagażu". Znacznie mocniej się trzymało niż przypinając ekspanderami i nie bujało się tak na boki. coś takiego: http://p.alejka.pl/i2/p_new/56/46/pasy-do-przymocowania-bagazu-2-5-m-2-czesci_0_b.jpg

Offline Mężczyzna chmurat

• Miasto: Czechowice-Dziedzice
  • Na forum od: 26.10.2011
ostatnio jeden podziurawił mi worek od namiotu.

To znaczy że przetarł czy metalowy hak się wbił? Ja kupuję za 2-3zł w żelazie komplet dwóch ekspanderów z metalowymi hakami i dotychczas nie odczułem potrzeby posiadania żadnych markowych produktów. Nie żal wyrzucić po jednym sezonie. Można też kupić elastyczne linki i samemu zmontować do tego takie haki jakie się chce, koszt będzie podobny do tych 3zł :)
Daleko jeszcze?

Offline Mężczyzna arkadoo

• Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Taki plastikowy kapselek spadł z metalowego końca i hak wytarł dziurę w worku.

Dzięki za pomoc spróbuje z trokami. Jakoś tak nie pomyślałem, że się sprawdzą, obawiałem się, że będą się luzować.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna jubudubul

• Kołodziej
  • Miasto: Pyrlandia
  • Na forum od: 14.11.2011
    • Tandemowe podróżowanie
Ja polecam expandery które są zbudowane z... "nitek".

Jak spojrzysz na zakończenie to będzie widać jaka guma wychodzi - bywają takie z:
- pasków gumy (ok 1mmX5-10mm) - zazwyczaj w marketach. (grubość całego sznura ok. 5mm)
- kwadracików gumy - wiązka kwadracików ok 2x2mm (grubość całego sznura ok. 5mm)
- nitki - okrągłe gumki na oko... z 0,5x0,5mm (grubość całego sznura ok. 8-10mm)

Te ostatnie polecam - często cała guma jest grubsza, ale u mnie przeżyły już 2 komplety "pasków gumy". Są rozciągliwe i wracają do stanu pierwotnego.

Haki mam przy nich stalowe bez osłonek (można taśmą izolacyjną owinąć). Dobry hak stalowy będziesz miał wyraźny opór w ręcach żeby go wygiąć.
Sugeruję haki mocować zawsze "otwartą stroną" (końcówką) na zewnątrz - wtedy nie podziurawią sakw.

Gdzie kupiłem - gdzieś na bazarze:)

Offline Mateusz

• Na forum od: 13.06.2010
My z Agą kupiliśmy nasze ok 2 lat temu w Leroy Merlin na Bielanach. Są bardzo mocne, haki są zabezpieczone izolacją - więc nie kaleczą ekwipunku.

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
Ja kupilam jakis czas w Lidlu;)
Jeszcze nie testowane, czekaja do wiosny;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
Ja polecam ekspandery potrójne (tzn. na jeden zestaw haków przypadają trzy gumy), rzecz bardzo praktyczna. Ja swoje nabyłem w Decathlonie, a z tego co widzę na ich stronie to już ich nie mają w ofercie, na allegro też brak :icon_confused:

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
W carrefour kupiłem trzy połączone że sobą ale od razu je rozdzieliłem :) cena 8 zł
Pojadę teraz do elektrycznego po rurki termokurczliwe

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
Zauwazylam ze wiele osob zachwyca sie Decathlonem. Bylam ostatnio, bo otworzyli nowy w Edim, ale mowiac szczerze nie ma nic ciekawego i sama jakas taka tandeta;/
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline LordRuthven

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 12.01.2010
Ja polecam ekspandery potrójne (tzn. na jeden zestaw haków przypadają trzy gumy), rzecz bardzo praktyczna. Ja swoje nabyłem w Decathlonie, a z tego co widzę na ich stronie to już ich nie mają w ofercie, na allegro też brak :icon_confused:

Też takich używam. Zdaje się, że marki Topeak. Działają jak należy.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum